Thursday 26 September 2013

Aljkavistan


Palanaštvo, nemar, aljkavost pa čak i bašmedušebrižje, nisu ekskluziva samo tzv. provincijalne Srbije - dapače, kod nas je to poodavno institucionalizovano i inkorporirano u stil konjovođenja ovim društvom i pripadajućim mu državno-činovničkim aparatusom.
Primeri nepismenosti i dopismenosti (ponekad čak i prepismenosti) na sajtu opštine Negotin, o čemu je više puta godinama unazad ovde pisano - i ne samo ovde - samo su malji deca za budalaštine onih "gore". Da ne grešim dušu, ali u poslednje vreme su se greške ovih "dole" nešto proredile, dok su primeri "gornjačkih" hirnšlehtova sve češći i gušći. I tvrđi.
I skuplji, sa i bez tromesečnog grejs perioda akomodacije žute mrlje na mrak u glavi.


Gornji mejl je iz nadležnog ministarstva poslat nadležnim službama lokalnih samouprava, sa zahtevom da opomenu firme i ustanove u svojoj nadležnosti kako je neophodno poštovanje procedure i propisanih uputstava za popunjavanje određenih formulara u vezi finansijskog poslovanja istih. Ništa čudno, zaista se tu čine razne monade i tumačenja, manje je reda a više snalaženja i pametovanja. Samo, kakav je to autoritet ministarstva ili njegovih činovnika, kada u poruci pošalju dokument u attachmentu koji se završava obaveštenjem sa slike: 
MailScanner has detected a possible fraud attempt from www.merr.gov.rs claiming to be www.mfp.gov.rs
Može i na srpskom:
MailScanner je detektovao mogući pokušaj prevare sa adrese www.merr.gov.rs predstavljanjem kao www.mfp.gov.rs
MERR - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, ono Dinkićevo.
MFP - Ministarstvo finansija i privrede, ovo Krstićevo.
Mogući pokušaj prevare, predstavljanje kao... pa još Dinkić/Krstić kadrovi. Dobro razmislite pre nego što razmislite - jer oni svaki čas nešto u ovoj zemlji rekonstruišu, menjaju nazive i ambalaže, a da se suštinski ništa ne menja. Takvi ne razmišljaju koliko je ružno kada vidite ovakvu sistemsku poruku u mejlovima koji zvanično stižu od strane najviših državnih organa. Kakva država, takvi i organi - rđavi, pa im zato cepidlake smetaju. Šalju aljkave poruke, a pritom se ponašaju kao da ih sami nisu pročitali dok su ih pisali i slali.
Činjenica da je ovako nešto ružno, očigledno nije dovoljna da se debelo plaćeni državni službenici uozbilje.

Ima još.

Ovih dana je aktuelno trebljenje kadrova po tzv. javnom sektoru. Počev od 2010. godine, lokalne samouprave su bile u obavezi da redovno na mesečnom nivou već spomenutom ministarstvu, tj. državnom Trezoru, dostavljaju spiskove zaposlenih službenika. Od septembra 2013. godine to postaje obavezno za javna preduzeća i ustanove u nadležnosti državnih, tj. lokalnih vlasti. Naizgled ništa sporno. Eto, znaće se ko i koliko ima zaposlenih, kolike su im plate, i još ponešto (poput JMBG, stručne spreme, koeficijenata za obračun zarade itd). Na sajtu Trezora okačili su tabele za popunjavanje, sijaset uputstava za korišćenje tog "sistema", kao i nezaobilazne opomene minst(a)ra ko, kako i koliko će biti kažnjen ukoliko ne poštuje proceduru i rokove.
Pa?


Procedura, između ostalog, kaže da će od ponedeljka 23. septembra, na sajtu Trezora biti okačena web aplikacija za transfer, obradu i manipulaciju prosleđenih podataka. U ponedeljak je ta stranica bila dobar deo radnog vremena nedostupna - u rekonstrukciji. U utorak 24. su je konačno sredili - ali sa mrtvim linkom za instalaciju te njihove čuvene aplikacije (nekakav MicroSoft Silverlight). Tu aplikaciju od ranije već imaju instaliranu oni koji su u sistemu obrade (od 2010. godine), ali ne i oni koji su novi. Kako je instalirati, naučiti rad sa njom i državi proslediti svoje podatke, uz poštovanje krajnjeg roka koji pada u ponedeljak 30. septembra?
U tu svrhu su vas nekoliko puta mejlovima opomenuli da ne zovete na njihove telefone (nadležne lokalne i regionalne filijale republičkog Trezora), već da im pošaljete mejlom upit ako vas nešto muči. OK, tako je u normalnom svetu, ali tamo se ne čeka 48 sati na odgovor koji je pritom glup i neprofesionalan, uz potonja dodatna pojašnjena u istom stilu. O odgovorima koje na telefonski poziv dobijete bensedinskim glasom, ne treba ni pričati.
Dragi moji helperi, instalacija se ne može "pokrenuti nezavisno" ukoliko ste proceduru u Uputstvu opisali na sasvim drugačiji način - klikom na link i pokretanjem instalacije. Na onaj isti link, koji ne postoji. Jednostavno, puna četiri dana zavlače korisnike blentavim odgovorima umesto da jednostavno kažu kako instalacija nije moguća do daljeg.


