Sunday 3 January 2010

Otisak Nedelje - 03.01.2010.

Dakle, kao poslednji Otisak u 2009. ispade prvi predlog. Tako ste vi hteli, mada su i svi ostali predlozi dobili po neki vaš komentar/glas.
Hajde da vidimo redom, šta nam se sve desilo u poslednjih sedam dana.

Predlog #1 - Ne odustaju, pa to ti je

Ovako izgleda najava urbanog dočeka Nove godine u bioskopu, postavljena na sajt Opštine Negotin. Levo je ćirilična a desno latinična stranica. Opet se mešaju dva pisma, ne poznaju slova na tastaturi, ne zna se engleski izgovor ...
Ono što je na latinici D Roomoones, na ćirilici mora da bude Д Румунс, latinično w jeste na tastaturi ćirilično њ, ali na latinici je i dalje w a ne nj, latinično X je ćirilično Џ tako da prvi put u životu čujem da je neko Ди Xеј ili Di Ksej (umesto Di Džej) - dobro da nije ispalo Di Џej ...
O ukupno 25 izvođača tek šta reći, jer su prethodno pobrojali samo njih 5 - pet grupa. Verovatno su mislili na 25 različitih ljudi? Koliko li su puta samo računali Jovu bubnjara, s obzirom da čovek svira ili pomaže u više bendova?
(to veče je bio samo sa Spinsima, ali sumnjam da ovi sa sajta to uopšte znaju)
Iz kancelarija Opštine puca pogled na OŠ Vuk Karadžić, pa neka gledaju dobro, možda nešto i nauče samo gledajući.
Btw, ta škola se ne zove Вук КараXић.
A da se nisu možda opštinsko/komitetske Crvenkape poplašile Vuka pa malo pobrljale slovca?

Predlog #2 - Ko čeka, dočekao je

Ove godine nije bilo čestitke građanima na opštinskom sajtu, koju tradicionalno upućuje lokalna vlast. Zato se na TV Zaječar pojavila nekakva čestitka koju je Negotincima uputio "predsednik opštine"?! Ko je bre taj, i kada su ga na to mesto izabrali?
Ja ne znam, a vi?

Zato se jedan drugi, a liči na prvog mnogo, u ponoć popeo sa saradnicima na binu na trgu i u najsvetlijem duhu i tradiciji prethodne vlasti održao politički govor. Novogodišnji, naravno. Nije bilo 100 Deda Mrazova niti pola tona bombona. Ali da se bacalo u proređenu masu - bacalo se.
Organizovali su i doček u Krajina-Vinu za mlade koji vole pečenje i narodnu muziku. Ojha!

Interesantno, ali u pet izjutra na trgu nije bilo mnogo ambalaže od pića, boNbona i Deda Mrazova. Reciklaža, ekologija neka, šta li je već u pitanju.

Predlog #3 - Nekom jelka a nekom klizaljka

Oni su pravili budalaštine sa nabijanjem jelke (velike, najveće) u Hajduk Veljkov rimski bunar iz XIX veka. Ovi napraviše, kako neko reče Žoržovu plažu, tj. klizalište. Još uvek se ne zna cena, da li je iznajmljeno ili će biti kupljeno, ko plaća - ko kupuje. Priča se da će to da zapadne Komunalu u miraz, jer je to naravno "sportski objekat". Za sada je besplatno - do izbora, a posle, ako se promeni (opet) vlast, videćemo, a neki će i da se puše pride.
Ono na slici sa desne strane nije nikakva zvezdana prašina (stardust) nego voda koju su komunalci noćima prskali po svežem ledu, jer tako reko onaj iz Šabac.
O ponavljanju pomenutih budalaština nešto piše i Radmila na svom blogu - opet Tončev, radikalski GAGA Ford, opet šetnja lokacije za deponiju ili transfer stanicu ... I, šta sad? Nju smo prozivali, a o ovima da ćutimo - za isto?
More, isti su. Kako da im poverujem da će 8. marta biti različiti?
To je pitanje svih pitanja.

OK, da ne bude sve baš crno iako je boja leda suprotna, da ipak kažem i neku lepu reč. Jeste ovo klizalište posred centra (zajedno sa štampanim betonom) jedna od najvećih budalaština vlasti u proteklih sto godina u Negotinu, ali, ako ništa drugo, lepo je videti da je to klizalište prepuno dece. Tokom celog dana i naveče.
Neka je barem njima lepo, i neka su makar malo zbog toga srećnija.
Ko im je kriv što nemaju biračko pravo pa da vide tek tu sreću ...

