Saturday 13 April 2019

Uloga krastavca u političkom životu Srbistana



Poslednji osvrt na proteklih sedam dana, koji su prethodili današnjem opozicionom skupu u Beogradu.
Na prvi pogled, sve to i nema nekakve veze sa ovim danas, ali zapravo ima. O čemu se radi?
Preskočićemo bilo šta što je povezano sa generalnom probom antiopozicionog kontramitinga koji su kradikali upriličili sami sebi u Novom Sadu, pa novosađanima (al' onim stvarnim) ostavili tone đubreta i hektolitre ličnih izlučevina da lupaju glavu kako sve to počistiti i grad raskužiti. Ovo drugo (raskuženje) ne počinje sa ulice, već od gradske i pokrajinske uprave. Pa redom, naniže.
Elem, organizatori protesta #1od5miliona su za prethodnu subotu bili najavili odlazak demonstranata do arhitektonske nakaze poznate i kao zgrada TV Pink, da tamošnjem kokošu "objasne nešto" po pitanju slobode i objektivnosti medija, naročito onih sa nacionalnom frekvencom koji muzu pare svih građana Srbije. DJ Žeks je na to uzvratio baljezganjem po tviteru - javno, ali i spremnim batinašima (među kojima je bilo i onih presvučenih u civilke) - tajno. Čisto, da posluže okupljeni narod osveženjem, kada pristigne nakon naporne šetnje do vrha brda.
Problem, po DJ Žeksa, je u tome da dolaska na njegov prag nije bilo. Jednostavno - ispala. Moša!
Shodno tome, Gavrilo Milentijević (filmski kolega propalog milicionera Gorana Vesića) - u nekim krugovima poznat i kao glumac Branislav Lečić - okupljenim demonstrantima se obratio u maniru nikad snimljenog nastavka filma "Tri karte za Holivud", glumeći još jednom Gavrilovo histerično urlanje u megafon. Ovoga puta, umesto "Udri, milicijo moja! Narod je stoka!", uzvikujući "Haaa, ha, ha, ha! Naseo si! Prešli smo te Mitroviću!"
Stiče se utisak da je ovo DJ Žeksa zabolelo više nego da su mu stvarno upali u roze obor.


Kao što je tokom devedesetih medijski "savetovao" staramajku Miru i njen JUL, odmah je požurio da svom novom gazdi Šizoju predloži kontraudar. Kakav?
Prvo, najaviće kamion sa razglasom snage dostojne jednog agregata hidroelektrane Đerdap, kojim će da prati demonstrante 13. aprila i nadglasi ih svojom "muzikom ljubavi". Naravno da se znalo da mu policija neće to dopustiti jer "nije blagovremeno prijavio" tu idiotariju, ali bilo je bitno da se o tome piše - eto, policija "nešto" zabranjuje čak i onima koji su bliski vlasti.
Drugi predlog je morao - a kako drugačije - da bude direktan odgovor na ono Lečićevo. Kako? Hajde da ih, kao i obično, imitiramo i tako obesmislimo njihove poteze: neka Vulin i Vesić najave štrajk glađu, pridruže im se još neki uglavnom zadrigli kradikalčići, i onda sačekamo reakcije "opozicionog" dela javnosti. Pa da vidimo šta dalje.
Jbg, upecao se svako ko je komentarisao u stilu "izdrži do kraja" i "crkni od gladi". Upravo to su hteli kradikalski roze mozgovi. Reakcija je bila dovoljno velika da, dan nakon najave štrajka glađu, druga Vulina puste s lanca na konferenciju za novinare na kojoj je, loše glumeći sebi svojstven cinizam, replicirao direktno Lečiću. Eto, kao, zahvaljuje se svima koji su mu uputili podršku da istraje u štrajku i umre od gladi, ali mora da se svima takvima izvini jer mu je Vučić - kome bezgranično veruje - rekao da to ne radi, jer time čini radost ološu.
Kako god da vam je ono Lečićevo "Ha, ha!" prošle subote zvučalo, ovo jučerašnje Vulinovo repliciranje ne može da zvuči nikako drugačije nego kao onaj drekavac iz vreće - iritirajuća igračka (ali ne za decu) koja se u našim krajevima pojavila upravo u vreme kada se drug Vulin ispilio iz crnog jajeta.


Jebem ti zemlju u kojoj ministar odbrane sa jednim glumcem odmerava ko ima veći ha-ha-ha-krastavac, ne bi li smirio usijanog roze medijskog trovača i još usijanijeg gazdu svih njih. Ali, ovo je zemlja u kojoj je moguće da likovi poput Vulina budu ministri bilo čega. To sve govori o zemlji a ne o glumcu, ukoliko nekome nije jasna prethodna rečenica.
Eto, tako je to bilo, ako vas neko pita.

***
Zato su za danas spremili treći korak - laganje da je skup otkazan, lažno samozatvaranje poslanika koji "brane" Skupštinu od demonstranata i opozicije (ovo je samo po sebi idiotizam), buljuci nadrndanih pandura i batinaša obučenih u uniforme (baš kao nekad, u Slobina vremena), maltretiranje putnika i autobuskih prevoznika pa čak i putnika u (sve ređim) vozovima, pretnje gubitkom posla po palankama širom Srbije, Vučićevo subotnje mahnitanje po Pinku od sabajle, širenje masovne panike i histerije po pinkformerima...
Biće zanimljivo šta će na kraju ispasti od tog njihovog antiopozicionog kontramitinga 19. aprila, najvećeg u istoriji i na svetu. Šta će od svega danas pokušati da kopiraju, imitiraju, ukradu, izokrenu da bude po njihovom. Jer, osim gole sile, ideja o tome šta dalje u tim pilećim mozgovima skoro da više nema.
Usrali su se, i to mnogo, mnogo više nego što se vidi.
Al' se zato oseća.

p.s.
Pitaće se neko, "A krastavac, šta bi s krastavcem?"

Šta bi...pa zna se - bez dobrog krastavca nema ni dobrog sendviča.
Što bi rekao Del Boj, na francuskom: Krastavac bonus, pax in domus!

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...