Ozbiljan korisnik računara i interneta ne ide na sajtove za koje postoji upozorenje "not recommended" (nije preporučljivo). Čak i deca znaju zašto, ali ne i nadležni u Ministarstvu finansija Aljkavistana. Prilikom poslednje provere, danas u 15:00 (na kraju radnog vremena), link je bio i dalje mrtav, instalacija nemoguća. 
Naredna provera u 23:00 donosi Proviđenje: konačno su uspeli da okače na sajt ispravan link za instalaciju! Odlično, ostao vam je petak da se naučite kako koristiti tu njihovu aplikaciju, proveriti ispravnost podataka unetih u prateće tabele, kako biste u dedlajn-ponedeljak uspešno eksportovali podatke tamo gde treba. Btw. danas je pred kraj radnog vremena ponovo stiglo pismo ministra gos'n Krstića, u kome on podseća na poštovanje rokova i podvlači kaznene mere za neposlušnike.
O tome koliko je glupo uslovljavati korisnike upotrebom najbušnijeg browsera u istoriji IT, tzv. Internet Explorera, zna svako ko je uspeo da razbuca računar virusima koristeći to čedo Microsofta (koje je i samo bilo predmet sudskog spora).


Ako pokušate pristup preko Mozille, šta reći o sistemskoj poruci koju tada dobijete:
Even if you trust the site, this error could mean that someone is tampering with your connection.
Čak i ukoliko verujete ovom sajtu, ova greška može značiti da neko pokušava da manipuliše vašom vezom.
Sistemska greška, vaistinu.

I još nešto, na ovu temu:

Republički poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, smatra da se količinom i obimom podataka (tj. njihovom "dubinom") zahtevanih za unos u centralni registar, na neki način zadire u privatnost građana zaposlenih u javnom sektoru, te da može doći do neovlašćene manipulacije istih i kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ova oblast se, zbog toga, nije smela uređivati vladinom Uredbom već posebnim zakonom. Šabić je 30. avgusta uputio kritike i sugestije Ministarstvu finansija u rekonstrukciji, pozivajući se i na Ustav, a da do dana današnjeg nije dobio konstruktivan odgovor (iako za to postoje zakonima propisani rokovi). Neka se žali povereniku Šabiću, na ćutanje administracije. On će mu sigurno odgovoriti u zakonskom roku.
Inače, Rodoljub Šabić je u nekom intervjuu izjavio, da parafraziram, kako je sve ovo (Registar zaposlenih i RINO evidencija) Dinkićevo maslo i da je na taj način on pripremao teren za dolazak Lazara Krstića.

Ono merrmfpgovrs sa početka teksta baš izgleda kao neka psovka, zar ne?

***
Dugmence koje Mozilla izbacuje u upozorenju prilikom pokušaja kačenja na spomenuti link Trezora, bode oči pa cepa:

Vadite me odavde!

Nemam vremena za dalje eksperimentisanje sa browserima, valjda je sve jasno. Sutra je radni dan, pun novih iznenađenja.
I budalaština.

1 comment:

Radmilo Kračunović said...

I behu budalaštine.

Naravno da "nešto" uvek mora da krene naopako, kada se kilavo rodi. Kada pokušate da rešite problem koji vam se pojavi u radu, ladno vas prošetaju na nekoliko e-adresa od Negotina do Beograda. Prvo vam kažu kako da uradite nešto, doslovce istim rečima kao što ste ih pitali da vam pomognu da rešite taj problem. Papagajski. Onda kažu da ne mogu da vam pomognu i da pitate nekog "drugog". Taj drugi vas nepotpisan šutne kod trećeg pa kod četvrtog.
Od tog četvrtog saznate (večeras) da novo uputstvo za korišćenje "aplikacije" (od utorka) uopšte nije novo, već da postoji i novije, od srede uveče.
Odlično.
Pitanje je kako za to onda ne znaju ona prva trojica? I kako to da četvrti nije obavestio javno sve korisnike, preko sajta Trezora, da su naknadno postavili uputstvo novije i drugačije od novog?
Ovo drugo je garant posledica prvih reakcija korisnika koji su se žalili isto kao i mi, pa su korigovali to svoje famozno uputstvo.
Na pitanje "Da li ćemo čekati odgovor do ponedeljka ili služba podrške radi ovog vikenda?" dobijete čist fuckoff odgovor:
"Da!
Pozdrav!"
Šta bre "da"?!!!
Sa senfom ili bez? Jeste!!
Ne vredi.
Važno da slede kazne onima koji ne završe posao do ponedeljka, a magarci i dalje žuljaju fotelje po ministarstvima.

O Drino! O Srbijo!
Jeb...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...