Predlog #4 - Patike

Pitam se samo dokle će da me prati jedna glupa primisao, da svaki put kada neko kaže reč "patike", prva stvar koja mi padne na pamet je čuvena direktiva kordonu iz Protesta 96/97, koja kaže da biju one sa patikama, jer su njihovi (ubačeni među studente) obuveni u nešto drugačiju obuću. Bez veze, šta mi sve pada na pamet.
Samo ...

Jeste da su deca oduševljena klizalištem, i treba da budu. Problem su opet napravili matori.
Večeras sam neko vreme sedeo u onom kiosku u centru, sa drugarima komunalcima, i gledam šta se radi. Dete dođe, kaže ime i prezime i oni mu daju klizaljke. Ono se izuje i svoju obuću, najvećma baš patike, ostavi tu, pored samog kioska ili ispod onih klupa. Kada se sito navoza, šta ga sprečava da uzme svoje patike koje niko ne čuva - i klizaljke odnese kući?! Lepo vaspitanje, savest, ili drugari koji kažu da o tome ionako niko ne vodi računa. Ne računa na to da deca nemaju pojma.
Neki su (kao) donosili sopstvene klizaljke (sličuge, šlice - kako god) od kuće.
Neki su (bez kao) odnosili. Videlo se.
O gomili obuće nabacane oko kioska, dok sneg sve više pada, šta treba reći - slika sve kazuje. Naročito o tome da se skuplje patike nalaze na krovu kioska a ne dole. Ko li se samo toga setio ...
Lepo reče jedan od komunalaca, što se bre nisu setili da uzmu još jedan kiosk i u njega stave tu obuću. Em je na sigurnom, em nema odnošenja besplatnih za sve klizaljki. Da onda i to upisivanje imena ima smisla. Hm, i ovde neki spiskovi ...
Sa dus organizacija, što bi rekli domoroci.
Pa šta, nisu oni krivi, to im nije reko onaj iz Šabac!

Predlog #5 - Opet spiskovi

Poslednjih dana, a naročito kako su krenuli spiskovi sa opomenama neplatišama za grejanje koje pruža Topling u naselju Borska, ni sama usluga nije baš nešto naročito. Vremenski uslovi, komunalski bekgraund toplingovaca ili horoskop, tek - stanari naselja već drugi dan sakupljaju ponovo potpise, prave spiskove za Peticiju, traže da se privatnici uozbilje i rade bolje nego što su to radili dok su bili u državnoj firmi. Danas, u nedelju, dobar deo dana uopšte nije bilo grejanja iako je napolju provejavao sneg i duvao hladan vetar, na nuli. Zbog nekog kvara.
Mazut stiže redovno, dodat je jedan novi kotao, zamenjen dobar deo toplovoda koji je bio u kvaru, popravljane podstanice. Zaista, mora da je u pitanju neki kvar.
A da pogledaju malo u svoje glave, možda je tamo nešto u kvaru?
Ja razumem muku Borana koju imaju sa grejanjem zbog RTB-a koji ih pojede. Ali, da li je to normalno da me RainDog zove iz Bora da pita šta se dešava sa grejanjem u Negotinu, jer ima rodbinu u Negotinu, baš u mom komšiluku. I to ne danas, već pre dve nedelje.
A traje - do danas.
Zapuk draku, opet bi rekli domoroci.

