Friday 22 June 2012

Siktir kahvesi


Dosta više o kulturi, hajde opet malo o srBskopalanačkoj politici. 
Deder da vidimo šta nam to kažu tri želje na koje imamo pravo. Ne kod zlatne ribice, već iz soca.


Za početak, da naučimo kako se pravi prava kafa i šta nam sve treba za pravilno proricanje sudbine:
1. džezva
2. fildžan
3. kafa
Treba nam jaka i sveže kuvana kafa. Šećer, mleko ili neki drugi dodaci su zabranjeni! Kafa se pije vruća, dok se talog još nije slegao. Dok se pije kafa, šoljica se drži u desnoj ruci. Kada popijete kafu i u šoljici ostane malo taloga, levom rukom okrenite šoljicu tako da se talog što bolje razlije. Važno je te pokrete ponoviti 3 ili 7 puta. Šoljica se okreće otvorom prema tanjiru i u tom položaju ostaje dok se talog blago ne osuši. Ne smete biti nestrpljivi i podizati šoljicu svaki čas, jer možete da pokvarite oblik prvobitnih figura.
Dani koji su idealni za gledanje u šolju su utorak i petak, dok nedelja i praznici nisu podesni.
Imate pravo na 3 želje. Za ljubavne je zadužen domali prst, a za poslovne isključivo kažiprst.

GEOGRAFIJA ŠOLJE:
Deo oko drške i leva strana od drške predstavljaju osobu kojoj se čita.
Leva strana od drške do polovine leve strane šolje su vreme koje upravo prolazi, druga četvrtina leve strane od drške je vreme koje upravo dolazi, desna strana šolje od drške je ljubavni partner, suprug, supruga. Bliže spoljnoj ivici šolje su sadašnjost i bliska budućnost, a ka dnu šolje je daleka budućnost.
Samo dno šolje predstavlja nesrećnu oblast.

Pa, da umočimo.

Želja #1 - domali prst, za ljubav

DAČIĆ: Ja bih zamolio ... da se moji koalicioni partneri obrate.
TADIĆ: Izvol'te koalicioni partneri Ivice Dačića.
KRKOBABIĆ: Ivice Dačića... ?
TRIVAN(ka): I naši, takođe, ehe...
KRKOBABIĆ: Bojim se da grešite...
TADIĆ: Ivica je rek'o moji koalicioni partneri. Naši, Ivice...


Želja #2 - kažiprst, za posao

TADIĆ: Da bi ste imali čime da ispunite vesti, ja sam pred ovaj sastanak prolio kafu po svom sakou, to je srećan znak. Znači, biće sve u redu. Hvala veliko na pažnji.
DAČIĆ: Trebalo je ranije da ti prospu kafu.
TADIĆ: Nije mi niko prosuo, nego sam sam prosuo.

Želja #3 - srednji prst...

VESNA PEŠIĆ: Dačić misli da bez njega ne može da se napravi koalicija i zato od obe strane (DS i SNS) zahteva da bude glavni. Smatram da se Dačić tako ponaša jer su iza njega stali Rusi i njegova šefica Mira Marković. Zato treba otkačiti tog Malog Slobu.

XO

Dakle, koje figure je Boris Priželjnik mogao da uoči u svojoj šolji pre prosipanja?

MAJMUN: Mogla bi se dogoditi neka bruka. Neugodnosti. Neko bi vas mogao pokušati izblamirati i javno poniziti. Obratite pažnju na one koji vas ne vole i koji pokušavaju umanjiti vaše ljudske i profesionalne vrednosti.
NOŽ: Nepovoljan znak; mogao bi da znači - rastanak, prekid sentimentalne veze, razvod, promena sredine i posla. Blizu drške: razvod, u dnu šolje: suđenje, parnica. Da bi preduhitrili nepovoljne događaje, budite oprezni u kontaktima sa onima koje volite. Moguća žestoka svađa sa osobom iz sredine u kojoj živite ili sukob sa predstavnicima vlasti.
JARAM: Upozorenje. Obratite pažnju - možda vas neko iskorišćava, ruši vaš ugled ili vas zloupotrebljava! Obratite pažnju na osobe s kojima se družite, pogotovo na osobe za koje verujete da su vam iskreni prijatelji. Možda oni to i nisu!
GUŠTER: Okolnosti kroz koje prolazite ne idu vam na ruku. Budite oprezni i čuvajte se izdaje. Ogovaranje i zloba osoba koje vas okružuju, načiniće vam nenadoknadivu štetu.
KORNJAČA: Budite oprezni narednih dana. Neko će pokušati da vam radi iza leđa protiv vaših interesa. Moguća javna kritika ili kleveta. Poteškoće na poslu ili u porodici. Nepovoljan period. Dug put do cilja...
KANDŽA: Budite oprezni narednih dana. Ovo je znak velike opasnosti. Vodite računa gde i šta pričate, kakve planove započinjete i s kim se viđate i družite. Izbegavajte urotničke priče i ne učestvujte u ogovaranjima drugih. Okruženi ste neprijateljstvima.
LAKRDIJAŠ, LUDA: Simbol naivnosti, lakoumnosti, neozbiljnosti... Pokušajte da ne shvatate stvari olako. Pogrešan potez mogao bi da vas unazadi i da vas učini neraspoloženim i nesrećnim!
MAKAZE: Morali bi ste se zamisliti nad situacijom u kojoj se trenutno nalazite. Makaze simbolizuju mogući rastanak, žestoku svađu, opasan nesporazum, koji bi mogao imati dalekosežne posledice. Ako su makaze na dnu šoljice – veliki gubitak!
ŠIŠMIŠ: Mogli bi ste imati neugodnosti i stvoriti nova neprijateljstva. Zbog toga izbegavajte ogovaranja i intrige. Posvetite se svojim poslovima i zadržite svoje interesovanje za sopstvene i porodične ciljeve.
LOPATA: Period teškog i napornog rada. Uspeh uz naporan rad. Ako ste u poteškoćama, izaći ćete iz njih uz tegoban i neizvestan period; ako ste u dugovima, ne brinite, ipak ćete ih vratiti i stati na svoje noge
KOSTUR: Pred vama je dosta nepovoljan period, koji označava siromašenje i oboljevanja. Gubitak novca ili tegobe sa zdravljem. Ne započinjite nove projekte, jer bi ste mogli doživeti potpuni neuspeh. Moguća bolest u porodici, čak i smrt.
PALMA: Dobar znak - veliki uspeh u svakom pogledu. Predstoji srećan vremenski period, koji bi bilo dobro iskoristiti za relizaciju značajnih projekata.
ŽIRAFA: Razmislite pre nego što progovorite.
RUŽA: Popularnost, dobro zdravlje i sreća.
SVINJA: Novčani uspeh počinje emotivnim brigama. U donjem delu šolje: teška bolest u kući; u gornjem delu: veće neprilike.
VO: Udvaraće vam se oženjen čovek.
VUK: Ljubomora, sebičnost.
GUSKA: Pronalaženje dobrog rešenja.
CRKVA: Neočekivani novac.

