Sunday, 25 August 2013

O presvlakama


Transformacija konvertita po potrebi, da se opisati na sledećem primeru političke travestije:

školski primer rekonstrukcije spolovila bez stvarne promene pola

Travestija: lat. trans pre-, vestire obući = prerušavanje, preoblačenje, presvlačenje

A. Zmičić je odbacio stari svlak i krenuo da čekira "Priručnik za nastupe u medijima i javne nastupe" (2001, NDI Srbija), redom - tačku po tačku. Striktno po poglavljima: Priprema za javni nastup, Prilagođavanja odgovora pitanjima, Verbalna i neverbalna komunikacija, Odeća i izgled. Danas, gospodin Dvouglasti izgleda kao da je ispao iz japi-legla Demokratske Stranke. Ili, tačnije, zajedno sa takvima izgmizao iz nečega podzemnijeg.
Nekada se bre znao red - svaka javna radnica je imala svoj ugao, banderu, reon delovanja i mušterije. Svojevremeno je Srbijom kružio vic o dve "prodavačice ljubavi" koje prepričavaju smenu: prva priča kako joj je mušterija nudila ogromne pare za raznorazne akrobacije i perverzije, kada se budu našli naredni put; druga reče "a meni je moj nudio da se učlanim u JUL", na šta će prva "beži bre, to sramota".
Danas, Srbija ne zna za sramotu.

*** 
U prirodne hermafrodite kod životinja (dvopolne organizme) spadaju metilji, pantljičare, neke vrste puževa, par vrsta riba, kišne gliste. Dvopolnost kod svih ostalih živuljki svrstava se u kategoriju pojedinačnih anatomsko-fizioloških anomalija koje se ne smatraju naslednim.
Jedino u Srbiji, sve gore spomenuto u vezi životinja, prvenstveno važi za političke gmizavce. Važi podjednako i za nasledni element priče.
Kod nas je politički hermafroditizam (interseksualnost, da prostite) u poslednjih godinu dana konačno dostigao savršenstvo. Na tom projektu se decenijama predano radilo i eksperimentisalo in vivo, na živim ljudima, i to manje-više uspešno. Zbog dosegnute dvopolnosti, najzad, svako može sa svakim, kao i svašta. Na taj način je razrešen i gej/strejt status politikopopulacije, svi su isti i niko više nikome ne smeta. Sitne čarke i razlike povremeno nastaju samo po pitanju provizija na "dođeš mi/dođem ti", što se sasvim lako da ispeglati shodno nivou i prilici. Politička plastična hirurgija umeća vladanja doživljava svoje zlatne dane, koji su sve samo ne Platonovi. Ili, daleko bilo - platonski.

u tami disko kluba

Slučaj negotinskog komiteta, tj. sedišta palanačkih dendrita prestoničkih partijskih balvana neohibridno-nakalemljene sorte kukolja pod laboratorijskom šifrom DSPS2008, živ je dokaz političke orgije u koju se ovo društvo u celini pretvorilo, bolje reći - od sebe odmetnulo.
U zgradi sa gornje slike ima sasvim dovoljno slobodne kvadrature i za SNS, URS i LDP, pa da se Lesi kompletno vrati kući - kako je i red. Dosta je bilo zajebavanja i prenemaganja. Došlo je vreme da se kompletira Čovek od pruća koji gazduje Srbijom; od glave, preko sva četiri uda, svi su tu. Samo treba držati šibice što dalje, bezgranične sreće&veselja radi. Preventivno, narodu u što većoj meri puniti glavu slamom, pojiti ga benzinom. Pa neka se onda igra vatrom (znanjem) - ako sme.
Prva i Druga (politička) Srbija danas su srasle u Jedno, ako su ikada i bile razdvojene. Ili razdvojeni. Postignuto je toliko željeno jedinstvo Kurte&Murte, da je onaj narod (iz jednog drugog vica) čak postao suvišan i bespotreban. Vicevi nisu više smešni - ni ludima niti zbunjenima.
Samo nam je glagol preostao.
Ovaj tekst, u to sam siguran, biće podjednako teško uvredljiv vlasnicima ušesa osetljivih ili prijemčivih na teške reči. To su oni isti, licemerni, ne(o)reformisani, (malo)građansko zatucani, apsolutno neosetljivi na težak, gotovo nepodnošljiv stil života, nametnut svima koji ovde žive. Oni, koji iz sopstvenih prividno bezbednih čaura uvlakaštva ili kontraštva jalovo pljuckaju jedni na druge dok pogađaju jedino prolaznike, svaki čas bacajući oko na stanje brojača klikova i lajkova njihovih sajtova i komentara. Sviđalo im se ili ne, ali to je slika "građanske" Srbije 2013. godine - i to je tako, ritali se do mile volje i natrag. Od silnog teoretisanja o kvalitetu pojedinačnih natrulih balvana, kao da niko više ne želi da vidi, ne šumu, već podivljalu džunglu problema, u koju je ovo društvo dolutalo slepo sledeći sopstvenu lenjost & neodgovornost, i još pritom to proglasivši za nacionalni identitet & interes. Punih 112 godina, domanovićevi slepci traže i slede Vođe, ovnove i bikove predvodnike, alfa mužjake, pevce, lidere, oborknezove i Gospodare. Obesmišljenost života (prvenstveno pojedinca), svedena na puke instinkte (socijalne i personalne, podjednako), kod nas je odavno prerasla u folklor. Uravnilovka nula i ništica, pod budnim okom ništarija.

Noam Chomsky navodi 10 principa strategije medijske manipulacije ljudima. Posebno citiram dva, koji ponešto govore i o nama:

#8 - Veličanje gluposti
Javnost treba  podsticati u prihvatanju  prosečnosti. Potrebno je ubediti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i nauci.
#9 - Stvaranje osećaja krivice
Treba ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usled oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.

Kome se ovo/ovako i dalje sviđa, slobodno neka se nosi u tri lepe deteline. Ko sebe smatra inteligentnijim od poljskog miša, više nema (ako je ikada i imao) pravo da ćuti i sedi skrštenih ruku, žmureći da ga ne vide. Vreme je da iz sumanutih i tako ugodnih kolektivnih paranoja pređemo na prirodni strah, tj. zdravo i normalno lično sagledavanje sebe i drugih, prepoznavanje opasnosti, "fight-or-flight response". Čuveno "udri ili beži" pravilo.

Svako dalje gubljenje vremena i energije na ološ, besmisleno je i štetno.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...