Monday, 23 November 2015

Bene Gesserit


Bene Gesserit predstavljaju ključnu društvenu, versku i političku silu u univerzumu Dine. Tu grupu često opisuju kao ekskluzivno sestrinstvo čije članice uvežbavaju svoje umove i tela višegodišnjim fizičkim i mentalnim uslovljavanjem u cilju postizanja nadljudskih moći, koje neukom posmatraču izgledaju sasvim magično. Posvećenicu koja dosegne najviše nivoe svesti, unutar sestrinstva nazivaju Prečasnom Majkom.


Iako ih ponekad nazivaju i "vešticama", zbog njihove tajnovite prirode i nerazumevanja moći koje poseduju, Bene Gesserit su odane samo sebi i svom sestrinstvu. Međutim, da bi postigle svoje ciljeve i izbegle uticaje i mešanja izvan njihove organizacije, one se često ogrću velom iluzije o tome kako su odane drugim grupama ili pojedincima. Svaki njihov korak biva proračunat ka ispunjenju željenog cilja. Kako su njihove moći poželjne baš kao i savezi sa Sestrinstvom, one to koriste da sve dobro naplate i to ne samo u valuti, već i ubacivanjem svojih Posvećenica kao supruga ili konkubina vladara za koje su zainteresovane.


Prečasna Majka ume da kombinuje zavodničko lukavstvo jedne kurtizane i nedodirljivu veličanstvenost jedne devičanske kraljice, držeći ove dve osobine pod konstantnom tenzijom dokle god moći njene mladosti traju - jer kad mladost i lepota usahnu, ona uviđa da prostor između njih, u kome je nekada obitavala tenzija, odjednom postaje ogroman izvor lične lukavosti i sposobnosti.

Frenk Herbert: Dina, peščana planeta

***
Tisuću mi peščanih crva Arakisa, al' se Naša Maja pokidala od persijskog melanža! Malo su nam bili žuti Harkoneni, carski sardaukari i arapski prijatelji, pa sad još i ovo... Ludilo, koje definitivno šije najpoznatija SF dela za nekoliko dužina.

Prečasna Maj(k)a, vaistinu akbar.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...