Predlog #6 - Potpiši, građanine pokorni

Privremena opštinska vlast, i pripadajuća joj Izborna komisija baš vole zimske igrarije. Malo im je što su krili da su izbori (ipak) raspisani, pa pravili akrobacije oko sastava same OIK, sada izvode besne gliste i oko obrazaca za kandidature za odbornike, ili podršku kandidatima koju daju građani. Ušlo se u 2010. godinu, do 7. marta ima još dva meseca, a rok za početak izbornih radnji ističe do kraja naredne nedelje - ali pre mesec dana. Dakle - prošle godine. Do 10. decembra.
Nisam siguran da će baš scenario biti onakav kakvim ga PNTK predstavlja, tj. da se ide unapred na neregularnost martovskih izbora. Ne znam ko šta time dobija, jer je jasno da oni koji sada sede u Veću neće moći ni u snu da tu prismrde bude li se privremeno stanje vlasti u Negotinu produžilo. Najverovatnije da bi tada zasela druga struja unutar same DS. Da se na lažemo, sukob postoji i besni svom snagom. Ako je sva ova zajebancija oko izbora samo sredstvo za vođenje unutrašnjeg rata u samoj DS, ne bi li makli jednog a postavili drugog na vrh Organa ali i same stranke u Negotinu, onda mogu samo da kažem - Negotine, žuta ti se ogadila!
A šta ako građani nemaju nameru da ih čekaju i dočekaju na izborima, koji mogu da ispadnu neregularni? Nego, jednostavno odbiju da im daju potpis podrške kandidatima?
45 kandidata x 30 potpisa = 1350 potpisa + 10% (za svaki slučaj) = oko 1500
Hajde, bojkotujte ih sada još pre izbora, neka se dobrano pomuče da namame najmanje 1500 vas svojim šarenim lažama! Čisto malo da ih nervirate, da vidite kakvi su u toj situaciji.

Predlog #7 - Narandžasti Blok

Čuo sam da je posle samo jednog sastanka otpala varijanta predizborne koalicije SPO-LDP u Negotinu. Sepeovci bi ipak da se prišljamče žutima, kao i Vuk što je Tadiću. Ako, neka - tako treba. LDP ostaje sam na poledici, neće ih čak ni SDU. Možda je krah LDP u Negotinu jedini način da ta stranka konačno ovde - nastane. Bez sadašnjih mozgova koji su je definitivno uništili. Lokalno ogledalo mora da pukne da se ne bi više Mister 5% krio iza republičkog rezultata.
Samo, nije tema ovog predloga LDP. Radi se o nečem potpuno drugačijem od partijašenja - o građanskoj inicijativi u Pančevu, pod imenom Narandžasti Blok.

Prosto me hvata neki strah da im okrenem broj telefona. A šta ako mi se jave poznati i tako mi dragi glasovi Pančevaca, članova nekada jednog od najjačih odbora GSS u celoj Srbiji? Ne plašim se, u stvari - nadam se svim srcem, jer ih dobro poznajem koliko su uporni i ne odustaju lako. I koliko su držali do sebe. Zbog toga verujem da to i dalje čine.
Eto vam primera kako se građani mogu da organizuju i suprotstave pomahnitalim strankama.
Pa zar niko još nije uvideo da Zakon o političkim organizacijama i nije izmišljen lokalnih izbora i lokalne politike radi, već jedino i samo zbog njihovih republičkih guzica. Oni jedino hoće bipolarnu republičku politiku, za sada između dva bloka a potom samo dve partije, kojom bi davili kvazidecentralizovanu, kvaziregionalizovanu Srbiju. Zabole ih za lokalnu politiku, pokrete, udruženja, grupe.
Građana, naravno.
***
To je bilo to, u toku protekle nedelje. Zimska Olimpijada 09 izgleda još uvek traje punom parom. Cepa. Koliko sutra, počinju nove igrarije na sveže napadalom snegu.
Eh, što će zverke da pokažu tragove!

16 comments:

Tihomir said...

Predlog #3.
Ne znam šta je i da li je nešto "besplatno" osim šličuga (za sada)!?
Dobro je da se deca zabavljaju u sportskom duhu i da su, kako kažeš, "lepo vaspitana i poštena".
Interesuje me koliko košta ono zujanje i tandrkanje unaokolo (struja bre !)što održava led ? To sigurno košta ?
Inače, zbog dece, predlog pozitivan.

Anonymous said...

Mutna voda,isto kao i to sto su digli paniku za anonimne komentare,zivkali vas telefonom i pretili i na kraju Vi Tihomire poslusni,a ostali?? Koga bre slusate,sta je Vama??Namestila Vas Rada.Ona se njih ne plasi,a Vama onamo kao eto mora red.Pamet u glavu,ne slusajte takve.

Anonymous said...

Šta te čudi,
oni se sam pridržavaju starog Vukovog pravila "piši kao što govoriš"...

Predlog broj 1

Apis said...

Sve je poklon i struja i slicuge i liftovi i tel.centrale.Nesto kao donacija znas vec.

SS Satyr said...

