Tuesday, 24 September 2013

BeograDS, niz vodu


Na danas održanoj sednici skupštine Grada Beograda, odbornička grupa ĐS (Đilasova Svita) podnela je zahtev za izmenu i dopunu Odluke o izborima na teritoriji Grada. Jeste da nije baš po slovu koštunjavog Ustava, ali nema tu ničega nepoznatog što bi moglo da začudi slučajnog prolaznika.
Elem, da pogledamo šta su to novo i genijalno smislili, pa prosuli:


1. Gradonačelnik Đilas bira se neposrednim glasanjem zainteresovanih stanovnika Grada.
2. Pravo glasa za Gradonačelnika Đilasa imaju svi punoletni stanovnici Grada, osim onih koji obitavaju u stambenim jedinicama sa viškom kartona i sekundarnih sirovina u nosećim & pregradnim zidovima. Isto važi i za krovove, tišleraj i okućnicu. Takođe, pravo glasa za Gradonačelnika Đilasa nemaju oni stanovnici Grada koji ne koriste usluge gradskog prevoza - od ovoga se izuzimaju samo oni koji koriste neku od taxi-službi pod kontrolom Grada.
3. Pravo prevoza-glasa apsolutno je zabranjeno konzumentima Nevažećih glasačkih listića i Belog glasa, bojkotašima izbora i prohibicije, eko-aktivistima, Srbijanki Turajlić, Srđi Popoviću, te svima koji i dalje nepristojno podsećaju na Zorana Đinđića.
4. Uvodi se elektronsko glasanje na izborima za Gradski parlament, kako za odbornike tako i za Gradonačelnika Đilasa. Glasanje se obavlja elektronskim glasačkim karticama za prevoz, koje se mogu kupiti na svakom kiosku za prodaju štampe i pljeskavica, kao i na specijalizovanim prodajno-upisnim mestima za personalizaciju: suteren robne kuće Beograd, TEMPO prodavnice, m:ts poslovnice i prodajna mesta GSP.
5. Ukoliko niste upisani u birački spisak javnog prevoza-glasanja, možete se obratiti direktno prvom komunalnom policajcu na koga naiđete - ali samo uljudno i poniznim glasom, oborenog pogleda, sa jasno ispruženim praznim šakama ispred sebe u kojima jedino sme biti važeća lična karta. On će vas uputiti na najbliže prodajno-upisno mesto gde se možete slobodno personalizovati em glasouplaćivati do mile volje.
6. Penzioneri mogu sa članskom kartom PUPS dopunjavati svoje glasačke karte za prevoz u neograničenom broju puta, i to doživotno besplatno (za to su već obezbeđena neophodna finansijska sredstva iz budžeta regiona "Beograd") - koliko god to godina trajalo, a trajaće. U vozilima gradskog prevoza su sva sedišta po defaultu rezervisana za članove PUPS, osim onih pojedinačnih mesta za sedenje/stajanje na kojima decidirano stoji obaveštenje "samo za trudnice sa overenom zdravstvenom knjižicom i uverenjem o dokazanom očinstvu" (btw. ovo važi samo za retka specijalizovana vozila u kojima se ovakva sedišta/stajališta nalaze, preko volje ali izbornog imidža radi).
7. Pravo glasa za Gradonačenika Đilasa imaju i drugi korisnici glasačkog sistema javnog prevoza, kako oni iz palanki širom Srbije koje neka muka nanese u Grad, tako i domaći & strani studenti i turisti koji to pravo automatski stiču kupovinom elektronskih glasačkih kartica za prevoz.
8. Elektronska glasačka kartica za prevoz može se dopunjavati neograničen broj puta. Cena prevoza u jednom pravcu podrazumeva jedan glas na izborima, tako da iznos tj. broj uplaćenih vožnji podrazumeva biračko pravo na adekvatan broj puta glasanja za Gradonačelnika Đilasa. Ne postoji mogućnost personalizovanja povratne elektronske glasačke kartice za prevoz, to bi već bilo previše.
9. U ovu svrhu, otvaraju se nova glasačka mesta za verifikaciju vožnji-glasova za Gradonačelnika Đilasa. Glasački terminali imaju se o trošku Gradskog budžeta postaviti u sva vozila i na stajališta GSP, na semafore pešačkih prelaza, javna parkirališta, javne toalete, na svaki bankomat (bez obzira da li je banka domaća, strana ili Dinkićeva). Glasački terminali se neće postavljati na parkovsko drveće, posebno platane, zbog nepouzdanosti takvih lokacija.
10. Na linijama GSP koje idu preko mosta na Adi, prevoz se ne naplaćuje na prostoru samog mosta, između petlji na njegova oba kraja. Prolaskom u neposrednoj blizini Pilona, koji je istovremeno wireless check-point, sa elektronske glasačke kartice za prevoz se automatski skida jedna vožnja-glas za Gradonačelnika Đilasa. Mostom se građani-glasači mogu neometano kretati onoliko puta koliko su uplatili dopuna za vožnju-glasanje. Na prilaznim petljama mostu postavljeni su terminali za dopunu, zbog onih koji neće moći da se tako lako sa njega skinu.
11. Prevozno-glasački status sumnjivih lica oko Fidelinke i Beogradske Inicijative biće uređen posebnim predizbornim amandmanom, a najkasnije 48 sati pre početka vožnje-glasanja.
12. Sve informacije, kao i pitanja i odgovore u vezi novog sistema, objavljuju se i ažuriraju redovno na zvaničnoj internet prezentaciji www.djilasplus.rs, koja je trenutno u rekonstrukciji.
13. Ovako održani izbori za Gradonačelnika Đilasa apsolutno odražavaju volju građana.