veliko slovo Č: Čete'bu.

ZVONO: Neočekivane novosti.


Dakle, konačno se i astrologija, sujeverje i gatanje umešaše u tuču oko mesta premijera Stradije. Autistični kandidat je posegao za sredstvom koje se zove prosipanje kafe iz šupljeg po praznom, zarad sreće. Jeste da se tu malo zajebo, i to u dva elementa: prvo, potrebno je da neko drugi prosipa tečnost (najčešće vodu) za vama sreće radi a ne da to sami radite - ne deluje bre onako kako mislite; drugo, sipanje kafe po sebi za sreću je isto kao i čučanje u ćošku iza vrata punih pelena sa budističkim OMMMsmehom i zamišljenim pogledom uz stoičko ignorisanje mikroatmosfere i nosnih mikroreceptora koji vrište.


Ispade da je glavni kamen spoticanja oko formiranja Vlade radno mesto drugarc'e kahvekuhar'ce! Naprasno bi svi ioculatores to hteli sada da budu, dok da radi nešto ozbiljno - ne želi niko.
Zapade (...) nam još i to da samo onaj ko ne želi to da vidi ne registruje kako su sve strasti, laži, prenemaganja i švindleraj isplivali na površinu, i pokazali koliko su svi ovi zaludnici isti, i to ne samo u našim očima.
A šta ako preporuka EU bude uvođenje automata? Mislim, za kahvu, jelte.
Car Boris je rešio da konsultuje lične astrologe pre svakog svog narednog poteza, baš kao i imperatori u Starom Rimu. Usled jednog takvog astrosaveta Neron je zapalio Večni Grad, javilo mu se da će tako doći do slobodnog gradskog građevinskog zemljišta. Ne znam da li student Nikolić ima nameru da prilazi nekakvom žitu, ali šta sve Tadić Jr. radi u prisustvu sva tri elementa požara (zapaljiva masa, temperatura i kiseonik)... Nije ni čudo što se latio smanjenja kiseonika, jer su mu zapaljiva masa i temperatura odavno iskliznuli iz ruku, pa je rešio da samozapaljenje gasi kafom. 
Enac u rukometu, koraci u vaterpolu!
Fleke od kafe se, baš kao i mrlje na prošlosti i kosturi u ormaru, ne daju tako lako ukloniti. Postoji više načina kako skidati fleke od kahve:
- Najbolje se uklanjaju dok su još sveže. Preliti ih s malo hladnog mleka i odmah isprati vodom u koju je stavljeno malo deterdženta.
- Pomešajte vodu, prašak za veš i alkoholno sirće. Mešati dok ne dobijete pastu, a zatim je naneti kružnim pokretima na fleku. Isprati hladnom vodom pa naneti prstohvat praška pre ubacivanja u veš mašinu.
Sve je to slabo za štroku ovdašnju. U Srbiji se (sve) fleke i prljavština najbolje skidaju varikinom marke Tajdić; mrlje nestaju kao rukom odnešene dok crveno i dalje opstaje.

Btw, Boris Tadić se ponaša kao da nije prosuo kafu po svom sakou već po tastaturi svog kompjutera, usled čega mu je kurcšlusirao taster ESC. No Escape - nema vrdanja bata Šurdo. Gusto, i to mnogo.

