Wednesday, 20 March 2013

Vopi


Pre neki dan se potrefio čuveni irski versko-nacionalni praznik St.Patrick, koji Srbiznajuzašto takođe proslavljaju - radno (mada nezvanično) cirkom&svirkom uz troprstohvat ortodoksnih kelta i domaćeg ječma. Sveti Patrik (Patricius) je svojevremeno, po papskom nalogu, toliko efikasno propovedao hrišćanstvo po Irskoj, da je na kraju ispalo kako je to jedna od retkih zemalja u kojoj je ta firma verosipovesti bila prihvaćena bez prolivanja krvi, moglo bi se reći - ekspresno.
Elem, prođe detelinski svetac a nekome ipak ostadoše tone nepopijenog piva, te Svete Vodice koja pali samo kada je ovaj beatifikovani lik u pitanju? U spomen na irsko ekspresno prihvatanje kruciforme, ne valja ni pivo prolivati. Pa, ako već toga nema, šta poštenom čoveku preostaje ukoliko ne može da popije viškove iz kućnih robnih rezervi?
Evo nekoliko zanimljivih (i neočekivanih) predloga šta nam valja činiti.


Održavanje travnjaka

Ukoliko vaš omiljeni travnjak pred kućom konstantno maltretiraju štetočine poput puževa golaća i glisti, doskočite im pivom na sasvim prirodan način. Plus, ono ni na koji način neće nauditi vašem kućnom ljubimcu koji voli vaše, i samo vaše parče Prirode, ono za koje ionako plaćate opštinsku naknadu za gradsko građevinsko zemljište. Nađite neku čistu dublju posudu koja vam ne treba i ukopajte je u zemlju, s tim da par santimetara viri iz nje, pa u nju nalijte pivo. Naravno, ne do vrha, jer se gubi efekat iznenađenja za štetočine. Puževi, gliste i ostala ekipa se lepe na pivo kao muve na znatevećšta, ne mogu mu odoleti. Zaleteće se na pivo, upasti unutra i neće moći nikako odatle da izađu. Perfektna i sasvim prirodna pužoglistolovka. Dalji postupak sproću tih uhićenika je stvar vašeg ličnog izbora.
Pored gorepomenute upotrebe, pivo možete koristiti i da pokrpite svoj travnjak na mestima na kojima se trava, koju tako pomno negujete, suši ili proređuje. Polijte pivom te smeđe "fleke" na vašem zelenom tepihu; pivo je puno hranljivih sastojaka i za par dana ćete videti kako se vašem zelenilu vraća njegova prirodna (i očekivana) boja.
Onaj naš Patrik, s početka, poznat je i kao rasterivač raznih napasti poput zmija, guštera, slepih miševa i drugih otrovnih životinja, ali ne postoje ni istorijski niti crkveni spisi koji bi potvrdili da li je i kolike količine piva upotrebljavao u tim, isterivačkim prilikama.

Odbrana od vazdušnih napada

Pivo podjednako privlači i ljude i insekte. Ukoliko lepoti vaše bašte nedostaje šarenilo raznih vrsta leptira, privucite ih pivom kome je istekao rok sa malo šećera, voćnog sirupa, gnječene prezrele banane ili đusa. Ovu muljavinu poprskajte po mestima u vrtu, na kojima želite leptir-dekor. Provereno radi. 
Pivo podjednako privlači i pčele, pa ako ne želite da vam dave društvo dok roštiljate po dvorištu, samo ostavite nešto piva u nekom sudu što dalje od vas. Isto važi i za dosadne voćne/vinske mušice - pomenutu metodu možete primeniti i van i unutar kuće, podjednako.

Interna kućna upotreba

Pivom možete očistiti mnoge stvari u svom domu; ono zaista predstavlja odličnu alternativu raznim hemijskim sredstvima za održavanje pokućstva, u nekim slučajevima je čak i bolje. Ako imate one čuvene tvrdokorne mrlje po tepihu, od kafe ili čaja, samo natopite to mesto pivom pa istrljajte. Poželjno je da pre uklanjanja fleka, proverite otpornost tepiha na alkohol, da ne biste posle uklanjanja tamnih mrlja na istom mestu dobili njihov negativ.
Uz pomoć piva možete polirati lonce, pa čak i zlatan nakit. Blaga kiselost piva daje sjaj metalnim predmetima. Isto važi i za poliranje nameštaja: natopite izvetrelim pivom mikrofiber krpu kojm ga inače čistite, i tako ćete njegov stari sjaj vratiti u život.
Provereno - bubašvabe su teške ciroze, obožavaju pivo. Ukoliko vam je kuća opsednuta tim insektima, ostavite otvorenu flašu zidarskog piva, sa malo tečnosti na dnu. Za dan ili dva, boca će biti krcata tih gadova. Dalja procedura sa uhićenicima je standardna, eksterminišuća.


