Friday, 22 June 2012

Siktir kahvesi


Dosta više o kulturi, hajde opet malo o srBskopalanačkoj politici. 
Deder da vidimo šta nam to kažu tri želje na koje imamo pravo. Ne kod zlatne ribice, već iz soca.


Za početak, da naučimo kako se pravi prava kafa i šta nam sve treba za pravilno proricanje sudbine:
1. džezva
2. fildžan
3. kafa
Treba nam jaka i sveže kuvana kafa. Šećer, mleko ili neki drugi dodaci su zabranjeni! Kafa se pije vruća, dok se talog još nije slegao. Dok se pije kafa, šoljica se drži u desnoj ruci. Kada popijete kafu i u šoljici ostane malo taloga, levom rukom okrenite šoljicu tako da se talog što bolje razlije. Važno je te pokrete ponoviti 3 ili 7 puta. Šoljica se okreće otvorom prema tanjiru i u tom položaju ostaje dok se talog blago ne osuši. Ne smete biti nestrpljivi i podizati šoljicu svaki čas, jer možete da pokvarite oblik prvobitnih figura.
Dani koji su idealni za gledanje u šolju su utorak i petak, dok nedelja i praznici nisu podesni.
Imate pravo na 3 želje. Za ljubavne je zadužen domali prst, a za poslovne isključivo kažiprst.

GEOGRAFIJA ŠOLJE:
Deo oko drške i leva strana od drške predstavljaju osobu kojoj se čita.
Leva strana od drške do polovine leve strane šolje su vreme koje upravo prolazi, druga četvrtina leve strane od drške je vreme koje upravo dolazi, desna strana šolje od drške je ljubavni partner, suprug, supruga. Bliže spoljnoj ivici šolje su sadašnjost i bliska budućnost, a ka dnu šolje je daleka budućnost.
Samo dno šolje predstavlja nesrećnu oblast.

Pa, da umočimo.

Želja #1 - domali prst, za ljubav

DAČIĆ: Ja bih zamolio ... da se moji koalicioni partneri obrate.
TADIĆ: Izvol'te koalicioni partneri Ivice Dačića.
KRKOBABIĆ: Ivice Dačića... ?
TRIVAN(ka): I naši, takođe, ehe...
KRKOBABIĆ: Bojim se da grešite...
TADIĆ: Ivica je rek'o moji koalicioni partneri. Naši, Ivice...


Želja #2 - kažiprst, za posao

TADIĆ: Da bi ste imali čime da ispunite vesti, ja sam pred ovaj sastanak prolio kafu po svom sakou, to je srećan znak. Znači, biće sve u redu. Hvala veliko na pažnji.
DAČIĆ: Trebalo je ranije da ti prospu kafu.
TADIĆ: Nije mi niko prosuo, nego sam sam prosuo.

Želja #3 - srednji prst...

VESNA PEŠIĆ: Dačić misli da bez njega ne može da se napravi koalicija i zato od obe strane (DS i SNS) zahteva da bude glavni. Smatram da se Dačić tako ponaša jer su iza njega stali Rusi i njegova šefica Mira Marković. Zato treba otkačiti tog Malog Slobu.

XO

Dakle, koje figure je Boris Priželjnik mogao da uoči u svojoj šolji pre prosipanja?