***
Sve je očiglednije kako je usijani vrh DS konačno uvideo da im opozicioni status ne gine, ne učine li uskoro neki pomak u pregovorima oko formiranja Vlade. Vidi se to i po sledećim potezima "nezavisnih" državnih i inih institucija:
- Feldmaršal Šutanovac se baca u biznis sa nekretninama, daleko isplativiji od nesigurne trgovine oružjem o državnom trošku.
- Osuđeni organizatori logistike atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Jednom od njih smeši se status svedoka saradnika ako prihvati da cinkari po nečijem nalogu...
- Naprasno razotkrivena mreža Mladićevih i inih jataka. Najmanje dva generala umešana do lakata u tu poganu rabotu. Duet V&V otpevao KZM uz pratnju kamernog orkestra iz Haga.
- Izrečene nove presude nekolicini patriJota koji su počinili ratne zločine po Hrvatskoj i Bosni.
- Podnete prijave tužilaštvu protiv NN medija i novinara ratnih huškača tokom devedesetih. Smajlovićka leleče, Nino čupa bradu a bandu sa RTS zabole Štula im Mila za sve. Javna kuća informisanja je to, ej bre!
- Krenulo je kantanje Tijanića i RTS po dobroćudnim medijima, a sve usled zabrinutosti zbog zabrinutosti građana povodom preteće otimačine imovine koju su upriličili baš Zabrinuti.


- Car Boris postavlja rokove strankama "da se izjasne do nedelje". Dačić onda udara kontraultimatum zahtevom za premijersko mesto. U šutku se uključuju tužilaštva, Dačić odustaje od treskanja ultimatumom po Tadićevom stolu. Kafa se potom pila do kasnih sati u petak uveče u prostorijama DS. Može biti da ih je kolektivno poćeralo pa su gledali i u šoljice ali i u šolje. Šta su tamo videli samo oni znaju. Ne zna se ko se posipao pepelom a ko trebio buve u prašini. Možda je gornja slika zapravo matrica 4x4 po kojoj će uspeti da namaknu 126 posRanika neophodnih za preživljavanje Partija sa Posebnim Potrebama u naredne četiri godine.
U SPS znaju da će ih nova četvorogodišnja koalicija sa DS koštati nekoliko procenata na sledećim izborima. Takođe, iako im sa SNS ne gine premijersko mesto, svesni su da bi ih u toj koaliciji naprednjaci jednoga dana progutali. Niko od njih pomenutih nije svestan koliko su se zgadili Malom Čoveku.

Žuti sada pokreću sve ono što su godinama čuvali u rukavu i zamrzivaču za crne dane. Očekujem uskoro i "spektakularna otkrića" u vezi ubistava gardista u Topčideru, Ćuruvije, Pantića, Dade Vujasinović, nove kriminogene elemente uz spominjanje Mire Marković i njene ekipe, čak i pikanteriju oko političke pozadine ubistva Đinđića uz soljenje imenom Voje Koštunjare...
Ukoliko SNS formira Vladu, biće im uvaljen vreo proklijao krompir uz neizbežan pritisak Zapada da se sve to reši, te Thomu&Jerryju zavrnu manevarski prostor tako da nemaju gde da vrdaju i izvuku guzice. Ili rešavaj ili oslobađaj, pa vidi šta ćeš potom.
Ako ipak bude Vlada sa DS na čelu, vrlo brzo sve ove priče nestaju iz medija, pujpikenevaži, mirmirmirselababautanjirnikonijekriv, zajebavali smo se, nema dokaza - i ostala baljezganja, laganja i spinovanja.
A Bruno Vekarić postaje ministar pravde sa 'Aškim kredibilitetom, kako bi to Rahasim rekao.
Providni su, do bola.

p.s.
Koga zanima značenje naslova neka baci oko na Google Translate prevod sa turskog na srpski.

Friday 15 June 2012

Hej Slovenci


U četvrtak beše dupli slovenački hepening u Zaječaru.


Kot prvo, u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" promocija knjige "Slovenski memento", autora Miroslava Mihe Piljušića. Autor je profesor književnosti, engleskog i slovenačkog jezika. Doktorant energoekonomije i predavač na Tehničkom fakultetu u Boru. Živi i radi u Zaječaru. Osnivač je Slovenačke kulturne zajednice Timočke Krajine "Ivan Cankar".


Zbirka pesama "Slovenski Memento" nastala je kao plod desetogodišnjeg rada udruženja Slovenaca jugoistočne Srbije. Od 2004. godine u okviru delovanja ovog udruženja formirana je i dopunska škola slovenačkog jezika za članove ali i za sve zainteresovane gradjane. Zapravo se ove godine i došlo na konačnu odluku da se izda zbirka pesama pošto je u grupi bilo više polaznika koji se bave poezijom. Tako je sve i krenulo. 
Prof. Miroslav Miha Piljušić preuzeo je svu odgovornost u vezi prepevavanja pesama, jer su uglavnom sve bile napisane na srpskom jeziku, takođe i štampe i izdavanja knjige. Svakako, imao je svu podršku članova udruženja, ali zasluge su uglavnom njegove, pa se on i potpisuje kao autor zbirke. Zbirka nosi ime po pesmi Marte Piljušić "Slovenski memento", pesmi koja je posvećena borbi za opstanak slovenačkog naroda u teškim vremenima. Naročito onima iz Primorske i Istre, koje je dvadesetih godina XX veka iz rodnog kraja proterao musolinijev fašistički režim; potom, onima koje je 1941. nacistička Nemačka prognala iz domova u Štajerskoj i Gorenjskoj; na kraju, tiče se i onih stotinak slovenačkih porodica koje su 1999. godine napustile teritoriju Kosova i Metohije, na koju su se Slovenci doselili posle prethodna dva izgona.



