Wednesday 27 May 2009

Zapuk#1


(
zapuk = vrućina, na vlaškom)

Neimenovano, neadresirano i nepotpisano
Otvoreno pismo


Maj je, a dnevne temperature su uspele da se dobace do tridesetog podeljka celziusove lestvice. Pravo vreme za priču o sistemu centralnog grejanja u Negotinu. Pravo, ili možda bolje reći - krajnje vreme.
Ovih dana po gradu kruži nekakav dopis, ne može se reći "letak" jer je na četiri stranice, a tiče se situacije u koju su uvučeni građani koji žive u naselju Borska (i greju se iz istoimene toplane), JKP Badnjevo koje je još koliko juče gazdovalo (...) sistemom centralnog grejanja u gradu, donekle IHP Prahovo čija je toplana bila/još uvek je i, na kraju, Opštine Negotin koja je pomenuti sistem i toplanu od IHP-a preuzimala par puta i davala u ruke JKP. Umalo da zaboravim: i beogradski Topling, u više verzija imena i firmi.
Postaviću ovde skenirane sve četiri stranice tog pisanija, pročitajte i prosudite sami. Teksta ima podosta i ne isplati se prekucavati ga. Obzirom da tu ima i nekih donekle nejasnih stvari i situacija, ili da autori ovog "dela" baš i nisu sve ukapirali, pokušaću da nešto dodam, ispravim ili pojasnim - onoliko, koliko o tome znam.
Stranicu po stranicu.
Tekstu na prvoj stranici se ima štošta i dodati i zameriti. Pozivanje na "vlasništvo nad toplanom od strane građana - radnika IHP" itdetcblablatruć, debelo asocira na komitetski ambijent u kome je ovaj dokument najverovatnije napisan. Radnici IHP, i nekadašnji ali i ovi sadašnji (preostali) nikako sebi ne umeju da izbiju iz glave fiks ideju o poimanju imovine u stilu "svačije a ničije". Kada su otkupljivali stanove, cena nije bila viša zbog toga što su otkupljivali i toplanu, nego zato što su to stanovi sa grejanjem, koje su tada činjenično imali - i to na kvalitetnom nivou što niko normalan ne može da porekne. Niti u jednom ugovoru o otkupu stana u nekadašnjem vlasništvu IHP ne stoji da otkupljujete i parče toplane. Mada, i sama cifra prilikom otkupljivanja stanova je varirala od 0 do desetak hiljada maraka - kako se kome zalomilo ili se "nekom" zamerio.
Dalje: nema nikakve veze sa logikom stav da je IHP vršilo delatnost grejanja koja je istovremeno i delatnost JKP Badnjevo, pa je logično da toplanu preda tom preduzeću. Toplana u Borskoj se vodila kao interna toplana "u krugu fabrike" i ticala se standarda samih zaposlenih u toj firmi, kao i penzionera - bivših radnika Fabrike. Na tu foru su se do 2002. grebali mazut po povlašćenijoj ceni od tržišne i nikada nisu bili ni pod nadležnošću niti pod cenovnom kontrolom države, tj. opštine Negotin, već je o tome odlučivao menadžment prahovske fabrike. Da li treba podsetiti na slučaj iz 2001. kada je tadašnje Privremeno opštinsko veće pokušalo da iz stranih donacija nabavi mazut za tu toplanu i tako obezbedi grejanje za zimu 2001/2002, te da ta šema nije uspela jer donator iz Francuske nije želeo da isporuči gorivo u toplanu koja se nalazi u sklopu Fabrike ... Ko ne veruje, neka pita Milutina Vučićevića.
U poslednja dva pasusa na prvoj stranici se piše o javnim poslovima koji se ustupaju privatniku (sve je tačno) a da nema kontrole cena (nije tačno) i kontrola kvaliteta usluga (ovo je suštinsko pitanje, ispit na kome je od februara do aprila 2009. Topling - pao). I u ovoj godini, posle fiktivne primopredaje toplane u ruke privatnika, nastavilo se ponašanje prema korisnicima u najgorem stilu dotadašnjeg tretmana od strane JKP - mlaki radijatori kod spoljnjih temperatura ispod nule, nekorektni obračuni gde su se na jedvite jade vršile korekcije samo za dane kada su svi (naročito preko novina i TV Krajine) bili obavešteni da nema mazuta, dok za ostale incidente (pukle cevi toplovoda, napukla rebra kotlova, kotlovi u kvaru, curenje vode, curenje mazuta, kvarovi gorionika, kvarovi podstanica, začepljene vertikale po zgradama i ko zna šta sve još) - korekcije obračuna su bile sve samo to ne. Primer su februarski (2009) obračuni koje je privatnik uručivao građanima - bez umanjenja. Ko živi u pomenutom naselju dobro zna ko mu je i šta opsovao ovakvim obračunom. I martovskim, da ga ne zaboravim.
Spominje se kontrola od strane Opštine kao garant kvalitetne usluge, kada to radi JKP. Možemo o tome da pričamo koliko hoćemo, ali Opština nikada nije trepnula na idiotarije koje se po ovom pitanju dešavaju u JKP još od 2002. godine, kada je Komunalno preuzelo Borsku. Ni do dana današnjeg.
