Wednesday 30 May 2012

I šta sad?!


Hakeri su stigli u naš kraj. Konačno.
Negotinski cyber war, započet u kampanji za vanredne lokalne izbore 2010, dobio je svoj najnoviji nastavak.
Samo što sam prošle srede gostovao na Timočkoj Televiziji Zaječar, tamo pričao o nepostojanju lokalnih medija u Negotinu, dezinformisanju građana i cenzuri na zvaničnom sajtu Opštine, blogovima kao poslednjoj liniji odbrane javne i necenzurisane reči građana, kad ono - puče! 
Večeras je hakovan sajt opštine Negotin
Taman su pomislili kako se slegla prašina oko belih listića i časa crtanja na dan izbora (kako da ne!), pojaviše se neke nesreće da skrenu pažnju na sebe. A baš su lepo krenula uobičajena postizborna unutarstranačka klanja, vešalice na metar, borbe za mesto Cara Negotina i direktorsku guzičicu.


Naravno, očekujem da će neke budale u opštini zbog pomenute izjave prvo na mene da pomisle u svoj svojoj beslovesnosti, umesto da se zapitaju šta će im ta kilava platforma koju je vrlo teško odbraniti i zaštititi od ovakvih napada. Plus što to košta đavo i po za održavanje shodno nekakvom ugovoru. Da li je neko od vas koji ovo čitate, imao uvid u taj ugovor o izradi i održavanju sajta opštine Negotin, koji plaćaju svi građani preko budžeta? Plaćaju da budu dezinformisani, da opšte dobro služi jedino zarad lične promocije par usijanih tintara koje su umislile kako su bogomdane i carevi Negotina, da niko živ sa sajta ne može da sazna kako je izbora bilo (čak) i u Negotinu - rezultate da i ne spominjem, da ne mogu da pristupe informacijama ukoliko se u njima javi nepodobno ime i prezime, da im neko briše ili ne objavljuje komentare koji nisu na liniji, da su deca u zabavištu pismenija od onih koji primaju platu da objavljuju "vesti"... da niko živ za sve to ne oseća ni trunku odgovornosti, kamoli sramote ili profesionalne časti.
Ne radujem se tuđoj nesreći, jer ovo u stvari nije tuđa već svih nas. Opet će pucati pare da "oslobode" sajt, naći će se neki pametnjakovići da im uvaljuju besplatne ili jeftine fazone za debele pare, biće neka istraga poturica i vrištanje "kako je to moguće", biće malo kenjaže o sajber kriminalu i e-zločinu, ali njih zapravo zabole Crven Ban za sve to. Oni internet uopšte ne shvataju kao ozbiljno sredstvo komunikacije sa građanima od čijih para primaju plate, zahvaljujući čijim glasovima greju dupeta po kancelarijama i kožnim foteljama. I imaju šansu da prodaju maglu narodu.

Sada je već prošlo 11:00PM. Da li uopšte neko od nadležnih u Opštini zna za ovo?

Ma zabole ih - neka hakeri sjebu sve! Deca da se igraju, samo posao da ne traže i da ih politika ne zanima. Sajt je ionako naručila Radmila Gerov, red je da se konačno otarase svega što na nju miriše. A i onaj Lale, neće ni taj više imati o čemu da podjebava, jbmti gramatiku i ko je izmisli!


Laku noć Negotine. 
Srećan ti još gušći informativni mrak. Onaj demokratski, žućkast.
Sa primesom crvenog, jer ne ide bez ljutenice.

p.s.
Sajt je povraćen u četvrtak tačno u podne.
Ali mrak, i to u po bela dana...


3 comments:

Anonymous said...

Nije strasno, ce uradi Vule backup ujutro, jedan tekst da se to osudi i bice to sve ok. Ne brini lale. Moze i gore, vidis da ovo fino kuce patriota.

RainDog said...

Imaš li ti neke cifre? Koliko je plaćeno postavljanje Joomla! i koliko se plaća održavanje? Sve preko 300€ (u zbiru sa održavanjem) je krađa.
A ako je u pitanju običan lokalpatriotizam (ono, neka radi naš čovek pa kako bude) to je neozbiljno.
Sajt je bio ružan, nefunkcionalan, beskorisan. I bolje što je hackovan ako ćemo pravo.

Radmilo Kračunović said...

Ma odakle mi cifre, jedino da vidim po stavkama budžeta ako je moguće (mrka kapa). Nema tu lokalpatriotizma, mislim da server održava neko sa strane, pitaj boga za koje pare.
Eto, vidiš da se sajt opet pojavio. Idemo dalje, ne može nam niko ništa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...