Saturday 31 August 2019

Somovi


Da li ste znali da postoji praznik posvećen somovima?
O da, postoji, i to ne jedan dan - već ceo mesec.


Avgust je u Americi mesec posvećen somovima (catfish).
Mesec somova je prvi put spomenut 1984. godine, u vreme Reganovog predsednikovanja Amerikom, kada je upravo on javno izjavio da bi trebalo jedan mesec u godini posvetiti ovim brkatim ribama. Zorno poslušavši reči svoga predsednika, tzv. Institut za somove (TCI), koji se nalazi u Džeksonu (Misisipi) u okviru najvećeg industrijskog postrojenja za preradu somovine u Americi, odmah je krenuo u promociju Reganove ideje - i svog biznisa. Posao je okončan 25. juna 1987. proglašenjem avgusta za Nacionalni mesec somova u SAD. Smatra se da je uzgoj i prerada mesa somova jedan od najunosnijih biznisa tzv. akvakulture u toj zemlji. Mesec somova je uspostavljen kao američki "praznik" kako bi bila podignuta svest o značaju ovog biznisa za lokalnu ali i sveukupnu američku ekonomiju. Iako se uzgoj somova praktikuje vekovima i u drugim delovima sveta, u Americi ga smatraju delom tamošnje tradicije.
Inače, u SAD postoji i nadasve zanimljivo takmičenje u hvatanju somova na poseban način, pod nazivom "Hillbilly handfishing" - u slobodnom prevodu "ljakse somolov rukama" - gde takmičari bauljaju po blatu u nastojanju da golim rukama uhvate ovu ribu, neretko se doslovce hrvajući sa kapitalnim primercima.
A u Srbiji?
Pa, i ovde bi smo mogli da avgust proglasimo Mesecom somova.


Ladno, bez obzira na tradicionalne vrućine, znoj i razne druge izlučevine i izgučevine.
U avgustu je Zlatna bučka Đerdapa, već pola veka duga manifestacija lova somova na "bućku". Tom priikom se za lov na somove koristi drvena alatka nazvana "bućkalo", kojom se udara o površinu vode i proizvodi zvuk sličan onome koji som pravi kada halapljivo jede, što privlači ostale od njegove vrste. A onda, zna se šta sledi: širok dijapazon alatljika za ubacivanje somova u lonac.
Pored toga, za ostale prilike lova na somove u našim krajevima, koristi se alatljika koja najviše liči na bejzbol palicu, uz pomoć koje se biračko telo somova uteruje u pravu kutiju. Nikako golim rukama, pa nismo mi američki ljakse. Jokmore!
U stvari, u Srbistanu se za lov na somove odskora koristi još jedna metoda: hvataju se u društvene mreže, tako što sami u njih uskaču kao ludi i bez ikakvog vidljivog (ili razumu jasnog) mamca, uz potpuno odsustvo želje da iz njih ikada više izađu.
A i zašto bi?


Lakše je proseravati se i međusobno ujedati na "ljakse" Fejsbuku ili "intelektualnom" Tviteru, nego na ulici, u stvarnom životu, ovim svinjama koje su nam svima usrale živote u lice reći ono što mislite o svemu što vam rade. Lično, svakoj ponaosob i bez pardona.
Kada se, kao danas u Negotinu, okupe ispred svog obora da dočekaju Slinu, a ti prođeš i ne pogledaš ih - jer čak ni toliko ne zaslužuju - pritom jasno i glasno prođeš kraj njih okrenute glave na suprotnu stranu, daš im do znanja da još uvek ima onih kojima su njihove njuške ogavne i nepodnošljive. Pa sutra neka bauljaju, sline i balave u stilu "morali smo".
Ne, niste. Hteli ste - čak i kada vas nisu terali.
Pokažeš im svima da oni treba tebe da se boje - a ne ti njih, najobičnijih nula i ništica poput one disleksične budale u vrhu leskovačke vlasti, koji Leskovac nazove "prestionicom" roštilja pa mu je posle Đavo kriv kada ga zajebavaju da je mislio na "mrestionicu somova na vlasti".

***
Iako soma poneko zove "rečnom svinjom", razlika je ogromna.
Orvel je savršeno dobro znao zašto na Životinjskoj farmi caruju svinje a ne somovi.
A zašto ljudi vole da se ponašaju kao somovi dok im svinje upropašćavaju živote - e, to je pravo pitanje za poslednji dan Meseca somova.



The Pixies: Catfish Kate
album: Beneath The Eyrie (2019)

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...