Wednesday 25 November 2015

#33


25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, posvećen tom datumu, kada su 1960. godine tri sestre Mirabel, iz Dominikanske Republike, brutalno ubijene prilikom odlaska u posetu svojim muževima koji su bili politički zatvorenici tadašnjeg režima u toj zemlji.
Građanski krug:
Petnaesti dan aktivizma (post #470, 09.12.2012):


Danas je započela ovogodišnja "Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodnog (i ostalog) nasilja" u borbi za ljudska prava i slobode u celom svetu. Kao i svake godine, danas prvi od tih šesnaest dana - onaj narandžasti. Svakog 25. dana u mesecu je tzv. narandžasti dan, kada nosimo na svojoj garederobi nešto narandžaste boje uznak solidarnosti sa naporima da se prekine svaki vid nasilja prema ženama. Zato što "nasilje, bez obzira kakvo, uvek i bez izuzetka rađa ništa drugo do još nasilja."
Građanski krug:
01. narandžasti 2014. (post #754, 25.11.2014)


Dakle, ima li danas ikakvog pomaka u odnosu na prethodnu godinu, ili tri?

U Srbiji su od 1. januara do 24. novembra 2015. u porodično-partnerskom kontekstu ubijene 32 žene, govore medijski članci koje je analizirala Mreža Žene protiv nasilja. Strahuje se da je broj ubijenih žena i veći, jer je moguće da nisu svi slučajevi ubistava žena dospeli u medije.
B92 - Hronika:


... #33
Baš na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Zrenjaninu je ubijena majka devetoro dece, a ubistvo je izvršio nevenčani suprug, nakon čega je počinio samoubistvo. Policiji je preostalo samo da uzme izjave svedoka i konstatuje smrt dvoje mladih ljudi, od 27 i 30 godina, koji su okončali život zbog bračnih razmirica.
dnevni list Danas:
SOS uputilo 74 žena (25.11.2015)

Prebijanje članice Saveta za borbu protiv korupcije se ne računa u porodično nasilje, zato što nije bila poslušna - tj. nije bila član Porodice. Slučajno se, izgleda, "poklopilo" da je žena, pride...


Pacijent: Srbija
Dijagnoza: nepromenjena
Stanje: stabilno, i dalje bez izgleda za promene na bolje
Terapija: ...
Napomena: Lekovi za kolektivno ludilo su odlukom nadležnih organa odavno skinuti sa pozitivne liste, zbog čega se više ne mogu legalno nabaviti. Nelegalno se ne mogu nabaviti nikako, jer se ova država svom snagom bori protiv sive i ostalih boja ekonomije.
I izlečenja.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...