Friday 30 November 2012

Ljubljana zove



Kada su se u rahmetli SFRJ pojavili prvi punkeri, logično je bilo da se to desi prvo u Ljubljani i Rijeci.  Ko ne zna zašto - ne vredi objašnjavati. Tada smo slušali The Clash "London's burning" i "London calling", potom Pankrte "Lublana je bulana" i Paraf "Narodna pjesma". Danas, 35 godina kasnije, sve mi se nešto čini da Slovenci i dalje znaju znanje.


Dok je u Srbiji policija izvodila razne vrste uličnih javnih radova, Slovenci su pravili državu. Danas, Slovenija jeste država a Srbija čudo. Sada tamo policioti tepaju pučanstvo koje se buni protiv lopova u vlasti i politici, dok ovdašnji maltretiraju (srećom, još uvek ne organizovano kao nekad - kordonski) putnike po GSB-u, zavrću ruke majkama pred decom, deci pokazuju "plastično" kako se prenose zauške, kerovi po igralištima pucaju na pse lutalice (opet) pred decom, vozikaju se besnim kolima i sudaraju službenim od slave do slave...  a lopovi?
Srbija nije lopovska država, to je osnovna greška onih koji potežu ovu karakteristiku. U Srbiji ima lopova koliko ti ište duša, koja je ionako većini građana u nosu, od uličnih džeparoša preko sposobnih bizMismena pa sve do finansijskih magova u ministarstvima.
Srbija nije ni prava država, tako da ni prava policija nema šta da štiti. Ako bude imala koga da štiti, onda bogumi dolazimo na teren privatizacije i te komunalne delatnosti, što bi zaista bilo u stilu sveopšte rasprodaje koju praktikuje svaka domaća vlast, od Kosova Polja '89. do danas.
U Srbiji se trenutno policija najviše bavi psihoanalizom svojih pozornika, ophrvanih SAO-sindromima, unesrećenih ekonomskom krizom zbog koje su im mesečni troškovi limitirani pa moraju da patroliraju pešice kada je "visok datum", Premijer Unutrašnjih Delatnosti lovi japanske bicikle po Beogradu dok mu službe prisluškuju koalicione partnere (što se ne sme doznati) i obične građane (što se ne sme obustaviti).
Nego, šta me bre zabole za policiote?!
Panduri su panduri.
Slovenci su Slovenci.
A Srbi?
Ima li ko u Srbiji, neuniformisan - garderobno i mentalno - da se pošteno zapitao i zainteresovao za dešavanja širom Slovenije, ne samo u Ljubljani? Koji je razlog protesta, masovnijih nego što se to očekivalo i u samoj Deželi? U zemlji koja je članica EU, sa nacionalnim dohotkom većim od nekih koji su se svojevremeno pitali o prijemu iste u Uniju.
Kada bi bilo takvih u Srbalja, verovatno bi seli i porazmislili zašto toga nema u našem vilajetu. Zašto u Srbiji 2012, u kojoj je situacija već godinama debelo slična onoj iz Engleske 1977, nema organizovane pobune, revolta, glasa razuma; i dokle bre više nasedati na foliranja "buntovnika" koji su se odavno prodali, preprodali i rasprodali? 
Potom bi seli, debelo porazmislili i našli nekog preživelog rokera koji još uvek ne smrdi na Koštunicu, Dinkića ili Pink, predložili mu da napiše pesmu "Ljubljana Calling".
Ne mogu da verujem kako ovde nema nikoga ko bi je slušao.


Protesti građana u Sloveniji su organizovani ne zbog drugog kruga predsedničkih izbora, već radi odbrane društva i države od lopova i politikanstva. Čisto kao pokazna vežba ostalim podivljalim plemenima u regionu
Opet.
Baš da vidim ko će ovog puta da se pravi gluv, i pored magarećih ušiju koje su još više narasle.

4 comments:

Anonymous said...

JBG..a kad smo dovodili DOS na vlast mislili smo da je otislo najvece zlo.Nazalost,i ja sam bio ucesnik toga.Danas vidim da je pokojni Momo Kapor bio u pravu kada je rekao da samo glupi Srbi mogu da misle da se jedno zlo moze resiti drugim.Ukratko,zivela Ruzica Djindjic i Viktorija group,Ceda Jovanovic i Fidelinka,Dusan Petrovic i Farmakom itd,itd...Danas mi je toliko lepo u zemlji Srbiji da svakome zelim dabogda ziveo kao normalan covek u mojoj otadzbini(ili majcini)..po izboru

Radmilo Kračunović said...

Ne, ne nažalost!
Jedino normalno JESTE bilo učestvovati u svim tim protestima od 1991 do 2000, samo tako je i moglo oboriti onog skota iz Požarevca i njegovu bandu. Problem je u potonjem saučestvovanju i slabosti da se taj (stvarni) preokret održi. Oni, koji su isplivali na vrh nezadovoljnog naroda, potom su izgubili kontakt sa tim istim narodom, samokontrolu i na kraju podlegli primamljivim ponudama koje se ne odbijaju, poznatih ponuđača. Zato smo na kraju i došli na idiotsku ponudu izbora između dva zla, i kontrareakciju u Belim listićima i velikom broju bojkotaša.
Da bi lupeži mogli da odu, nažalost, prvo je zlo devedesetih moralo da se vrati. Inače bi i dalje lutali u magli i udarali glavama jedni u druge, misleći kako su to neki zidovi koje je neko postavio oko nas.
Trenutak je da se trgnemo i saberemo, jer smo "otišli u pičku materinu" - kako reče panker Sova svom ćaletu (Miki Manojlović), u filmu "Nešto između".
Slovenci jesu primer da je moguće demonstrirati i u zemlji u kojoj se bolje živi nego u Srbiji. Nije štos da se boriš, tražiš nešto bolje, već i da ne daš to što imaš.
E, to je ono što mi u Srbiji nije nikako jasno. Ta lenjost da se prvo ne da, pa potom i traži više i bolje.

Anonymous said...

Сутра ће у Неготину бити одржано јавно надметање у продаји овдашњег хотела „Инекс Крајина“ са депадансима. Продаја зграде хотела „Инекс Крајина“ за 48 милиона динара

Radmilo Kračunović said...

A kupac dobija gratis i pokojnu RTV "Krajina", ili ima popust ako na krov pusti RTV "Negotin" iz Salaša?
Ehm, što hotel i TV ne kupe Slovenci pa da svaki dan gledamo kako se u nekoj normalnoj zemlji ljudi sami bore za ono što je normalno, ne čekaju da im padne s nebesa.
Neće, nisu blesavi da bacaju pare na ruske kolonije.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...