Slovenski Memento

Gledam te, stojiš na mostu angel moj,
Že dolgo nisi punčka - zanosna zlatolaska
Kot reka odšla si daleč na pot v življenja boj.

Bila si moja skrb in vsa moja hrepenenja,
Ampak v tvojih modrih očeh ogenj iskri
Kot svetilnik tvojega življenja,
Iskri slovanska kri.

Danes si zopet tu, v tej tihi noči,
Ki pada nad Ljubljano
In zeleni reki iskri se na tisoče luči
Ki teče na vzhod v daljavo znano.

Ko večernji zvon se oglasi
Skozi vrata slišiš "Ave Marija" - 
Ta tihi lament nad mestom zadoni
In za njo božična pesem - večna nostalgija.

Vstopi, poslušaj pesem angel moj
Spomni se mojega naročja,
Ko najin topli objem bil svet je tvoj
In zibelka tvojega otročja.

Slišim srce, močno bije tvoje
Skozi molitev čuješ glasove iz sveta tišine
Vznemirjeno prebujaš spomine svoje
To našega rodu so klic in korenine.

Poslušaš govorijo o sreči na tej sveti maši
Danes tudi ti si srečna, srečne so naše gore
Tudi veter bo igral od sreče v stari lipi naši
In valovil sinje morje.

Angel moj, zdaj veš kaj močneje je od ognja
Od sile, jekla in visokihograj taborišča
In usodnega pred zidom bobna,
Požganega doma in porušenega ognjišča.

Zdaj veš nekaj, za kar se mora obstati in živeti,
Zaradi česar jaz, ko sem bila tvojih let
Nisem hotela umret.


Knjiga obuhvata 58 pesama, što rodoljubivih, što ljubavnih, dečijih... Ukupno 16 autora, koji su iz Zaječara, Bora i Leskovca. Pred prepunom salom muzičke škole u Zaječaru, organizatori su sinoć pokušali da na najbolji mogući način prenesu delić atmosfere i duha koji povezuje sve Slovence i prijatelje Slovenaca u Srbiji. 

 
Memento "Bog ne daj da bi crknu televizor"

Uz dobru poeziju, kao što dolikuje išla je i dobra muzika... ozbiljna, a i ona malo manje ozbiljna. Definitivno, ponos ove zbirke su najmlađi koji su učestvovali u njenom kreiranju i promociji.


Kot drugo, u prostorijama Omladinskog centra Zaječar u okviru projekta "Kultura alternative" upriličena je projekcija dokumentarnih filmova HC/PUNK Ljubljana (Staro in novo), radovi iz FV Produkcije (Trijumf želje) i Neue Slowenische Kunst - Laibach biografija "Pobeda pod suncem".


Projekciju filmova omogućili su zajednički Omladinski centar i SKZ "Ivan Cankar", Ceo projekat finansirala je Vlada Republike Slovenije preko svog Ureda za Slovence u inostranstvu. Organizatori su najavili i skori nastavak ovog projekta - veče muzike iz produkcije FV Založbe Ljubljana.

Laibach "Država"

Naravno, tek ovde nije moglo da prođe bez stvarno dobre muzike, a bogami ni politike. Šta su pa drugo HC, punk, Laibach, NSK pa i S/M artizam FV Založbe - nego politika.
U klubu je točeno samo lokalpatriotsko zidarsko Zaječarsko, Pils i Efes, čisto da se ne pretera sa Mitteleuropom i antitotalitarističkim performansom. OK, i sokovi&kahva, ali to se ne računa u atmosferu.

***
Gledajući ove dokumentarce, najviše onaj o NSK (po ko zna koji put), pade mi na pamet koliko su Laibach & ostali bili ispred svog vremena. U stvari - i ispred ovog, sadašnjeg, da se ne varamo. Swastikama ismevati kolektivizam boljševičko-pseudosamoupravnog društva... ha!
Isto je to kao kada Vesna Pešić objašnjava koliko su danas svi "političari" u Srbiji isti i koliko u našim životima zapravo ima tako malo stvarnog izbora a tako mnogo torova, pojata, štala, burdelja - onoga u šta su nam se pretvorili društvo i država.
Prosto je neverovatno koliko uporno odbijamo da naučimo nešto, pa makar i na tuđem primeru, kad smo već porazbijali sopstvena ogledala.


Zahvaljujem svojim prijateljima iz Zaječara, Milijani Stojić i Mići Kamenkoviću na pomoći oko sređivanja ovog teksta. Njihovo nesebično zalaganje doprinelo je da oba događaja proteknu baš onako kako je bilo zamišljeno.

Wednesday 13 June 2012

RainDog je postao BraveDog


RainDog je napisao roman. 
O sebi.


