Sunday 7 April 2013

Otisak Nedelje - 07.04.2013.


Šta bi sve moglo da bude Otisak ove poslednje pred-Kosovske Nedelje, kišne?

Predlog #1 - Sunday bloody Tuesday


Kako su se danas sumanuto uzmuvali ovi domaći politički trutovi, sve je izglednije da se bliži nekakva varijanta raspleta postkosovskog klupka trnja iz koga srBsko društvo u poslednjih stotinak godina nikako da pronađe spasonosnu nit izlaza. Očigledno da su nekima prepone u procepu, kao i da su to baš one kurate junoše poznate kao "Državni Vrh, Brate". Vasceli dan traje paradiranje po Beogradskim dvorovima, javljaju se i dodvoravaju delegacije svega i svačega, imaju mišljenje o Temi i primisli kako se svi za nešto pitaju. Stisak gliba "nacionalne izdaje", u koji su debelo zagazili baš oni koji su koliko juče tako isto nazivali sve ostale koji ne bulazne poput njih, toliko je sada postao jak da više nema nazad.
Nikolić, Vučić i Dačić znaju da će morati da prihvate sve što im bude servirano - neslano, bajato, ljuto, oporo, mirišljavo - baš sve. E, pa kada je tako, red je da im kroz Dveri&Dvore proparadiraju dosadašnji saučesnici, svi do jednog. Svi koji su, direktno činjenjem ili indirektno nečinjenjem, doprineli da ovo društvo dospe u sadašnji talog egzistencije. 
Tri Ugursuza su se mrštili, Dinkić im je u tome zdušno evrointegracijski tercirao iz dubina federa u foteljama po kojima Trijumvirat obitava, Međed srbosančeroski je češao grbinu i gde ga ne svrbi, Koštubica je uspeo da napamet nauči i izusti svoj epohalno najduži komentar do sada (koji glasi "Њет!"), srBska varijanta Pape je po mirijaditi put ponovio da je Koštubica u pravu, Čedomir pred kamerama (u sebi) nabraja koliko puta je rekao sve to što ovi sada rade i koliko puta je glasanjem podržavao da Tadić baš to ne uradi, Mlatišuma Harkonen Beogradski ne daje izjave sve dok se preko Google Eartha apsolutno ne uveri da Kosovo ne izlazi na obalu Dunava sa Palilulske strane, baš kod placa Luke Bgd - via Bulevar panjeva.
Red je da se svi izređaju, baš takvi kakvi su. Predizborna kampanja je počela i niko od njih ne sme da istrči neiskosovljen: jedni do lakata, drugi do kolena, ali - svi odreda, i to posred čela. Red bi bio da te buduće izbore raspišu za neki Utorak, sad ih je baš krenulo.
Utorak je dan drevnih bogova rata - Mars, Tyr, Tiw, Ares. Boj na Kosovu će se neminovno okončati nekog utorka, pa makar to bilo Osmog Dana. Onomad, 1389. godine, mnogi su izginuli. Ovoga puta, skoro je izvesno, svi će činjenično preživeti, bez obzira na stranu na kojoj misle da su. Nije mi jasno čega se onda toliko plaše. A vlast je slast, samo dok je ima. Dakle - nebitna.
Krajnje je vreme da prekinemo da se ponašamo kao da smo pali s Utorka.
Pardon - s Marsa.

Predlog #2 - Ni duh, ni telo


Svetski Dan zdravlja obeležava se svakog 7. aprila, počev od 1950. godine. Koliko je Ball of confusion zdrava, a mi vaške na njoj - više je nego jasno. Nije samo jasno dokle će narod mitske Dembelije, koja je svoje ovaploćenje doživela pod imenom "Srbija", bolovati od teškog hroničnog virusa društvene nezainteresovanosti, neodgovornosti za sebe i sve druge. Ovoliku količinu trpeljivosti prema ludacima koji ga vode, jedan narod može da poseduje samo ukoliko između njega i od njega mu izabrane vlasti nema nikakve granice (i razlike) osim tamnih stakala blindiranih limuzina i gomila papira koje nikako život ne znače. Da, para.
Sve su to toliko nebitne stvari za jednu zajednicu humanoida, što Srbija svakako jeste, da je neminovno pitanje koje svako iole razumniji mora da postavi. Da, baš ono isto koje punker Sova postavi ocu (Miki Manojlović), u filmu "Nešto između":

Šta ti je bhe čale? Thgni se, vidiš da si otišo u Qhac...