Za kosu kao iz reklama

Pivo je prepuno vitamina, sinko. Naročito onih B-kompleksa, koji kosi daju puniji izgled. Kako to postići? Ostavite jedno pivo da izvetri na sobnoj temperaturi. Potom kosu šamponirajte kao i obično, ali umesto balzama iskoristite pivo. Utrljajte pa ga isperite, osim ako baš ne želite da bazdite kao neka domaća pivnica.
Pivo možete čak iskoristiti i da posvetlite kosu. Samo natopite ćubu pivom i zauzmite neki osunčan plac. Kada isperete potom kosu, ostaće izblajhani pramenovi, kao sa morskoga plavog žala.

Jedite pivo

Pivo je odlična stvar za spremanje obroka, za šta postoji gomila recepata; naravno, dozvoljeno je i da sami eksperimentišete ukoliko nemate pametnijeg posla.
Možete pripremiti supu sa pivom i suvim hlebom, pivski hleb (kolač) i čuvene domaće kiflice "pivčiće". Pivo može da bude upotrebljeno za marinadu prilikom spremanja različitih vrsta mesa - ono neutrališe do 70% kancerogenih materija u mesu. Pivo hrani daje zanimljive ukuse (zavisno od vrste piva), čini je sočnom, a unošenjem značajnih količina hranljivih supstanci (koje se obilato nalaze u njemu) činite i uslugu sopstvenom telu. 
O struku i pivskom stomaku neću ovog puta, da ne pokvarim umjetnički dojam.


Dodaću još nekoliko teza u prilog zdravstvenom aspektu priče o pivu.

Smanjenje rizika od srčanih oboljenja - Kao i druga pića koja sadrže alkohol, i pivo utiče na širenje krvnih sudova, podstiče izbacivanje štetnih i zadržava korisne holesterole u krvnim sudovima. Čini da krv izgleda ređa, što takođe ima uticaj na sniženje krvnog pritiska.
Dobro je za bubrege (one tamnije, da bude jasnije) - Alkohol sam po sebi predstavlja štetnu materiju za naše bubrege, međutim pivo ima dijametralan uticaj - kako na ove organe kod dr. Šapića, tako i na preostali deo populacije koji ih poseduje. Jedna standardna doza piva sadrži 1g biljnih vlakana, vitamine B kompleksa (naročito B6 i B12) i dosta silicijuma. Ovaj hemijski element direktno utiče na očvršćavanje kostiju (smanjuje im krtost). Kristali kalcijuma, od kojih nastaju pesak i kamen u mokraćnim kanalima, tu stižu krvotokom direktno iz kostiju - umerena konzumacija piva na dnevnom nivou utiče na pošteno smanjenje ronjenja kostiju tj. na potonje probleme sa peskom & kamenicama po nekim povremeno veoma nezgodnim mestima i budžacima našeg tela.
Utiče na smanjenje rizika od dijabetesa - Ako zveknete dva piva dnevno, smanjićete rizik od dijabetesa tip 2 za čitavih 25%. Merenja nisu vršena za količine unetog piva veće od navedene, tako da nema daljih komentara po tom pitanju... Branićemo se ćutanjem.
Anti-kancerogeno delovanje - Kako je već bilo rečeno, pivo ume da razvaljuje kancerogene materije u hrani, naročito one u mesu. Stopa efikasnosti je oko 70%. Istraživanja se ne odnose na doslovno cirkanje piva, već na njegovoj upotrebi u pripremanju hrane i spravljanju obroka. Pa ipak, samo ispijanje piva (u razumnim količinama) može da bude korisno po naš organizam, jer je pivo takođe bogato i antioksidansima.
Utiče na smanjenu pojavu oboljenja mozga - Par piva dnevno itekako ume da najuri onog Alchajmera, tu nemačku bitangu koja nam krije stvari i imena po kući, što smo stariji. Isto važi i za šlog - "ređa" krv rastvara trombove koji tako razbucani lakše prolaze kroz opuštene i proširene krvne sudove kod onih kojima nije strano čuveno pivce za živce. Kod žena, posebno, umerene dnevne količine piva pojačavaju mentalne funkcije za skoro 20% u odnosu na životno doba.


Eto, to je bilo nešto od onoga što možete uraditi sa pivom ukoliko vam pretekne posle nekog od verskih ili neverskih praznika. Mada, čisto sumnjam da u našim krajevima postoji kategorija "preteknutosti" piva. Deluje nekako ... fantastično, zar ne?

***
Danas je Svetski Dan Radosti, a od podne i prvi dan Proleća. Pa, da zalijemo i taj travnjak u sebi. Ovaj tekst ne ide u slavu cirozi i pijanistima. Napisan je razbijanja svakodnevice običnog života radi, one domaće - prezagađene političarima i njihovim gadostima. 
Dakle, tu je pivo, tu je i gamad - da trebimo, onda.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...