Thursday 4 April 2019

Duplo golo



Danas u bioskopu Balkan - dupla projekcija.
A ne, ako ste mislili na muške opozicione fašiste koji nasrću na žene "zaposlene" u Skupštini Grada (s jedne) i ženske SNS fašiste koji se "onesvešćuju" pred kamerama kao oni trolovi u Hobitu kad zveknu glavom u zid (sa druge strane) - pogrešili ste. Ali ako ste pomislili da sve to ima nekakve veze sa funjarom koja se odaziva na "Vesić"... e, tu već možda i ne grešite.
Kako god bilo, a bilo je, danas je dan za dupli praznik.
Spremite kokice, polećemo.


#1 Dan za laganje

Dođe tako neko vreme u životu kada zaista poželimo da ono "budi uvek iskren" ne važi. E pa na današnji dan (tj. svakog prvog četvrtka u aprilu) možete slobodno da lažete koliko vam drago! Neiskrenost je odnela prevagu u našoj svakodnevici, od medija koji nas ne samo lažu već nam to i papreno prodaju pa sve do dece koja vas 'ladno lažu kako je vaš ker šutnuo loptu i razbio prozor. Naravno, laganje "na današnji dan" ne mora neizostavno da znači i kršenje nekih društvenih tabua, čak se možete i dobro zabaviti. Eto, danas možete svoje prijatelje i članove porodice da zamolite da se celoga dana nadmeću ko će izreći masniju (ili besramniju) laž - zabave radi ili da vidite sa kime živite, odlučite sami.
Laganje je nedovojivi deo smišljanja priča, tako da je sasvim OK ukoliko na današnji dan lažete na sva usta (možete npr. lagati decu da u detinjstvu niste bili gori od njih, ili da ste bili Supermen). U stvari, današnji dan je osmišljen kao "praznik" kako bi nas sve vreme podsećao na to koliko je opasno kada konstantno lažete (zbog čega ćete vascelih 24 časa podozrevati od svega što čujete) i koliko je opasno voditi dvostruki život laganjem i sebe i drugih.


Iako smo skloni da poverujemo kako je većina ljudi ipak iskrena, ozbiljna istraživanja pokazuju da prosečna osoba neizostavno slaže barem nekoliko puta u toku dana. Imajmo to na umu na današnji dan, i zapitajmo se - koja je najveća laž koju smo do sad u životu odvalili, da li smo falsifikovali biografiju ili diplomu prilikom zaposlenja, da li... elem, brojne su mogućnosti da sitnim lažima tokom dana na kraju izguramo i jednu krupnu.
Na današnji dan možete pokušati i da naučite nešto - samo pratite signale koje šalju lažovi oko vas. Mogu vam dobro poslužiti tokom ostatka godine. Svi to rade, i ti signali spadaju npr. u fundamentalne trikove u igrama poput pokera gde se bezočno laže (blefira) kako bi se sakrile karte (ili kec u rukavu).


Postoje dva tipa ličnosti koji imaju potrebu za laganjem, kaže psihologija: sociopate i kompulsivni lažovi. Razlika među njima je velika, iako se tako na prvi pogled ne čini. Sociopate sve vreme imaju na umu određeni cilj na koji su njihove laži fokusirane, bez obzira na cenu ostvarenja tog cilja koju bi drugi mogli da plate. To su obično harizmatske i samožive ličnosti, i u tome su toliko dobre da je veoma teško uočiti njihove loše osobine. Kompulsivni lažovi su u potpunosti posebna sorta, koja se navukla na laganje poput bilo kog drugog zavisnika. Možda su to u početku radili samo da se zaštite od neke greške koju su počinili, ali vremenom im to prelazi u naviku. Na kraju, postaje nemoguće da prestanu sa laganjem, imaju zasta veliki problem da govore istinu - čak i kada uopšte nemaju razloga da lažu. Za razliku od sociopatskih kolega, kompulsivni lažovi nisu ni harizmatski niti lukavi, oni jednostavno nisu sposobni da govore istinu.
Da zaključimo: dajte danas sebi slobode da malo lažucnete, ali više pospešivanja kreativnosti oko sebe radi umesto nekakve koristi. Dan za laganje je samo jednom godišnje, ali ne brinite - imate dovoljno fore do 30. aprila kada pada Dan za iskrenost.
E, to je već dan koga se neki zaista pribojavaju.



#2 Međunarodni Dan pacova

Da odmah nešto razjasnimo: pacovi nisu štrokavi i Džejms Kegni to nikada nije rekao! To je samo par mitova i zabluda koje treba razvejati dok slavimo današnji Dan pacova. Baš fensi.
Svako ko pacove ima za kućne ljubimce i prijatelje sa kojima se druži, već zna tajnu: to su prijateljske, odane, inteligentne i veoma drage životinje. Nažalost, imali su loš medijski nastup i PR sužbu vekovima unazad što im je srozalo u potpunosti ugled u javnosti. Da zanemarimo sad kugu i satiranje hiljadu pacifičkih ostrva - jer, šta je par društvenih i ekoloških katastrofa kada je pravo prijateljstvo u pitanju?
Tek kada licem-u-lice upoznate pacova (može i od-vrata-do-vrata), sva njihova prefinjenost i kvaliteti dolaze do izražaja. Eto, možete na današnji Dan da uskočite u neku od lokalnih pacovskih jazbina i tako otkrijete sve čari druženja sa njima.
Da proslavite praznik zajedno.



Ma, u pravu je bre Zorana - stvarno su zakon.
SNS žene, na sve spremne.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...