U petak 8. juna, u Boru je javnosti predstavljena knjiga "Duhovi iz Palmotićeve 37", autora Zorana Stankovića. Lektura i korektura su Ane Janković delo, urednik je Branislav "Bane Kišobran" Dimitrijević. Knjiga je izdanje Krajinskog Književnog Kluba iz Negotina, biblioteka "Buktinja" koju uređuje Goran Vučković.
Zoranov roman možete kupiti za 450 dinara + troškovi isporuke, narudžbina na mejl raindogbor@gmail.com
Beograđani knjigu mogu da kupe u knjižari "Dobra knjiga", Maksima Gorkog br. 137. Od Palmotićeve 37 do Gorkoga 137 i nije tako daleko. 
U Boru je ima u knjižarama "Libreto". Eto.


Promociju su u Narodnoj biblioteci u Boru, pored autora realizovali Ana i Bane, pred dvadesetak prisutnih borana i negotinaca. Striktno kafa i sok za osveženje, sve drugo bilo bi deplasirano.
Zoran o knjizi piše na svom blogu RainDog po treći put među blogerima, Bane isteruje Duhove iz Palmotićeve na blogu Kišobran.

Duhovi iz Palmotićeve 37 (1.deo) video

Kako Ana reče, ovu i ovakvu knjigu može da napiše samo hrabar čovek.

Duhovi iz Palmotićeve 37 (2.deo) video

Ovo nije knjiga uz koju ćete se razonoditi, garantujem. Mnogi će se u njoj prepoznati, još više njih iščeprkati poneki deo sebe - i to onaj prikrivani, najčešće svesno. Govori o ljudima koji postaju duhovi za sve, čak i najbliže, onog trenutka kada se za njima zatvore vrata prijavnice na broju 37 u beogradskoj ulici Palmotićevoj. Govori o duhovima i dušama koji žele da se vrate u život, o likovima koji će vam posle čitanja izgledati mnogo življi i normalniji od onih koji nikada nisu nogom kročili unutra. Govori i o svima nama, iako to nećemo da priznamo.
Kako bi to Skala okarakterisao, ovo delo bi slobodno mogli svrstati u "teške knjige".

Da, baš kako sam Zoranu napisao u poruci: "Za mene više nisi RainDog nego BraveDog".
Neka tumači ko kako hoće, samo neka prvo pročita knjigu o zaturenim dušama i duhovima iz Palmotićeve 37.

Thursday 7 June 2012

Hic Unio Civilis!


(tekst je u originalu preuzet sa portala e-novine)

GS, karika koja nedostaje

Pismo o namerama: Hajdemo deco otadžbine, dan slave je došao
Photomontage: Azazel

Bez oslobođenog i samosvesnog pojedinca, građana, ne može postojati ni funkcionisati demokratsko društvo. Istorijska je zabluda srpske političke klase da se može stvoriti država bez društva, a društvo bez građana. Naš osnovni politički credo zasniva se na tome da država treba da bude aparat društva i servis građana, a ne teritorija zasnovana na organističkoj teoriji Krvi i tla, koja upravlja represivnim sredstvima društvom i ljudima, a nedavna prošlost je pokazala da to uključuje i projekte osvajanja drugih naroda i njihovih zemalja

Poštovane građanke i građani, nekadašnji članovi i svi drugi zainteresovani,

Inicijativna grupa nekadašnjih članova Građanskog saveza Srbije odlučila je da Vam se obrati ovim pismom o namerama. Mnogo nas, nekadašnjih članova GSS, nije moglo da se pomiri sa činjenicom da je nestankom naše stranke sa političke scene Srbije, nestao i razlog njenog dotadašnjeg postojanja. Još je teže bilo pomiriti se sa nemogućnošću svrsishodnog artikulisanja građanskog društva i njegove suštinske reforme.
Bez oslobođenog i samosvesnog pojedinca, građana, ne može postojati ni funkcionisati demokratsko društvo. Istorijska je zabluda srpske političke klase da se može stvoriti država bez društva, a društvo bez građana. Naš osnovni politički credo zasniva se na tome da DRŽAVA treba da bude aparat društva i servis građana, a ne teritorija zasnovana na organističkoj teoriji KRVI I TLA, koja upravlja represivnim sredstvima društvom i ljudima, a nedavna prošlost je pokazala da to uključuje i projekte osvajanja drugih naroda i njihovih zemalja.
Štaviše, sve naše partije, ne samo ideološki, već i praksom upravljanja, pokazuju da im je osvajanje vlasti cilj preko koga ostvaruju svoje klijentelističke, uskopartijske interese, a pokazalo se i protiv građana i društva, suprotno od naših političkih uverenja, koje smo svi mi kao politički misleći ljudi imali. Već dugi niz godina mi nosimo osećanje, koje ovih dana mnogi iznose, da se postojećoj ponudi političkih opcija mi jednostavno ne prepoznajemo.
Ipak bilo je potrebno da prođe vreme, da mnogima postane jasno zašto mi svojevremeno nismo želeli da pređemo ni u DS, a kasnije ni u LDP. Sama činjenica da su se za te opcije izjašnjavala i opredeljivala predhodna rukovodstva GSS, bukvalno i nedvosmisleno govore kako je GSS bio, da upotrebimo pravi termin, „obezglavljen“. Rukovodstva GSS su napustila i izdala svoje članstvo.
Danas je relativno jednostavno zaključiti da su te odluke bile duboko pogrešne, i da su nanele nenadoknadivu štetu suštinskom demokratskom razvoju Srbije u post Miloševićevskoj eri. Danas je, samim tim, lakše obrazlagati potrebu za ponovnim angažovanjem nekadašnjih upornih boraca GSS. Naravno, to angažovanje mora imati u vidu današnje vreme, mora napraviti preciznu analizu i dijagnozu stvarnog stanja, i na toj osnovi ponuditi program promena.
Ovim pismom želimo da iniciramo okupljanje prve, kritične grupe nekadašnjih članova GSS, kao i drugih zainteresovanih, kako bi o svemu prodiskutovali i videli da li smo spremni za novi napor. Pošto sada imamo dovoljno iskustva, predlažemo da od početka posvetimo veliku pažnju kvalitetu ljudi sa kojima želimo da menjamo postojeće stanje. Proteklo vreme je mnogima dalo šansu da ispolje svoje političke ideje, motive, interese, pa i lutanja i zablude. Mi bi trebali da o tome vodimo računa. Takođe, smatramo da bi nam unutrašnji demokratski odnosi bili od presudnog značaja, te bi u tom smislu inicirali drugačiji model rukovođenja od danas uobičajenih u politici.
Zašto udruženje građana? Jednostavno zato što je to minimum za ono što želimo. Želimo organizovano, institucionalizovano, legalno bavljenje politikom, a nema nas 10.000, bar ne za sada, da organizujemo stranku.
Pozivamo Vas da se odazovete našem pozivu, jer kada god je bilo teško, GSS je bio tu.


