Tuesday, 20 August 2013

Re#1


re-
Najpopularniji prefiks u Srbiji ovog leta.
A i šire.

-konstrukcija vlasti


Šta nam je (do sada) donela ničim izazvana, mučki s leđa i iz zasede, upriličena rekonstrukcija feudalno-političkog konstrukta pod umjetničkim dojmom "Vlada Republike Srbije"?

1. Vaspostavljen je novi državni grb. Sa dve glave istoga Slobinog oka sjaja, kako i priliči najboljim đacima.
Njegovim.


2. Krstići i Sin su ponovo sami za guvernalom, voze k'o Miško. Širom vezanih očiju, napred-nazad.


3. Dobili smo novog avioprevoznika, po meri domaćih ptica-selica, kako ne bi morali više sumanuto da mlataraju rukama u niskom preletu dok im uručuju ruže i nove-stare partijske knjižice.
Prvo su pilot i vicepilot (ne zamenivši mesta za komandama, jer zaista nema potrebe niti će je biti), promenili grb avioprevoznika u nastajanju, sa sve pripadajućem mu partnerom (kapa je tu zbog niskih temperatura na visinama preko 30 hiljada fita, i smrzavanja pred tolikom količinom pameti).Potom su se hitro oslobodili 3-u-1 balasta: nepotrebno ukrasno bilje + wild card slepi putnik + budžetski švercer. Zbog težine tereta koja ih je sputavala da se dobace do željene visine preleta.


Od ponuđenog asortimana letelica za svačiji-a-naročito-naš džep, izabrali su model koji se uklapa u dnevnu sobu jednog stana (gabarita par ari u centru Prestonice), otkupljenog od države po ceni koja je važila 1993. godine. Naravno, plaćeno novčanicama iz perioda kada je lebac trebalo da košta tri dinara - i ni evrocent više.


Naravno, samoizabrani partner u letu (na donjoj slici: onaj u narodnoj nošnji navijača), zauzvrat je dobio na poklon Zvezdin dres, na čijim leđima je umesto broja igrača arapskim ciframa napisana cena prodaje kluba, generalštaba, hotela, vinogorja, oranica, obraza i dupeta. Sve o istom trošku, po istim leđima.


Sa Čokijevim potpisom, pride.

4. Pokrenute su kondicione pripreme za veliki jesenji trk koji predstoji. Maraton - beogradski ali i omnipalanački, tamo gde još nije počelo. Bogumi, negde su neki nezadrživo krenuli još pre Tominog pucnja za start.


Iako baš tako izgleda, ovaj trk nema veze sa onim Đurđevdanskim.
A da liči - liči pa cepa.

5. Nije u pitanju Vlada, ali jeste vlast:
U sklopu priprema za Juriš2014, tj. lokalne izbore koji slede u narednih šest meseci, započeta je rekonstrukcija stare Zelene pijace u Negotinu. To što su se neki malo više zaneli, ponelo ih gradivo i građa, pomarisali gvozdenu konstrukciju i pokušali da je preprodaju pa je potom vraćali nazad - to nema nikakve veze. Ni sa čim, još manje sa kim.
Kao i obično, trenutni konzumenti kožnih fotelja po opštini, tj. bušači "Nobelove knjige", potomci "druga Hajduk Veljka" i "cara Lazara Kretenjanovića" (citiram gosn Dvopadežno Ruglo i neke od njegovih prethodnika), nameračili su se ponovo da sebi dignu spomen za života & mandata.
Baš...


Tek i to da se zna, radove izvodi stari provereni surdulički dunđer, štampanobetonski popločitelj Negotina, bratanče sa 4T na auto tablicama, tj. onaj isti koji "ne priča sa bratom, zbog politike". Ništa ne reče po pitanju pevanja.
Stvarno, šta tu ima da se priča.

***
Tamara Nikčević:
- Očigledno je da, za razliku od zapadnih političara, sami niste spremni da aktuelnoj vlasti progledate kroz prste.
Vesna Rakić Vodinelić:

- A zašto bih? Živim ovde.

p.s.
Rekonstrukciju nikako ne treba mešati sa jučerašnjom transfiguracijom.
Daleko više podseća na putrefakciju tj. pravljenje zlata od olova, ceđenje suve drenovine, mlaćenje prazne slame, presipanje iz Šupljih u Prazne.
Bašbaš.
 

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...