MAJMUN: Mogla bi se dogoditi neka bruka. Neugodnosti. Neko bi vas mogao pokušati izblamirati i javno poniziti. Obratite pažnju na one koji vas ne vole i koji pokušavaju umanjiti vaše ljudske i profesionalne vrednosti.
NOŽ: Nepovoljan znak; mogao bi da znači - rastanak, prekid sentimentalne veze, razvod, promena sredine i posla. Blizu drške: razvod, u dnu šolje: suđenje, parnica. Da bi preduhitrili nepovoljne događaje, budite oprezni u kontaktima sa onima koje volite. Moguća žestoka svađa sa osobom iz sredine u kojoj živite ili sukob sa predstavnicima vlasti.
JARAM: Upozorenje. Obratite pažnju - možda vas neko iskorišćava, ruši vaš ugled ili vas zloupotrebljava! Obratite pažnju na osobe s kojima se družite, pogotovo na osobe za koje verujete da su vam iskreni prijatelji. Možda oni to i nisu!
GUŠTER: Okolnosti kroz koje prolazite ne idu vam na ruku. Budite oprezni i čuvajte se izdaje. Ogovaranje i zloba osoba koje vas okružuju, načiniće vam nenadoknadivu štetu.
KORNJAČA: Budite oprezni narednih dana. Neko će pokušati da vam radi iza leđa protiv vaših interesa. Moguća javna kritika ili kleveta. Poteškoće na poslu ili u porodici. Nepovoljan period. Dug put do cilja...
KANDŽA: Budite oprezni narednih dana. Ovo je znak velike opasnosti. Vodite računa gde i šta pričate, kakve planove započinjete i s kim se viđate i družite. Izbegavajte urotničke priče i ne učestvujte u ogovaranjima drugih. Okruženi ste neprijateljstvima.
LAKRDIJAŠ, LUDA: Simbol naivnosti, lakoumnosti, neozbiljnosti... Pokušajte da ne shvatate stvari olako. Pogrešan potez mogao bi da vas unazadi i da vas učini neraspoloženim i nesrećnim!
MAKAZE: Morali bi ste se zamisliti nad situacijom u kojoj se trenutno nalazite. Makaze simbolizuju mogući rastanak, žestoku svađu, opasan nesporazum, koji bi mogao imati dalekosežne posledice. Ako su makaze na dnu šoljice – veliki gubitak!
ŠIŠMIŠ: Mogli bi ste imati neugodnosti i stvoriti nova neprijateljstva. Zbog toga izbegavajte ogovaranja i intrige. Posvetite se svojim poslovima i zadržite svoje interesovanje za sopstvene i porodične ciljeve.
LOPATA: Period teškog i napornog rada. Uspeh uz naporan rad. Ako ste u poteškoćama, izaći ćete iz njih uz tegoban i neizvestan period; ako ste u dugovima, ne brinite, ipak ćete ih vratiti i stati na svoje noge
KOSTUR: Pred vama je dosta nepovoljan period, koji označava siromašenje i oboljevanja. Gubitak novca ili tegobe sa zdravljem. Ne započinjite nove projekte, jer bi ste mogli doživeti potpuni neuspeh. Moguća bolest u porodici, čak i smrt.
PALMA: Dobar znak - veliki uspeh u svakom pogledu. Predstoji srećan vremenski period, koji bi bilo dobro iskoristiti za relizaciju značajnih projekata.
ŽIRAFA: Razmislite pre nego što progovorite.
RUŽA: Popularnost, dobro zdravlje i sreća.
SVINJA: Novčani uspeh počinje emotivnim brigama. U donjem delu šolje: teška bolest u kući; u gornjem delu: veće neprilike.
VO: Udvaraće vam se oženjen čovek.
VUK: Ljubomora, sebičnost.
GUSKA: Pronalaženje dobrog rešenja.
CRKVA: Neočekivani novac.

veliko slovo Č: Čete'bu.

ZVONO: Neočekivane novosti.


Dakle, konačno se i astrologija, sujeverje i gatanje umešaše u tuču oko mesta premijera Stradije. Autistični kandidat je posegao za sredstvom koje se zove prosipanje kafe iz šupljeg po praznom, zarad sreće. Jeste da se tu malo zajebo, i to u dva elementa: prvo, potrebno je da neko drugi prosipa tečnost (najčešće vodu) za vama sreće radi a ne da to sami radite - ne deluje bre onako kako mislite; drugo, sipanje kafe po sebi za sreću je isto kao i čučanje u ćošku iza vrata punih pelena sa budističkim OMMMsmehom i zamišljenim pogledom uz stoičko ignorisanje mikroatmosfere i nosnih mikroreceptora koji vrište.


Ispade da je glavni kamen spoticanja oko formiranja Vlade radno mesto drugarc'e kahvekuhar'ce! Naprasno bi svi ioculatores to hteli sada da budu, dok da radi nešto ozbiljno - ne želi niko.
Zapade (...) nam još i to da samo onaj ko ne želi to da vidi ne registruje kako su sve strasti, laži, prenemaganja i švindleraj isplivali na površinu, i pokazali koliko su svi ovi zaludnici isti, i to ne samo u našim očima.
A šta ako preporuka EU bude uvođenje automata? Mislim, za kahvu, jelte.
Car Boris je rešio da konsultuje lične astrologe pre svakog svog narednog poteza, baš kao i imperatori u Starom Rimu. Usled jednog takvog astrosaveta Neron je zapalio Večni Grad, javilo mu se da će tako doći do slobodnog gradskog građevinskog zemljišta. Ne znam da li student Nikolić ima nameru da prilazi nekakvom žitu, ali šta sve Tadić Jr. radi u prisustvu sva tri elementa požara (zapaljiva masa, temperatura i kiseonik)... Nije ni čudo što se latio smanjenja kiseonika, jer su mu zapaljiva masa i temperatura odavno iskliznuli iz ruku, pa je rešio da samozapaljenje gasi kafom. 
Enac u rukometu, koraci u vaterpolu!
Fleke od kafe se, baš kao i mrlje na prošlosti i kosturi u ormaru, ne daju tako lako ukloniti. Postoji više načina kako skidati fleke od kahve:
- Najbolje se uklanjaju dok su još sveže. Preliti ih s malo hladnog mleka i odmah isprati vodom u koju je stavljeno malo deterdženta.
- Pomešajte vodu, prašak za veš i alkoholno sirće. Mešati dok ne dobijete pastu, a zatim je naneti kružnim pokretima na fleku. Isprati hladnom vodom pa naneti prstohvat praška pre ubacivanja u veš mašinu.
Sve je to slabo za štroku ovdašnju. U Srbiji se (sve) fleke i prljavština najbolje skidaju varikinom marke Tajdić; mrlje nestaju kao rukom odnešene dok crveno i dalje opstaje.

