Wednesday 7 August 2019

Tri praseta na Kopaoniku i Vuk na vodi


Ima jedna bajka, skoro pa legenda, koja je na Životinjskoj farmi mnooogo omiljena: ona o Tri prasca i Vuku. Praseća vlast je godinama rado prepričava i citira kao dokaz sopstvene porkos-pameti i dovitljivosti.
I trajnosti, naravno.
U toj bajci, pardon - legendi, Vuk-Prezira-Dostojan se nameračio da Tri praseta istera iz svojih kućica u koje se posakrivaše, ne bi li ih - onako, tradicionalno - na kolcu pod sačem spremljene, smazao reš pečene. Prvom prascu je za tren oka razbucao slameni objekat u Savamali, duvajući i puvajući. Koristeći istu tehnologiju rušilačke novogradnje, Vuk - to đubre jedno opoziciono - je duvopuvajući razrušio Drugom prascu železničku stanicu od pruća. Ne znajući gde će, šta će, prva dva prasca u borbi za goli život pobegoše svom Trećem bratu, u njegov višespratni objekat od cigala povrh Kopaonika. Samo nekoliko trena nakon što su uspeli da uteknu u taj objekat svoga brata, za njima se na pragu istog pojavi strani plaćenik i špijun Vuk, koji odmah pristupi duvanju i puvanju. Prvi put se ne desi ništa, pa se on zaduva i zapuva još više. I drugi put - ćorak. On se još brže, jače i bolje naduva i napuva, dunu i punu ka objektu i... niks. Jokmore. Objekat od cigala - ni makac. A u njemu prasci već slave izbornu pobedu, časte se kupusom iz džakova sa glasačkim listićima koje jedino uspeše da spasu iz svojih prethodno razrušenih em popaljenih objekata. Ona baraba od Vuka je i dalje bio uporan, nadimao se, duvao, puvao - sve dok se nije usrao. Tada konačno uvide da od rušenja objekta od cigala na vrhu Kopaonika neće biti ništa, pa povika onima unutra: "Alobre, svinje jedne, dosta je bilo zajebavanja! Da ste odmah pristupili pregovorima sa mnom oko duvopuvajućih uslova, inače ću da vam bojkotujem objekat. Jasno, a?! Jebo vas Orvel koji vam dade idejni projekat i upotrebnu dozvolu..."
Bajka tj. legenda kaže da je Vuk, tako čekajući na pregovore, na kraju umro od gladi iako je pojeo samog sebe, jer tu ionako više nije bilo ničega za pojesti. Dok je on gubio vreme na praseće objekte, celokupnu njegovu imovinu kod kuće razgrabiše mu Vučići.
Naravoučenije: svinje ne možete nadmudriti niti zajebati - kad se jednom dočepaju objekta od čvrstog materijala.


Ima još...

Život demantuje bajke & legende.
Svinje, kada su konačno shvatile da je Vuk zaista riknuo, shvatiše i to da bez njega neće moći da vladaju jer neće imati čime da plaše ostale živuljke na farmi. I tako, odlučiše da im ova bajka tj. legenda bude doživotni izborni program, a da - predizbornog marketinga radi - uvek neko od njih izvuče najkraću slamku i u tu svrhu odglumi Vuka: nadima se, duva, puva, pljuje, vatru bljuje, slini, balavi i bulšituje, preti rušenjem... kako bi svinje i dalje bile i ostale na vlasti.
U objektu od čvrstog materijala, naravno.

Ali, šta ako objekat nije od cigala, već od nekih savremenih komponenti?
Pa ništa, biće opet kriv za sve onaj Vuk, koji se prvo usrao pa onda riknuo, dok su mu imovinu raznosili Vučići.


A šta ako je od karata?
Ništa. Karte su tu da se mešaju.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...