P.S.
Poštovani prijatelji,
Obraćamo Vam se sa uverenjem da delite ovakve ili slične ocene našeg društvenog trenutka, kao i potrebu za novim političkim angažovanjem koje bi se realizovalo kroz obnavljanje Građanskog saveza. Molimo da nam dostavite Vaše stavove, sugestije i predloge oko daljih aktivnosti vezanih za osnivanje i budući rad novog Građanskog saveza na ove adrese:
Takođe Vas molimo da sa ovom inicijativom upoznate i one Vaše prijatelje i poznanike za koje znate da bi mogli biti zainteresovani da se ovoj inicijativi pridruže.

Inicijativna grupa:
Obradović Marija
Glušac Rade
Kenig Ljuba
Kraus Aleksandar
Aleksić Ljiljana


***

Sam naziv Građanski Savez bio je već predlagan, po prvi put 2001. godine. Jedan deo članova GSS je tada predlagao da se na Skupštini u Nišu usvoji ovo "skraćeno" ime, bez nacionalne odrednice, shodno građanskom karakteru stranke. Ime GS je po drugi put pominjano 2007. godine, kao pokušaj sprečavanja gašenja stranke i njenog brisanja iz državnog registra. Čuveni narandžasti as Aco Šišić iz Inđije uradio je novo grafičko rešenje i logo, ali... Neka ovo bude treća-sreća.
Bilo je 5 do 12 te 2007. godine. A danas?

(logo GS Ace Šišića, 2007. Inđija)

Posebno mi je drago što je ponovo aktivan naš stari i dragi prijatelj Branislav Jelić. Pozdrav Banetu i svim članovima Inicijativne grupe!
Eto, došli smo najzad do neminovnog ishoda cele ove ujdurme, u nas poznatije i kao Izbori2012. Konačno su se narandžasti probudili. Pa, da menjamo loše - nema nam druge.

Friday 1 June 2012

Fri-šop ili buvljak?


E-stav (Bor), Timočki e-magazin
Objavljeno 02.09.2009. godine
Autor: Radmilo Kračunović (blog Građanski Krug Negotin)




Dakle, usvojiše Vučićevski Zakon o informisanju – kao, bez Vučića. Demokrate nastavljaju sa pranjem biografija svojih najljućih protivnika iz devedesetih. Eto, u Blicu su neki dan kalkulisali ko-šta-kako-koliko će glasati oko Zakona o informisanju, pa se pokazalo da su za malo podbacili. Ili nisu smeli da napišu ono što su skoro svi znali.