Troškovi održavanja podstanica nisu nikada bili fakturisani na teret građana? Ehm... Da li ste sigurni? Po novom, održavanje ide na teret korisnika pa se time otvara prostor da privatnik fiktivnim intervencijama čerupa stanare. Na žalost, više nego opravdana bojazan. Ali, izgleda da narod više voli kada mu to radi državna a ne privatna firma. Naravno da "to" niko ne voli, ali privatnik nema kancelarije niti službenike koje možete da davite satima (i da moraju da vas saslušaju jer za to primaju platu), bez obzira ko je u pravu. Dosadašnja situacija, međutim, preteže vagu ipak u korist građana koji imaju više argumenata na svojoj strani nego oni koji bi trebalo da im "služe" - od Opštine pa do komunalaca.
Stav "PRVO" završava se u standardnoj penzionersko-sindikalno-komunalističkoj patetičnoj formi, o lebu, gaćama i lekovima - ako šta pretekne od grejanja.
Niko nas ne sprečava da zatražimo isključenje iz sistema grejanja, ako ne možemo da platimo. Otkupom stanova prestala je da postoji forma "društveni standard", ali i istoimeni deo IHP kome je nekada pripadala i ova toplana.
Takođe, podjednako važno, niko ne može ni da traži pare za nepružene ili loše usluge, bilo to JKP ili privatnik.
Obe ove stvari se podrazumevaju u tržišnoj ekonomiji. Bez hibrida ili domaćih specijaliteta.
"DRUGO": Nezakonit prenos imovine? Ne da je nezakonito, nego buši pa cepa! Prosto izaziva za pokretanjem nekoliko krivičnih prijava. Po službenoj dužnosti, od strane tužilaštva, koje ćuti.
"TREĆE": Prihodi JKP, muvaže u poveravanju poslova na održavanju toplane, sumnjiva registracija prilikom davanja posla privatniku (što samo tada, i dan-danas je, to svako može da proveri na internetu), namerno forsiranje transfera monopolističkog položaja sa JKP (dá se donekle opravdati i otrpeti) na privatnu firmu bez konkurencije (e to već ne može) ... Sve to stoji, baš kako je navedeno u tekstu.
Ispuštena je jedna veoma bitna činjenica: JKP Badnjevo je imalo jednu od najskupljih cena grejanja na nivou cele Srbije, i tu cenu je "nasledio" privatnik. Taj isti privatnik vrši iste ili slične poslove i u nekim drugim gradovima, i to po manjim cenama. Zašto bi se on uopšte brinuo za kontrolu cena od strane Opštine (što stoji u ugovoru o poveravanju poslova), kada mu je pružena šansa za zaradu najmanje po osnovu razlike u ceni u odnosu na druge gradove?!
Tačno je da je tu zaradu moglo da ostvari i JKP, a zašto nije - odgovorni su baš oni koji su u tekstu spominjani. Mada, čak i da je prihod bio povoljan po Komunalno, pitanje je koji bi bili realni efekti po preduzeće obzirom na finansijsku katastrofu koja je ostala u firmi po odlasku Ročulja Ilića. Ovi potonji to nisu znali ili hteli da saniraju, pa su i preterali dugove firme ukupno na trocifren broj miliona ...
Očigledno da su pisci ove hartije imali želju da naprave što veći broj listova, pa neke stvari ponavljaju više puta. Tako i ono "ČETVRTO", pa pod 1 (održavanje podstanica). Ali, da nije u redu - nije.
Tačka 2. je posebna gadost. Za sporove je nadležan sud u mestu tužioca. To znači da ćete ići u Beograd na sud ako ne plaćate redovno obračune, kakvi god oni bili. Kaže se da privatnik formira dokumentaciju pa ne možete da dokažete da ste u pravu. Prosto boli koliko je ovo istina. Ali istina je i sledeće: Onaj ko je istovremeno i rukovodilac (prvo tehnički direktor, a od ovog ponedeljka prebačen na mesto upravnika grejanja) u JKP ali i direktor u firmi Toplane d.o.o. (koja nikada nije zaživela, od 2005. ali nije ni likvidirana - dakle, po APR postoji), plus i direktor firme Topling-Grejanje koje se ovde fantomski pojavljuje iako niko ne zna kakve ona ima veze sa celom pričom, osim da pokriva rupu u delatnosti izvornog Toplinga, e dakle taj je osoba kojoj je kroz ruke prolazila, a i ubuduće će, sva dokumentacija vezana za grejanje - kotlarske knjige, dnevni i mesečni izveštaji, radni nalozi, zahtevi stranaka, konačni nalozi za mesečne obračune, fakture itd.
O tome čija je to supruga privatni advokat, koji bi mogao da bije dnevnice i putne troškove, ali i sudske, do Beograda i nazad ... šta reći?