Detaljnije informacije i pojašnjenja ovog nadasve ingenioznog Zahteva, trajno se nalaze na internetu, na adresi www.beograds.rs (zvanična web strana ĐS).


Ovaj fantastični predlog danas ipak nije prošao, i to zahvaljujući neglasanjem jednog koštunjavog odbornika, prepodobnog Aragorna Bakareca. Naime, on je odbio da glasa za ponuđeni zahtev za izmenu i dopunu Odluke o izborima na teritoriji Grada, jer su podnosioci trinaestočlanog Zahteva propustili da u njega uvrste amandman Kule Nebojše kriptoljotićevštine, koji je glasio:
- Član 9. dopunjava se sledećim tekstom: "Glasačka mesta za verifikaciju vožnji-glasova za Gradonačelnika Đilasa imaju se postaviti u metrou, inače će on biti kriv za sve. Glasački spiskovi za prevoz smeju se kopirati samo u skupštinskom toaletu, striktno na laptopu koji se nalazi na kolenima kopiranta dok ovaj ekskrementiše državotvornost velikosrBsku." Ili to, ili ću presečem, pa kud pukne da pukne Đilas.

Puko je.
A prizivao je 2008. godine Vučića i Srbljanovićku u "svoju" vlast. Njega je konačno dobio, Ona mu ga je poodavno dala i to zasluženo. Tako treba, pošteno, em vaistinu.
Kumovski, po starom dobrom običaju srBskom.

***
Na današnji dan, 24. septembra 2013. godine, smenjen je gradonačelnik Beograda, žuti baron Dragan Harkonen Đitler, manje glasovima prevrtljivih ptica serica i izmišljenih rezervnih stranaka SPS, a daleko više sopstvenim pre i posttadićevskim amanetkolaboriranjem sa svima onima sa kojima se to, ni po cenu biznisa, nije smelo. Danas mu je na najbolji i nadasve zaslužen način uzvraćeno za Tadićev šmercnihilizam, od onomad. Ljigavo Đelićevo prenemaganje pred kamerama i apsolutno neumesno pozivanje na smenu Đinđića sa mesta gradonačelnika Beograda 1997. godine, kao slutnju "velike buduće pobede ĐS" - tu nikako neće pomoći. Naprotiv, ako žele da ne pređu cenzus na sledećim izborima samo neka ovako nastave, uspeh im je zagarantovan.
Ovakva, kakva je danas, Demokratska Stranka predstavlja glavnu smetnju postojanju ozbiljne i kritičke opozicije koja bi bila antipod trenutnoj socijalnaprednoj vlasti. Ili će se osvestiti i shvatiti šta to rade, a šta im zaista valja činiti - ili neka nestanu i ne vrate se nikada više. Izbor je njihov, jedino od njih zavisi.

Za današnji dan, 24. septembra 2000. godine, imao sam (prethodno) najavljen otkaz sa posla "jer sam pustio obračune za komunalije pred izbore", kako je doslovce glasila telefonska pretnja. Kako da ne, to je bio "razlog"... kao i svi drugi pre toga, godinama unazad tokom devedesetih. Dvanaest dana kasnije, telefonista se krio iza stola, nudeći ostavku samo da ga niko ne dira. A trinaest godina kasnije... kao da nisu ni prošle, prvenstveno zahvaljujući Tadiću i Đilasu.
Nema šanse da bilo šta od toga zaboravim i oprostim, ni Njemu niti Njegovima, tvrdokornim ili napredno prefarbanim socijulokoštunjavulinovskim u sve nijanse crvene, žute, plave... crne. Neće moći - tovariši boljševici, menjševici, junkeri, kmeri, kozaci i ostali skakavci.

Danas ste pustili Beograd niz vodu, Srbiji ste to već upriličili ranije. Niko vas nije terao da petljate oko vodokotlića - sada se slobodno dovikujte po cevima. I ostavite već jednom Zorana Đinđića na miru.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...