Stvarno, ima li nekoga da se trgne, ili će svi nastaviti da se samo batrgaju?
U zemlji, u kojoj je virus Tomica Milosavljević akomodacijom mutirao u Slavicu Đukić-Dejanović - teško.

Predlog #3 - Nekrštene reči

cross-words

Premijer Unutrašnjih Poslova Srbije postaje sve interesantniji, iako su mu KZN sve duže sa sve manje izgovorenog smisla. Sa druge strane, taj sve češće udara blokade strelama odapetim iz Patrijaršije, koja je (da ga parafraziram) strugnula sa Kosova još 1690. godine. Kao da već sada priprema kampanju da, kada ga jednog dana smaknu sa državnih i političkih funkcija, uđe u trku za predsednika udruženja Ateisti Srbije. Ateisti, podvlačim, ne boljševici - ne brkajte to, zlonamerni bili.
Nekako istovremeno sa ovim Dačićevim samoodbrambenim katama, osvanuo je ponovo i случай časopisa "Bezbožnik", koji štampa i naokolo besplatno deli neka grupa nesrećnika koja ne prima ljubav Nebesku pa zato bije po nameštenicima Božjih Samoupravnih Interesnih Zajednica, i to bez pardona. Brojevi #1 i #2 su dostupni na internetu, a došli smo čak i do toga da je na novosadskoj TV Apolo (pogodite samo, čija li je) organizovano javno spaljivanje jednog primerka tog časopisa uz standardni prateći komentar koga se ni Torquemada lično ne bi postideo.
Srpska varijanta hrišćanstva traži da na Kosančićevom vencu u Beogradu, mestu na kome je bila stara Narodna biblioteka koja je izgorela u bombardovanju 1941. godine, sagradi svoju zbirku pisanija. U spomen čega - spaljenih ili spaljivanja?
Od Svete Inkvizicije, preko Hitlera i Staljina, spaljivanja domaćih stripova i ploča sedamdesetih godina, knjiga Nebojše Popova i Predraga Čudića, bombardovanja Sarajevske biblioteke, pa sve do Farenhajta 451 - čudni su ovozemaljski putevi Nebeski.
Ni svet nije pošteđen novih frikcija na relaciji bob-bog:
Papa František je objavio rat pedofiliji u Vatikanu i pripadajućim mu filijalama. Ne zna se kojim sredstvima, ali - cilj će ih već opravdati.
Egipatskoj blogerki i internet-aktivistkinji, čuvene Femenke jedine daju podršku kao odbranu od otvorenih pretnji režima u njenoj zemlji da će biti uhapšena i vrlo moguće šerijatski ošišana za glavu.
Zajednica bangladeških blogera, posle brutalnog ubistva jednog svog člana od strane napaljene džihad-rulje na ulici, zatražila je od vlasti da pohapsi i osudi na smrtnu kaznu jedan deo istaknutih lokalnih političara koji predvode islamističke partije, zbog više nego aktivnog učešća u ratnim zločinima i masovnim ubistvima tokom sukoba u toj zemlji pre više od trideset godina. Kao nagradu, pohapšeni su - blogeri. 
Eh taj Bangladeš, raj za javna bičevanja do smrti, nedosanjano utočište svakog našeg obrezovanog dverinjaka.

Predlog #4 - Čitanje, satanističko


U subotu, na programu engleske Premier fudbalske lige, meč Reading - Southampton. Kako tolika slova ne mogu da stanu u gornji levi korner ekrana naših malih TV prijemnika, režiser prenosa to lepo skrati pa dobijemo i ono što nismo tražili.
Reading - Soton, ili prevedeno na srpski: iščitavanje đavla (ili neprijatelja, po jevrejski).
Kakva je veza između Premier lige u Engleskoj i Premijera Unutrašnjih Poslova Srbije, daće nam odgovor osoba u krajnjim donjim desnim dubinama. Da, ti ćelavi, sa krstom od originalne grane šljivke iz Koštunića.
Btw FK Čitanje je na kraju od FK Satanski popilo dva komada u mrežu. Final score.