Građanima preostaje da prvi tuže, ukoliko žele da angažuju negotinski sud. Ali za šta, kada se preko leta ne pruža nikakva usluga grejanja osim akontativne naplate za narednu zimu? Dakle, nema osnova da se pozovete na loše pruženu uslugu. Za to vreme računi pristižu, pa vi gledajte da li ćete da ih ne-platite.
Posebnu muku predstavljaju još dve stvari:
1) obračune uručuje firma Topling-Grejanje sa kojom niko živ nije sklopio nikakav ugovorni odnos,
2) ta firma je bila u obavezi da uplati osnivački ulog od 500€ (kao i svaka druga), a uplaćeno je do sada samo 250€ (proverite na stranicama APR). U slučaju masovnih tužbi korisnika protiv ove firme, naplata će moći da se vrši samo od tih 250€ plus od para onih koji su eventualno nešto uplatili. Topling d.o.o. sa tim nema ništa.
Klopka, ali ne za miševe nego za slonove - ima više mesa da se guli sa kostiju.
Para, jašta.
Privatno preduzeće formirano 9. marta vrši obračun i naplatu grejanja počev od 1. februara ... iste godine.
U pitanju nadležnima br.7 kaže se da JKP nije nikada izašlo u javnost sa podacima o utrošku mazuta, radnicima, lošem poslovanju i slično. Postoji osoba koja je nekoliko godina zaredom javno obećavala da će se izvršiti konačan preračun svake grejne sezone, otprilike u septembru mesecu pre početka naredne, i "ako treba biće urađen i preračun pa se može desiti i da građani ne moraju da plate neku ratu". Ko je to? Pa pokušajte opet na APR sajtu, možda naletite još koji put na isto ime ... već linkovano.
JKP Badnjevo nije sačinilo program sanacije kotlarnice Borska jer to nije kotlarnica koja je vlasništvo tog javnog preduzeća. Tu kotlarnicu je opština Negotin poverila JKP još 2002. godine, po preuzimanju od IHP Prahovo. IHP Prahovo je kotlarnicu dalo opštini Negotin pod uslovom da ova formira posebno preduzeće za grejanje. Firma jeste formirana 2005. na veoma sporan način, i do dana današnjeg nema niti jedan dinar obrta - ali zato ima onog za direktora, sve vreme. JKP nema nikakvu obavezu da snosi troškove nečega (toplane) što nema u svom posedu. Još manje da ga predaje (ili preprodaje?) privatniku. Sve troškove oko ove toplane, morala je da snosi lokalna samouprava i to pod vidom infrastrukturnih investicija. To sve opštine rade, ali ne i ova naša. Ona hoće podgrejano, a ne pregrejano biračko telo. Usijano, ne dolazi u obzir! Zato ne daju pare iz budžeta niti traže iz NIP-a.
Pošto im to nikako ne pada na pamet, zato postavljaju takve tunjavce za direktore koji ne smeju da pisnu ili ne daj Bože zatraže neke pare za pokriće troškova. Zašto su i posle navodne primopredaje toplane Borska iz magacina JKP uzimani oprema i materijal, i ugrađivani u tu toplanu - zna se ko (opet) zna odgovor.
Zato su i smanjili cenu grejanja onima za koje plaćaju račune, i (tačno je) deo tih troškova prebacili na grbače građana.
Zato neko nadležan mora po službenoj dužnosti da mrdne guzicu i počne da kopa po svim opštinarsko-komunalskim kaljugama, močvarama i bunjištima. Zato što za to prima platu.
Onaj zaključak koji su nepotpisani autori stavili za kraj - bolje da nisu. Ispade da su se tako potpisali. Bolje da su ovaj papir napisali kako treba i prosledili tužilaštvu, policiji, inspekcijama van Negotina (šta mislite zašto). Ovako je ispalo da je poštena i sasvim normalna namera građana da zaštite sopstveno pravo na raspolaganje ličnom imovinom (parama), etiketirana od strane prozvanih kao "politički pamflet".
Oni kojima nikako nije stalo do rešenja ovog problema, svađaju građane koji nisu sa onima koji jesu povezani na centralno grejanje. Kao, ko onima prvima kupuje drva, a ovi drugi imaju sve na gotovo. Standardni ruralizam u praksi, koji se uvek poteže kada je u pitanju nešto normalno.
Danas, 2009. godine, XXI veka, ne sme se postavljati pitanje zašto neko ima grejanje. Nego, zašto ga nema kako treba, ili zašto ga neko nema uopšte. Umesto da rade na projektima proširenja kapaciteta toplana i priključenju pojedinačnih kuća i preostalih zgrada na sistem, pominjani tromozgovi na prigovore o lošem grejanju za koje se plaća puna cena, ladno komentarišu:
Ako ti se ne sviđa, ti uzmi napiši zahtev za isključenje pa vuci drva na peti sprat. Mene kući niko ne greje, nego moram sam da se snalazim.
I to je direktor državne, ili privatne firme za grejanje - sve jedno.

