Wednesday 13 July 2016

Gvantanamerka


"Guantanamera" je jedna od najpoznatijih kubanskih sevdalinki, koja je postala svetski hit sredinom šezdesetih godina prošlog veka kada su je sa španskog prepevali i objavili američki The Sandpipers. Kao što je to običaj u slučaju latinobalkanskih kukumavki, fabula radnje ove pesme vrti se oko nekog paćenika koga je šutnula riba pa on onda udari u kuknjavu. Sam naziv (guantanamera) na španskom označava devojku/ženu koja je iz kubanske palanke po imenu Guantanamo - mesto koje u ovim krajevima (a i šire) poznatije po zatvoru za talibane i filmu "A few good men" (1992), nego po guzicama ostavljačica lokalnih klipana. Što bi se "po naški reklo" - gvantanamerka.
Originalne stihove napisao je kubanski pesnik Hoze Marti, za pesmu ih urimovao Hulian Orbon tako što je nabrao četiri različite strofe iz četiri Martijeve pesme. Međutim, u javnosti se uglavnom vodila polemika oko toga da li je autor stihova bio Hoze Fernandez (lokalni radio-DJ) ili El Diablo Garsia (lokalni apaš koji je ubijao dane sa ekipom na nekom ćošku, dobacujući prolaznicama) - što je za naš slučaj od esencijalnog značaja...



U slobodnom prevodu, stihovi pesme "Gvantanamerka" glase:

Ja sam jedan iskren momak, iz mesta u kom palme rastu
Pre no što dušu ispustim, poslušajte moju pesmu
Njen stih je jarko zelen i vatreno crven
Njen stih u planine hita k'o ranjeni jelen
Posadio sam belu ružu, u julu i januaru
Svom prijatelju što u muci mi pruži ruku
Sirotinjo Sveta, ti si moja sudba kleta
Jer draži mi je potok gorski no more široko
Gvantanamerko, seljančice moja

Nemački pankeri Die Toten Hosen su sočinili svoju verziju ovog hita, do pola pesme pevajući original a od pola nešto što su nazvali "Pizda u ogledalu" (Cunt in the mirror) a izgovara se donekle slično, naročito ako govorite engleski s'švapski naglasak.
Ta, njihova, polutka pesme otprilike ide ovako:

Probudih se jutros kasno, a usta mi k'o kavez za ptice
Pomislih "povratiću, gotovo" pa odbauljah do klonje
Potukoh se sinoć, umalo da kresnem ortakovu ženu
I sad, ništa čudno što zakrvavljenih očiju
Gledam pizdu u ogledalu
Još jednu pizdu u ogledalu
Čupavu pizdu, u ogledalu



Eto, čisto da pojasnimo neke geografsko-anatomske nedoumice.


***
O Guantanamo Bay US torturcentru je na ovom blogu već bilo pisano. Zato ćemo sada o ogledalu.
Dakle, u čemu je fazon sa ovim transferom talibana iz Gvantanama u Srbiju?



idimi-dođimi vs. urbane face

Ukoliko ih ovde šalju da se posle odsluženja kazne (hm, koje i kakve?) resocijalizuju, onda je to veoma problematično obrazloženje jer se oni, po definiciji pojma, ne mogu resocijalizovati tj. povratiti u društvo iz koga nisu došli. To bi imalo smisla da su ih vratili tamo odakle su ih nabrstili - u Avganistan. Ili odakle su već. Ili da ih resocijalizuju u nešto globalno, ali deder objasni tek to talibanu.
Ako ih šalju socijalizacije radi (bez onog "re"), onda smo tek u problemu: njih, dakle, treba naučiti da žive (socijalizovati) u novoj, drugoj i drugačijoj sredini od one iz koje su originalno iznikli. Nadasve zajeban zadatak, jer da su oni hteli da se na taj način socijalizuju onda ne bi ni bili talibani. Zapravo, njihova je namera da (de)socijalizuju ceo ostali svet po nekim svojim sumanutim aršinima. A ti, Vučiću, hajde sad ispravljaj to krivo drvo i to po leđima i buđelaru građana Srbije.
Ili to, ili neko zaista smatra da i nema neke razlike između Srbistana i Avganistana. Ehm...
Ukoliko ih ipak šalju na dosluženje kazne, bez onih metoda ubeđivanja po kojima je Guantanamo konclogor poznat danas, pa još u Srbiju, onda je valjda jasno svakome iole razumnom da je život u Srbiji sam po sebi kazna a Srbija refren kubanske popevke. Bolje i to nego oni elektrošokovi, kapuljače, besni kerovi, lanci i "navodnjavanje", rekao bi neko.
U stvari, imamo mi sve to i ovde... al' je zato naše! I nećemo više ništa da čujemo.



Čisto sumnjam da bi Ameri nekoga po kazni slali iz američko-kubanskog u bilo koji drugi raj osim Gospodar-Acinog. U tom raju, kad se Gospodar sabajle probudi pa pogleda u ogledalo, stvarno se ima šta videti.
Pussylips, guajira pussylips... in the mirror.
Užasi promiskuiteta.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...