Ovaj prikaz me toliko podseća na nekakav fiskalni račun da me prosto hvata jeza. Krematorijumska – svi se oko tebe znoje a ti se ježiš. Kako god bilo, pominjani i proklinjani Zakon je usvojen, sa 125 glasova (k’o sindikalna polutka, da ne pretekne) narodnih poslanika. Poslanici, to behu oni što bukvalno shvataju svoj poziv pa sole li sole …
Iznenađujuće ili ne, ali za zakon su ipak glasali penzosi, neokomunjare su bile (kao) uzdržano-za/protiv dok Palma, taj čovek-partija, beše neuzdržano-protiv. A Batić, ta legenda samostalnog poslaništva koaliciono stečenog? Neiznenađujuće i neinventivno, baš kao i LDP razočarenje. Zapravo, u Čedu se ne treba razočarati jer još uvek nije sebi izbio iz glave da više nije član (B)DS, a da još uvek ne razume kakav su mu to miraz doneli oni iz GSS. Na BDS, te bivše DS, ne vredi trošiti vreme. Zato Dinkićevci slave još jednu ucenjivačku pobedu, krše ruke (oči im krvave) kao da ih snimaju za neki spot “Folk Diska”.
Zapravo, od cele te bulumente (tzv. Parlamente), trebalo bi:
  1. Žaliti što su Vesna Pešić i Žarko Korać saučesnici, svojevoljno ili ne, u celoj toj farsi. Njih dvoje u Parlamentu predstavljaju poslednje ostatke uspomena na građansku Srbiju, a da su u stvari samo izuzetak koji potvrđuje pravilo: "u našoj stranci su poslanici slobodni da glasaju po sopstvenoj savesti". De da vidim ko je smeo da Vesni i Žarku naredi nešto. Nešto što važi za ostale članove, “slobodne volje i savesti”. Njih dvoje su već danima najavljivali kako za Zakon neće glasati. Pošto su svi znali za takav njihov stav, nije ni trebalo da se pojavljuju na glasanju. Nego lepo sa Rizom Haljimijem, na kahvicu – ali u neki od BG-kafića a ne Skupštinsku mehanu za DŽ. Ali … kao što rekoh, samo uspomena. I dva glasa protiv, prisutna.
  2. Debelo porazmisliti kakvu to poruku domaćoj i stranoj javnosti šalje pomenuti prepodobni Riza Haljimi d’Presheva. Naši ga gledaju kroz Ray Charles model nacionalnih đozluka, dok za strance koji ga posmatraju mikroskopom on više predstavlja dopola izvučenu grafitnu šipku u nuklearnom reaktoru zvanom Srbija, sa sve pripadajućom mu Skupštinom. Malo gore, malo dole. Uvuci, izvuci. A okolo opet jeza. Riza je samostalni poslanik, čiji položaj Batić i Damjanović mogu samo da sanjaju. Da li mogu da (zajedno sa svojim partijama) osvoje onoliko glasova koliko je R.H. dobio? Paaa …  Dakle, kakav Parlament takvi su i zastupnici nacionalnih manjina. Svih šest, žive mere.
  3. Tomi Nikoliću oduzeti 21 poslanički mandat koji je odžepario radikalima na umoru, pa onda neka slobodno naokolo priča kako je “opozicija” i napušta salu pre usvajanja već usvojenog zakona. Koji god da mu povod padne na lopatu. Pardon, jezik.
Problem tzv. stručne javnosti je daleko gori. Danas Kuriri, Gromovi, Presovi i ostali kiosk-tariguzi na sva usta hvale Pešićku i Koraća, one iste koje su pre samo nekoliko dana napadali, vređali na najogavniji način, pretili ili pujdali nacionalno o(be)svešćenu mladež na njih. Neka, nemojte molim vas samo vi takvi da ih hvalite. Zapravo, interesantan je stav dva najveća novinarska udruženja u Srbiji, UNS i NUNS, koja nikako ne mogu a da ne budu oprečna o čemu god da se radi. Kada je 1998. godine donet “Vučićev” medijski zakon, tj. espeesovski, UNS ga je naravno podržavalo a NUNS ga je preživljavalo, i to jedva. Danas – suprotno. Smajlovićka pišti na Tadića, kao da stražari na kapijama Rima, a zaboravlja sa kime je i kako sve uređivala Politiku. Dobro ili loše, to je posebna priča. Zato sada ne možete da od nje čujete još neki (drugi) komentar te novinarske udruge. Sa druge strane, u NUNS bi hteli da budu “politički korektni” pa da vlasti daju (opet) šansu.


Kako protumačiti ovaj luping, mozgolomku, koju izgovara predsednica NezavisnogUNS, a koja se završava sa: “Ko bude pisao objektivno, nema razloga za strah od autocenzure”. Da, fudbal – to je lopta u mreži, kako kaže Zvonko Mihajlovski, dok negotinski vatrogasci pozivaju piromane da se uzdrže od paljenja vatri po okolini tokom leta. Da li je ona uopšte svesna, kao školovana osoba/novinar, šta je rekla? Luping, od lupetati. Nezavisno, da se zna.
Treba pošteno reći (mada to još nisam čuo): samo idiot može da upoređuje zakon iz 1998 sa zakonom iz 2009 pa da pod stavku “ugrožene vrste” podjednako stavi slobodoumne medije (iz 98) i bezumne medijume (iz 09). Bezumni su bili kako onda tako i sada. Oni koji i dalje namesto uređivačke imaju uvređivačku politiku. Problem je u onim slobodoumnima, odakle im izrastoše apostrofi (“…”)?! Kada bi od ovoga neko napravio smajlija, garant bi ličio na neki od Pokemona. Smajli … Smajlovići.
Šta će biti sa lokalnim medijima – naravno, prvenstveno mislim na lokalne TV stanice – još niko da pusti glas. Eto, Timočka oborkneževina ima nekoliko lokalnih televizija, neke sa regionalnom a neke sa opštinskom frekvencom, ali suvislih komentara Zakona nije bilo. Možda zbog predstojećeg skupa Unije regiona u subotu, i naprasno ponovo otkrivene ljubavi lokalnih feudalaca prema pravom pobedniku skupštinskog nadgornjavanja i ključaru transfera para za provinciju? Da bre, na Mlađanog Rušitelja Vlada mislim, naravno. Što se tiče negotinske TV Krajine, tu nema razloga za strah: ne mogu da potpadnu pod novi Zakon o medijima jer, jednostavno, oni nisu medij. Ne ispunjavaju uslove da bi ih neko takvima zvao. A pritom imaju regionalni befel.