***
U pitanju jeste jedan od najvećih pokušaja prevare biračkog tela na čiju se volju svaki čas poziva aktuelna opštinska vlast. Pozornost javnosti se stalno skreće sa opštine na JKP i činjenično slabo poslovan, na granici namere, odnos prema strankama. Opštinu tu niko ne spominje, sve kao ne interesuje politika, a ako to neko i uradi odmah sledi brz rafalni kontranapad kako je to sve orkestrirana hajka nesposobne i ljubomorne opozicije.
Prevara.
Započeli su je oni prethodni (DSS+SPS), na čemu ih je bećarska ekipa i tukla na izborima. Ali, ne da bi stvari razotkrila, sprečila ili sankcionisala. Izgleda da se ovde ipak radi o kontinuitetu. U stvari, pola ovih u aktuelnoj lokalnoj vlasti su i tada tu bili, samo u nekim drugim partijama u odnosu na ove u kojima su danas.
Ne znam da li bi o svemu ovome mogli da snime novi serijal Insajdera na B92, ali nije baš ni da nije za ...

1 comment:

Anonymous said...

Svaka čast za ovaj post, no jedna mala ispravka. Ako napišete zahtev za isključenje sa sistema, JKP, odnosno, TOPLING ne žele da vas isključe. Kažu: "Mi nemožemo više da isključujemo građane, jer se to nama ne isplati". Ja trenutno svakodnevno zovem TOPLING i tražim da mi objasne, kako su poslali račune za Avgust mesec, to jest za narednu grejnu sezonu, kada ugovor još uvek ne postoji, niti se zna ko je glavni i odgovorni u negotinu. Kiculović izjavljuje da on to više ne želi da bude.
Dalje, na svako moje spominjanje isključenja sa sistema, osoba koja se javlja u Toplingu mi ponavlja, da to traže i drugi građani ali da se to oni više ne rade. Što faktički znači da ja NE MOGU da biram kome ću plaćati, ili bolje reći kako ću se grejati, da ja NEMAM NIKAKVA PRAVA kao kupac nekih usluga da izaberem čiju ću uslugu kupiti, i da AKO NEĆU više Toplingu da plaćam grejanje, kazniće me preko suda.
Nameravam ovo da isteram do kraja, Žaliću se čak i ministarstvima jer u pitanju je ČIST MONOPOL. Postoji zakon o zaštiti potrošača, postoje inspekcije, pa će mo da vidimo ko je luđi, ja ili oni!

Dragan



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...