Predlog #5 - Tresla se gora...


... pa su prvo iz pritvora pustili Uroša Mišića, a zatim i Miškovića Jr; ovom drugom su dali Cecinu nanogvicu da okači mačku o rep. Jakako, sve to kao uvod u nova hapšenja koja slede već od utorka, naravno. Zar ste u to makar na trenutak sumnjali? Pa dobro bre, oba musculusa imaju neka neodložna posla oko Zvezde, šta sad tu da cepidlačimo?!
Kakva menažerija: miševi, mišići, vukovi, vučići, patke, pačići, dabrovi, mačke, sove, bizoni, magarci, golubovi, međedi, zercovi, lavovi, trutovi, puževi, pacovi, zmije... Rešenje naših problema je više nego jednostavno - Vuka Bojovića za predsednika&premijera&patrijarha, i sve domaće zverke biće namirene.

Predlog #6 - Novi


Pred sam kraj 2012. godine, posle višestrukog natezanja i zavlačenja od strane APR, tog skoro-pa-neprolaznog kerbera parapolitičke kaste kada je u pitanju osnivanje pučanskih udruga, grupa starih i dobro mi znanih građana uspela je da konačno registruje svoje udruženje Građanski Savez. Tako su zaokružili višemesečnu priču koju su najavili pre tačno 11 meseci, u vreme prošlogodišnje izborne farse. Videćemo kako će se GS snaći u predstojećem Postkosovskom Ciklusu, koji nam vrlo brzo sledi.


Na današnji dan, u beogradskom Domu Omladine osnovana je Nova Stranka. Baš tako, Nova a ne nova. Za predsednika je očekivano izabran Zoran Živković, prvi saradnici su mu Vladimir Pavićević, Vesna Rakić-Vodinelić, Dušan Pavlović, prisutnih 600 delegata iz svih krajeva Srbije koji su tu stranku danas osnovali, kao i svi oni koji će se tek priključiti. Ceo tok osnivačke Skupštine bio je dostupan javnosti putem internet prenosa uživo, od 13 do 17 sati.
Pala je kritika da je Zoran Živković, u svom poznatom maniru, na pitanje vezano za ulazak u stranku raznih "proverenih" likova i majstora-kvariša, kao i neslaganje onih kojima se ovakav stil bavljenja politikom ne sviđa, odgovorio sa "ako vam se ne sviđa idite u druge partije". Ne baš tolerantan ili ubeđivački ton, ali kome to još u Srbiji danas treba nešto dokazivati, ubeđivati ga da ovako dalje više ne ide? O tome, kako su aktuelne i ponude nekih poslaničkih i odborničkih mandata širom Srbije, možda najbolje govori baš taj i takav Živkovićev odgovor?
Kako god, radi se o nemalom broju mladih i sposobnih ljudi, od zvanja i znanja, koje je 2010. godine u Krivaji okupio Vladimir Pavićević u nameri da formira Građanski Blok. Eto, konačno je i ta ideja ostvarena, tri godine kasnije.

Udruženju i Stranci želim sve najbolje, pomagaću ih kako i koliko najbolje mogu. Na njima je jedino da sebi ne dopuste da budu isti kao i svi ovi pre njih, odupru se struji ništavila. Da ne izblede i postanu nevažni i nevažeći.

Predlog #7 - 500/400



Ovonedeljni Otisak je istovremeno blogpost #500 i link #400 na Twitteru.
Nije ni to malo, za nepunih pet godina bavljenja ovim sportom.

***
Udarile poplave kad im medijsko vreme nije, ne čekaju da prođe Crni Utorak pa da ima još o čemu da se priča - kada već hleb nije pojeftinio na tri dinara.
Vremenska prognoza za narednu sedmicu: Od srede osetno toplije i lepše vreme. Kažu, i preko +18°C. 
Možda i Srbija od srede postane +18, punoletna i makar malo pametnija? Da ne živimo više u lošim filmovima i tripovima zabranjenim za nedozrela društva mlađa od 18.
Hm... 

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...