Wednesday, 3 April 2013

osmice


Čudo jedno koliko ovaj Svet obožava tu ukletu osmicu...


8
Broj, cifra. Deljiv sa 1, 2, 4 i sobom. Baš ta deljivost samim sobom, do beskonačnosti, leži u korenima duha palanačkog.
8. dan
Dan kada je Bog stvoril rock, tako barem Pankrti vele.
Muzika
Oktava. Muzička skala sa osam nota.
Oktarin
U našem svetu, vidljiva svetlost ima 7 boja koje se uočavaju njenom difrakcijom. U Pračetovom univerzumu Disksveta, svetlost ima 8 elemenata. Ona dodatna, osma (oktarin), zove se i Boja Magije. Čudo jedno šta se sve s njom može. Verujem da naši politikopaćenici žude za njom ne bi li nam nekako prefarbali stvarnost. Mešavinom osam boja Disksveta moguće je videti čuda magije. Muljavinom ovdašnjih sedam boja, najčešće dolazite u situaciju da preživljavate čudesa i bezbroj nijansi sivila Ništavila.
Oktagon
Čuvena gerometrijska figura, ostavljena Negotincima u amanet na loksodromu u centru grada.
Hemija
Atomski broj kiseonika je 8. Bez njega nema života, ali ni vatre. Takođe, alotropska modifikacija ugljenika (C8). Bez ova dva elementa nema ugljen-dioksida, a bez njega gušenja i gašenja.
Antropologija
Ljudska vilica sa zubima je podeljena u kvadrante 4x8. Svi su podložni kvarenju. Osmi zub u svakom korneru lingvističkog terena naziva se umnjak, čak i kod bezumnih i sumanutih naroda. Postoji i 8 vratnih nerava kod čoveka. Mozak je posebna priča.
IT
Jedan bajt ima osam bitova. Nema veze sa ugrizima, ama baš nikakve.
Sujeverje
Obred cirkumcizije (versko maltretiranje dece, sa zloupotrebom oštrih predmeta u genitalnom predelu - genitortura) se kod jevreja obavlja po pravilu osmog dana po rođenju muškog deteta. Veštičjih Sabata je ukupno osam tokom godine. Sleipnir je u nordijskim legendama bio Odinov osmonogi konj. Osam meleka (anđela) nose Alahov tron. Antihrist je Osmi Kralj, kod onih sa kruciformom oko vrata. Darmačakra je točak sa osam paoka, simbol budizma. Osmica je srećan broj kod Kineza i Japanaca. Škorpion je osmi znak Zodijaka.
Biologija
Po 8 nogu, pipaka, kraka... imaju pauci, morske zvezde, neke vrste sasa. Stadijum Aliena koji skače na lice (facehugger), takođe ima hvataljke - komada 8.
After 8
Čokolada, za uživanje.
Lingvističke vratolomije
Najčešće su u engleskom jeziku: h8, sk8, str8, targ8, congratul8ions... Cifra 8 je nekada bila simbol (danas politički nekorektan) za osobe sa viškom kilograma. Kada je neko ucirkan, kaže se da "pravi osmice" dok hoda. Catwalk je nešto sasvim drugo. Osmicu koriste i kao šifru kopulacione poze istopolnih humanoidnih jedinki, onih sa XX hromozomima u kariotipu.
88 breza
Nekada negotinski parkić, posvećen Drugu Titi. Opustošen.
8. sednica CK SKS
Mesto i vreme koji su iz nedara ispilili Slobodana Miloševića i sav potonji njegov nakot koji još uvek jaše.
8. runda
Poslednji turnus briselskih tri-na-jednog bilateralnih pregovora. Debelo podseća na one kečerske krljačine u ringu, gde često jedan sam umlati sve ostale - pa i sudiju. Verovatno jedini logičan happy ending već spomenute 8. sednice.
Lenja (položena) osmica, Mebijusova traka - simbol za beskonačnost. Uvrnuti Uroboros koji grize sopstveni rep. Najstariji pisani dokument u kome se spominje pojam beskonačnosti je indijska Yajurveda (pre više od tri hiljade godina): "Ukoliko oduzmete ili dodate nešto beskonačnosti, još uvek vam ostaje beskonačno." 
Naša svakodnevica.

888

Podseti me ova runda na jednog lokalnog boksera-amatera, čuvenog Hndu (bolje da ne znate šta to znači u domaćoj varijanti sanskrta). Na jednoj od nekadašnjih revija te "plemenite" veštine, njegov protivnik (neki grmalj iz Bora, koliko se sećam) našeg heroja Perišu - to mu je pravo ime - zakuca u klinč pa bije bez prestanka, kao vola u kupusu. Teško da je bila osma runda, ali prva jeste. U mikrosekundama pauze između zamaha pesnica suparnika, Hnda se okrene treneru Banetu i zaurla tako da ga cela Hala Sportova u Negotinu sasvim dobro čuje:

Bacaj bre taj peškir, il' ću se sam nokautiram!
Ovaj će me ubije!!!

Naravno, s' pripadajući naglasak.

Ova tri koaliciona ugursuza koji nam predsednikuju (sa još nekoliko pratećih supozitorijica) odoše u Brisel bez trenera i, što je još važnije - bez peškira. Nije bio ni ko niti šta, za bacanje. Ko je riknuo 11. marta 2006. godine, a šta je bačeno na Gazimestanu.
Da ne spominjem notornu činjenicu kako Autostoperski vodič kroz galaksiju uopšte ne funkcioniše bez peškira.
Samo je pitanje vremena kada će se akcent pretvoriti u akcept.

Ili se ja tu ipak nešto varam?

2 comments:

Lale said...

FaceBook komentar:

Bratislav Rančić

... :-)))))))))) ... sjajno!!
...samo si zaboravio u "biologiji" da pomeneš "oTKopoda"... odnosno, prosečnog SrBskog političara - Simu Sipu!! beskičmenjak koji grabi šta stigne k'o da ima osam ruku!! a kad neko krene na njega - upotrebi mastilo: gomilom članaka u medijima sklanja pozornost sa sebe ili gomilom novih propisa ili uredbi ozakonjuje prethodno grabljenje...

Jasminka Griffin said...

U svakom broju pregrst simbolike, prica i asocijacija! www.rijecankaudublinu.comRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...