Btw, Boris Tadić se ponaša kao da nije prosuo kafu po svom sakou već po tastaturi svog kompjutera, usled čega mu je kurcšlusirao taster ESC. No Escape - nema vrdanja bata Šurdo. Gusto, i to mnogo.

***
Sve je očiglednije kako je usijani vrh DS konačno uvideo da im opozicioni status ne gine, ne učine li uskoro neki pomak u pregovorima oko formiranja Vlade. Vidi se to i po sledećim potezima "nezavisnih" državnih i inih institucija:
- Feldmaršal Šutanovac se baca u biznis sa nekretninama, daleko isplativiji od nesigurne trgovine oružjem o državnom trošku.
- Osuđeni organizatori logistike atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Jednom od njih smeši se status svedoka saradnika ako prihvati da cinkari po nečijem nalogu...
- Naprasno razotkrivena mreža Mladićevih i inih jataka. Najmanje dva generala umešana do lakata u tu poganu rabotu. Duet V&V otpevao KZM uz pratnju kamernog orkestra iz Haga.
- Izrečene nove presude nekolicini patriJota koji su počinili ratne zločine po Hrvatskoj i Bosni.
- Podnete prijave tužilaštvu protiv NN medija i novinara ratnih huškača tokom devedesetih. Smajlovićka leleče, Nino čupa bradu a bandu sa RTS zabole Štula im Mila za sve. Javna kuća informisanja je to, ej bre!
- Krenulo je kantanje Tijanića i RTS po dobroćudnim medijima, a sve usled zabrinutosti zbog zabrinutosti građana povodom preteće otimačine imovine koju su upriličili baš Zabrinuti.


- Car Boris postavlja rokove strankama "da se izjasne do nedelje". Dačić onda udara kontraultimatum zahtevom za premijersko mesto. U šutku se uključuju tužilaštva, Dačić odustaje od treskanja ultimatumom po Tadićevom stolu. Kafa se potom pila do kasnih sati u petak uveče u prostorijama DS. Može biti da ih je kolektivno poćeralo pa su gledali i u šoljice ali i u šolje. Šta su tamo videli samo oni znaju. Ne zna se ko se posipao pepelom a ko trebio buve u prašini. Možda je gornja slika zapravo matrica 4x4 po kojoj će uspeti da namaknu 126 posRanika neophodnih za preživljavanje Partija sa Posebnim Potrebama u naredne četiri godine.
U SPS znaju da će ih nova četvorogodišnja koalicija sa DS koštati nekoliko procenata na sledećim izborima. Takođe, iako im sa SNS ne gine premijersko mesto, svesni su da bi ih u toj koaliciji naprednjaci jednoga dana progutali. Niko od njih pomenutih nije svestan koliko su se zgadili Malom Čoveku.

Žuti sada pokreću sve ono što su godinama čuvali u rukavu i zamrzivaču za crne dane. Očekujem uskoro i "spektakularna otkrića" u vezi ubistava gardista u Topčideru, Ćuruvije, Pantića, Dade Vujasinović, nove kriminogene elemente uz spominjanje Mire Marković i njene ekipe, čak i pikanteriju oko političke pozadine ubistva Đinđića uz soljenje imenom Voje Koštunjare...
Ukoliko SNS formira Vladu, biće im uvaljen vreo proklijao krompir uz neizbežan pritisak Zapada da se sve to reši, te Thomu&Jerryju zavrnu manevarski prostor tako da nemaju gde da vrdaju i izvuku guzice. Ili rešavaj ili oslobađaj, pa vidi šta ćeš potom.
Ako ipak bude Vlada sa DS na čelu, vrlo brzo sve ove priče nestaju iz medija, pujpikenevaži, mirmirmirselababautanjirnikonijekriv, zajebavali smo se, nema dokaza - i ostala baljezganja, laganja i spinovanja.
A Bruno Vekarić postaje ministar pravde sa 'Aškim kredibilitetom, kako bi to Rahasim rekao.
Providni su, do bola.

p.s.
Koga zanima značenje naslova neka baci oko na Google Translate prevod sa turskog na srpski.

4 comments:

Marvin said...

Sve si predvideo osim baba Kurane, koja je uz kafu ključni faktor u formiranju skupštinske većine.

Lale said...

Pa dobro, nije da se Dobrica ne muva tu negde.
Iza zavjese.

solje said...

Haha, pa ti si vidovit. Sve si pogodio.

Lale said...

Aha.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...