Pr.br.4.Tikepa!Sve me to podseca na pocetak devedesetih kada su svi frajeri u BG,krenuli da nose Nike,Air Max,i sl.svemirke,zurka l Vasa Stajic,samo se sada ne otima,vec kulturno GREBE.Sto sw tice ZORZOVE PLASE,ja sam tvoritelj tog idoma,kovanice,maksime,imena,ideja,pa bi i bio red da me pozovu,da otvorim gore pomenutu ludoriju,a oni neka se zakunu kao svi lepi i fini hriscani na mene,pa im mozda i oprostim grijehe njine.Inace razgovarao/la sam sa Pupetom,Strazbur(g)im ne gine.Jedan je Zhoki.

Radmilo Kračunović said...

Sad još i liftovi & telefonske centrale?!
Gde bre to?
Svašta još ja ne znam ...

Lorenzo said...

I ja sam mislio da je ovo klizaliste glupa ideja i da ce zvrjati prazno i da negotinci ne znaju da klizaju, ali sam se prevario.Interesovanje je zadovoljavajuce , kako dece tako i odraslih, bar za ova dva tri dana.Posebno mi je drago zbog dece.Vremena su teska, tako da ne moze svako priustiti sebi i deci zimovanje na Kopaoniku ili Zlatiboru, da ne govorim o inostranstvu.Pa ako opstina treba da plati, neka plati, neka i mi platimo.Bolje ovo nego neki pevaci.
Glasao bih za ovaj predlog, ali me je predlog br.4 posebno privukao.Slike dovoljno govore.

Sinisa Mirovic said...

Pa te donacije tel.centrala i lift su vise puta donirani-kupljeni za potrebe jedne zdravstvene ustanove ,zamisli u Negotinu ,a kad razmisli sam.

Anonymous said...

predlog broj 6.DS treba da skupi 39 puta 30 potpisa,6 puta 30 obezbediće
koalicioni partner SPO,a za uzvrat dobijaju 3 odbornicka mesta.Setili se vlasi,zatražili pomoć Sanje Čeković.JAK LI JE NEGOTINSKI DS,SVAKA ČAST.Potez vredan poštovanja,ali ne i glasa 7.marta.

Radmilo Kračunović said...

@Tihomir
Tandrkalo je priključeno na javnu rasvetu koju plaća Opština, na onaj polomljeni kandelaber kod Obeksa. Pre neku noć im je "nepoznati počinilac" prekinuo kabl, pa su sada to odradili i postavili nov, kandelaber jelte.

@Lorenzo
Ja i dalje mislim da je ovo klizalište glupost neviđena koja je dobro došla samo deci. Neka je, zbog njih, a roditelji plaćaju kroz porez kampanju "predsedniku opštine". Samozvanom.
A zašto nema nekog sposobnog da tamo malo zavede red, nekog difovca koji nije zaboravio da kliže. Nemojte da se posle desi neka nesreća, neko dete polupa glavu ili polomi nešto. Ne da će da bude belaja nego će sami noktima da sklanjaju taj led brže nego što su ga postavljali. Mislim na organe, ne na komunalce.

@Prle
Dakle opet daju pare za isto, a samo se menjaju direktori Zdravstvenog centra?!!! Još jedan dokaz da se samo foto album likova menja a ponašanje ostaje isto.

@Anoniman
Pazi da im ona ne pomogne, kao i Vuk onom BTu. Neverovatni su - primenjuju sabiranje a sve ih je manje. Gde li su učili tu obrnutu matematiku ...

Anonymous said...

Vezano za "Narandžasti blok" iz Pančeva - Nemamo veze sa GSS (zanimljivo, čak verovatno ni jednog njihovog bivšeg člana nemamo), većina GSSovaca je po raspadu prešla u DS ili LDP...

Pozdrav,

Aca Farkaš,
predsednik Narandžastih

P.S.
Hvala na pominjanju naše građanske opcije ;-)

Radmilo Kračunović said...

@Aca Farkaš

Vama još jedan negotinski pozdrav, i hvala što ostavljate svoj komentar.
Spomenuo sam GSS jer mi se učinilo da bi Zora Kolarski tu mogla da se nađe, obzirom da je bila jedna od prvih članova GO GSS koja je odbila da ima veze sa pretakanjem GSS u LDP.
Možda grešim, nije bila namera.
Pozzzz.

Anonymous said...

@Lale
Zora je sada odbornica DS-a u ovom sazivu, od maja 2008.
GSS u PA je mozda bio glasan u tome, ali se na kraju vecinski ipak utopio u DS i LDP.

