Wednesday 8 March 2017

Švedski standard


PARADA SRAMA

U objavi koja je postala viralna na fejsbuku i tviteru, NVO pod imenom "UN Straža" (sa sedištem u Ženevi) koja se bavi problemima vezanim za zaštitu ljudskih prava, izrazila je veliko žaljenje zbog ponašanja švedske samoproklamovane "prve ženske vlade na svetu" koja je pogazila sopstvene principe ali i izdala borce za prava žena u Iranu, kada su se ministarka trgovine An Linde i neke članice Vlade pozdravile sa iranskim predsednikom Ruhanijem pokrivene hidžabima, čadorima i dugačkim kaputima, time se priklonivši represivnom i neprikladnom zakonu o "pristojnosti" koji propisuje nošenje hidžaba kao žensku obavezu - bez obzira na obećanja koja su se čula iz Stokholma kako će promovisati međunarodnu "perspektivu rodne ravnopravnosti", da će usvojiti "feminističku spoljnu politiku" u kojoj "ravnopravnost žena i muškaraca predstavlja cilj od suštinskog značaja".



Povukavši ovakav potez, švedske političarke su ignorisale nedavni apel Masi Alinedžad, iranske aktivistkinje za ženskaprava, koja je pozvala evropske političarke da "se ne odriču svog dostojanstva" i ne pristaju na prisilno nošenje hidžaba tokom poseta Iranu. Ona je otvorila fejsbuk stranicu na kojoj Iranke mogu slobodno da postavljaju svoje slike na kojima u znak otpora takvom zakonu slobodno mogu da pokažu svoju kosu. Broj onih koji prate tu stranicu dostigao je jedan milion. "Evropske poitičarke su licemerne" kaže Alinedžad. "One brane francuske muslimanke i osuđuju zabranu burkinija po plažama - zato što je svaka prinuda sama po sebi loša stvar - ali kada Iran dođe na red, onda im je novac jedina briga."
Alinedžad je osnivač "Moje nevidljive slobode", najvećeg društvenog pokreta protiv prisilnog nošenja hidžaba u Iranu. Nedavno je u Evropskom parlamentu izjavila: "One su došle u moju zemlju, ignorisale milione žena koje mi šalju svoje fotografije i tako ih dovele u opasnost da dođu pod udar verske i državne represije. Evropske političarke se i dalje osmehuju, slikaju, nose hidžab i pričaju kako je sve to samo kulturuloško pitanje - a to nije tačno."




Ova nedavna scena u Teheranu je u teškom kontrastu sa feminističkim protestom potpredsednice Vlade Izabela Levin protiv američkog predsednika Trampa, objavljenog kao viralni tvit ali i kolumna u Gardijanu, u kome ona kaže: "Svetu trebaju jaki lideri u borbi za ženska prava. Švedska će u tome imati sve veću i bitniju ulogu, i mnoge zemlje bi od nas mogle puno da nauče na tom polju".
To nije jedini težak kontrast između reči i dela švedskih političarki: iste nedelje, kada su se pomenute Šveđanke "zahidžabile", u Teheranu je održan Svetski kup u šahu za žene i mnoge poznate svetske šahistkinje su namerno propustile šansu da osvoje svetski kup (i novčanu nagradu) odbijanjem da tokom turnira prinudno nose hidžab i povinuju se iranskim zakonima koji diskriminišu žene. Nake od najboljih svetskih šahistkinja, među njima i aktuelna svetska prvakinja, gruzijka Nazi Pakidze, odbile su da glume pione šerijatske simultanke, za razliku od švedskih pacerki i ostalih EUkibicera.



Ministarka Linde, koja je pod velom potpisala brojne trgovinske aranžmane sa iranskim kolegama, "ne vidi nikakav problem niti konflikt" između politike ljudskih prava njene Vlade i potpisivanja trgovinskih sporazuma sa režimom jedne represivne diktature u kojoj muče zatvorenike, proganjaju homoseksualce, sa zemljom koja je u svetskom vrhu po broju izvršenih smrtnih kazni nad maloletnim osobama.
"Ukoliko je Švedskoj zaista stalo do ljudskih prava, onda ona ne treba da podržava režim koji maltretira svoje građane dok sa druge strane saučestvuje u genocidu u Siriji. Ako im je zaista stalo do ženskih prava, onda upravo njihove ministarke na prvom mestu ne treba da idu u mizogine zemlje poput Irana" kaže Hilel Nojer, izvršni direktor "UN Straže".



Švedska (ženska) vlada se zbog ovog poteza našla pod žestokim udarom kritika poslanika centra i levih partija, koji smatraju da ministri ne smeju činiti ustupke "rodnom aparthejdu".

Walk of shame: Sweden's "first feminist government" don hijabs in Iran (12.02.2017)
Hypocrisy: Sweden to present UN resolution on Iran's human rights record (12.02.2017)
Game Changer: This chess queen refuses to be used as a pawn (13.02.2017)



***
Ljubitelji Josipa Broza se možda neće složiti, ali Antu Markovića velika većina građana pamti samo po lijepom, skoro pa po "švedskom standardu" kakvog je Jugoslavenima obećavao.
Kako je Ante Marković u Jugoslaviju uveo "švedski standard" (BH Magazin, 26.11.2016)

Predizborna kampanja koja je u toku, po odsustvu realističnosti obećanja koja daju predsednički kandidati i političke stranke, u mnogome nadilazi prethodne. Devedestih godina najveću laž izgovorio je Slobodan Milošević kada je građanima obećao švedski standard. Od izbora do izbora to nemoguće obećanje raskiva se u nove lažne nade, i to traje sve do naših dana, kada je ponuda nadmašila i najsmelija očekivanja. Ponuđači su se potrudili da kao na seoskom vašaru, bude svega. I za one koji imaju mali biznis, a želeli bi da ga unaprede i prošire, i za one koji bi poverovali u viziju Beograda na vodi čime je još Mira Marković, tada predsednica JUL-a pokušala da fascinira glasače.
Olivija Rusovac: Dizajniranje politike i politika dizajna (Republika #524-525, maj 2012)



A onda je čadorli-Maja uspela da prejebe i Markovića i Miloševića pa uvela pravi švedski standard, a ne tamo neke budalaštine - pristojnu socijalu, slobodno tržište, kulturološka umesto kultur-oloških pitanja, šahovska pravila, nudističke kupaće kostime za smerne vernice, obrazovanje, funkcionalne zakone i Ustav, toleranciju, muškoženska prava i ostale iznutrice&iznukučine. Pod čadore, Srbijo!
Nemam pojma kako se ovo poslednje kaže na švedskom, a i ne zanima me.

Sve mi je - barem po ovom (i ne samo tom) pitanju - draži "nemački standard":
Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen odbila je da velom pokrije glavu i da se prikloni striktnim pravilima koje za žene važe u Saudijskoj Arabiji, tokom zvanične posete toj zemlji.
Nemačka ministarka odbila hidžab: Nosim pantalone! (Mondo, 15.12.2016)

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...