A onaj fiskalni račun, sa početka?
Pa, valjda ste uočili da na njemu ima jedna veoma bitna “neugodnost”. Nije ćiriličarenje, inicijali kasira, loše sabrane stavke, identifikacioni brojevi ili datum i vreme izdavanja. Ne postoji obračun poreza. Oni, koji pune džepove i trbušine iz budžeta koji se puni parama od poreza koji plaćaju građani i firme, kada žderu skoro za džabe u skupštinskom restoranu – ne plaćaju porez.
Evo i originalnih, “Pravih” fiskalnih računa:


Šta mislite, ko će se prvi naći na udaru novog Zakona: blogeri ili mediji? 
Iznesite svoj e-stav o tome.

***
Ovaj tekst do sada nije bio objavljivan na blogu Građanski Krug. Pao mi je na pamet juče, gledajući onu farsu od polaganja poslaničke zakletve i inauguracije predsednika. Holivudsko prenemaganje po crvenom tepihu ispred Skupštine, pogubljenost po hodnicima, kamene face u sali. Standardni prekidi i nastavci sednica, odmah, od samog početka.
Gornjim tekstom sam se po prvi put zamerio LDP-u. Sebi su dopustili da zbog njega cimaju RainDoga, tadašnjeg urednika E-stava, pitaju ga zašto je to pustio.


Elemdaklem, ima li neke razlike danas, tri godine kasnije?
Ima, a nema:

Kao prvo, biografije su konačno oprane svima. Najgore je to što su Tadićeve demokrate od svih najviše isprale sopstvenu (političku) biografiju, ionako ubledelu sa previše crvenih nijansi žutila.


Takođe, revidiram deo sopstvenog stava iz gornjeg teksta - trebalo je da Vesna i Žarko budu tamo i glasaju protiv, ne farse ili saučesništva, već razuma radi. Vesna je bila u pravu još tada, kao što je i danas u Peščaniku ili Medija Centru. Hajka dignuta protiv ljudi uključenih u kampanju Nevažeći listići potvrđuje koliko su njene tvrdnje istinite. I ne samo njene, već svih nas.
Ovih dana će LDP ući u Vladu a G17 principijelno statirati, prava hokejaška rotacija. Nastaviće se ljigavo foliranje i kvazipolitičke kalkulacije, isto kao i svih ovih godina. Teren ostaje isti, i dalje klizav.
Tadić je skliznuo iz predsedničke u premijersku fotelju, a Tomu navukao na deo kolača. Ne sumnjajte u to, jer Srbija više nema parlamentarnu opoziciju.
Šoku Riza Haljimi više nije poslanik. I za to su optuženi Nevažeći. Naravno, a ko bi drugi.
Svi mediji listom sprovode Zakon punom parom, utrkuju se ko će ga više poštovati i ne zameriti se foteljaškoj bandi koja diriguje namerno raštimovanim orkestrom zvanim Srbija.
U Negotinu već dve godine više ne postoje lokalni mediji, lokalna samouprava plaća TV stanicama iz okolnih gradova da informišu Negotince, opštinski psihoaktivni sajt i dalje prodaje maglu i povremeno biva hakovan.
Blogeri i nepoštena inteligencija se još uvek povremeno nešto bune, migolje i podbunjuju glasačko telo, pale narod da pomisli kako može još i da bira a ne samo da glasa. Sramota!


U skupštinskoj mehani čaša Coca Cole je poskupela za 1 dinar, od 6. februara 2008. do 16. decembra 2011. godine. Naravno, kakav bre crni porez, to se ne plaća u fri-šopovima. Dobro je, jer se njih ne tiče najavljeno povećanje PDV-a na 22%, oni su ionako najveći potrošači budžeta. Ne ide da naplaćuju sami sebi. Ma, ne ide da plaćaju bilo šta osim da narodu konačno polože račune za farsu od države koju su stvorili.

Eto.

p.s.
Juče je u Parlamentu hor ispojao himnu a skoro niko od izabranika, tj. poslanici i novoustoličeni predsednik, nije pevao. Ni popove nešto ne videh da dišu na usta. Da im je Svinjiša Mihajlović predsedavajući sve bi ih isterao vanka zbog toga. U stvari, da se on pita ionako bi ih sve rasturio, čim mu u parlamentu nema milih&dragih Šešelja&Harkana.
Nije pevao ni Ljajić. Al' Rasim, tek da se zna.
Mogu samo da zamislim šta bi bilo da je Zukorlić postao predsednik...

Zaharija za selektora fudbalske reprezentacije Srbije, definitivno!
Pa da zatvorimo buvljak, ni tu niko ne plaća porez.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...