Pozz od Pancevaca! :-)
A.F.

Radmilo Kračunović said...

I ona?
Sve se menja ...

Jelenaženakakvenema said...

Dragi Lale,
Slučajno sam natrčala na tvoj gradjanski krug.
Nisam se promenila.
I da ispravim neke informacije koje si dobio.
25. maja 2008. sam iz već poznatog razloga izašla iz GSS i bila "odbornik slobodnjak" do oktobra kada sam shvatila da ukoliko želim nešto da menjam, na nešto utičem sama ne mogu. Jedina opcija koja je u to vreme postojala a kroz koju sam mislila da mogu da delam bio je DS.
Ništa od njih nisam tražila, ništa dobila samo mi je trebala podrška.
Narandžasti blok je nastao kasnije od krila koje je bilo protiv Dulićke (ako grešim neka mi narandžasti oproste)kada se G17 rasturio i prvobitna njihova priča mi se dopala, čak sam Aci "poverila" moju Mariju. Kasnije mi se ni neki njihovi potezi nisu dopali pa pošto ja nisam prebeg, a ni gde sam nisam baš zadovoljna, ne želim puno da šetam.
Nekako mu sve to na isto izadje. Vlast, vlast, vlast i po svaku cenu vlast.
Bog mi je svedok da meni to nikada nije bilo zvezda vodilja.
Znam samo da sam uverena da NEMA NITI ĆE IKADA NA OVIM PROSTORIMA POSTOJATI NEKA GRUPA kao što smo bili mi. Često sa Nadom Berkuljan pričam neke naše priče (i ona je u DS) i uredno čestitamo jedna drugoj 10. decembar. Prošle godine sam i Svilenom čestitala. Obradovao se.
Dakle, da ne smaram više, već neko vreme sam okrenuta samoj sebi, pre dve nedelje sam odbranila Master, iskopaću šivaću mašinu (na opšte ćerkino radovanje) i čekaću.
Moj Godo će da dodje.
Pozdrav tebi i svim narandžastima u duši. Telefon 063 mi je još uvek u funkciji pa ako možeš i želiš javi se.
I nemoj da sumnjaš u prijatelje pre nego što sam proveriš kako stoje stvari.

Radmilo Kračunović said...

Narode, ne zamerite mi svi vi koji već treću kalendarsku godinu čitate i pišete komentare na ovom blogu, ali to što mi se Zora Kolarski javila predstavlja jednu od najvećih ličnih satisfakcija koju sam mogao da dobijem.
Moja stara (ne po godinama - po idejama!!!) drugarica sa skupština i glavnih odbora GSS-a, prvi koordinator koji je ozbiljno došao (došla) u Negotin da vidi ima li posle Oktobra štofa za građansku priču. I videla je prva - da ima.
E pa Drugarice moja (sa velikim D) hvala ti na svemu što smo zajedno pokušavali (pa i uspevali ponekad) da proguramo u Narandžastima, toj (i ja se slažem) najboljoj ekipi.
Ne brini, ne zameram ni na čemu, razumeli smo se i onda kada su hteli i započeli davljenje narandžastih mačića. Jedino što baš zbog toga je nisam ni u žutoplavom niti u crvenomsatribeletačke taboru. Nekako je i meni, ali i većini ovdašnjih Narandžastih draže bilo da održimo stari duh, pa smo zato i formirali Građanski Krug. Stari as Ziki, "inđijanac", i on je i dalje u punoj formi.
Ma, sve nas možeš naći na skajpu. Jašta, noću, tada se rade tekstovi za blog, razmenjuju (fiks) ideje i emocije.
Imaš moj mejl u i profilu (leconty@sezampro.rs), a ja se zaista izvinjavam zbog telefonskih brojeva, uspeo sam da sjebem stari telefon i tako pogubim brojeve iz njega. Sve. Štetočina.
Nema veze, kažem, nađi me na skajpu po imenu, nadimku, kao leconty, ma sve jedno, a imaš i mejl.
Pozdravi mi puno gospa Nadu.
Priznajem, ponadao sam se da ste u narandžasta ekipa u Pančevu i vas dve.
Nema veze.

Eto, sad ovo ispade kao neko gastarbajtersko pismo ...
:-)))

Pozdrav od stare i nerazdvojne ekipe negotinskih Narandžastih. Onih za zvoncetom u ruci, uvek spremnih da bude učmale.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...