Monday, 4 January 2010

Kako napraviti google blogger nalog

Da se odmah razumemo, ovo nije neko od uputstava iz serijala "... For dummies".
Jednostavno, obećao sam onima koji su tražili da otvore sopstveni blogger nalog, pa hajde da ispunim to obećanje.
Stvar je više nego prosta. Otvorite sliku u drugom tabu, pročitajte tekst koji sledi:

1. Ukoliko više ne želite da pišete komentare po blogovima kao anonimni, na bilo kom blogu koji se nalazi na google blogger serveru kliknite na opciju (u gornjem desnom uglu) NAPRAVI BLOG. Otvoriće vam se naredni prozor.
2. Prvo unesite svoj e-mail, i potvrdite ga još jednom.
3. Smislite sopstveni password (pristupnu šifru), pa i nju potvrdite još jednom, u narednom polju.
4. Unesite vaše blogger ime koje želite da se vidi prilikom komentarisanja. Možete ga kasnije promeniti, kao i password.
5. Unestite slovni kod za potvrdu unosa. On služi da bi google server bio siguran da ste zaista pravi, živi čovek, a ne neki automatski robot-softver koji pokušava da se provuče i kasnije zatrpava server i korisnike spamovima (e-đubre).
6. Treba čekirati polje PRIHVATI USLOVE inače nećete moći da dovršite otvaranje svog naloga.
7. Zatim, kliknite na narandžastu strelicu sa natpisom NASTAVI.
8. Ukoliko želite da otvorite sopstveni blog, unesite njegov naziv (koji se vidi kada otvorite stranicu samog bloga) kao i URL bloga (pravu adresu na internetu) Ukoliko ne želite da otvarate blog, već samo nalog, preskoćite sledeći (treći) korak klikom na taj tekst.
9. Kada vam se otvori naredni prozor, možete izabrati da ažurirate sopstvene podatke i sliku, ili ne.
10. Ukoliko to želite, onda popunite polja koja vas interesuju na stranici UREĐIVANJE KORISNIČKOG PROFILA, pa ih potom snimite klikom na dugme na dnu stranice. Ukoliko želite da nastavite sa praćenjem blogova samo idite na neki od njih, jer ste već ulogovani kao korisnik sa sopstvenim imanom/nalogo. Ukoliko ne želite, kliknite u gornjem desnom uglu ove stranice na ODJAVITE SE.
11. Kada sledeći put otvorite neki blog, klinite na PRIJAVI SE. Unećete u ponuđena polja svoj e-mail i password, i time ste ulogovani.
12. Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na polje POSTAVI KOMENTAR na dnu određenog posta na blogu. Otvoriće vam se standardna stranica za komentare, s tim što će biti upisano vaše blogger ime (nalog) umesto dosadašnjeg anonimnog. Sve ostalo je isto, kao i pre, osim što vaši komentari nisu više anonimni.
13. Kada vam blogeraj dosadi, samo kliknite na ODJAVI SE. Obavezno to uradite da vam nalog ne bi ostao otvoren i kada isključite kompjuter. Meni se jednom, zbog toga, desilo da sat vremena nisam mogao da pristupim svom blogu i tekstovima.

Kada ste kompletirali otvaranje blogger naloga, automatski ste kreirali i sopstveni google nalog koji vam pruža mogućnost otvaranja novih e-mail adresa, postavljanja sopstvenih foto-albuma, dokumenata i video zapisa na tom serveru, nezavisno od toga da li imate svoj blog ili ne.

Ma, baš je sve prosto, čak nema ni nekih preterano komplikovanih stranih reči i izraza. Ukoliko ipak imate neki problem, ostavite komentar, šaljite mejl ili pitajte nekoga ko zna telefone onih koji znaju.
Mislim da ne bi trebalo da bude problema.

11 comments:

BIBLIJA said...

Radmilo,nemam reci,Kralj si.

RainDog said...

Sve ovo da bi se anonimni sprečili da zagađuju ovaj virtuelni prostor, jel tako?
Mislim da ovako to neće moći da se postigne.
Jedini način je da se ne prihvataju web mail adrese. Znači, ništa @gmail, @yahoo i slično, već samo POP3 adrese tipa @nadlanu, @ptt, @adresasajta... jer su vlasnici tih adresa registrovani.
Pa da vidimo da li će da nastave sa bljuvotinama kad znaju da svako ko zna nekoga u pošti (da ne govorimo o Javnom tužioicu) može da ih pronađe.

Tihomir said...

Ne vredi, KIŠNI, ni to.
Od budale nema odbrane, postoji samo distanca.

Sauron said...

raindog.bor@gmail.com

tolko o tome RainDog

LALE said...

e h m ... moša?

Lorenzo said...

Pa ne prihvatajte ako zelite ni gmail, ni yahoo, ama nista, pa da vidimo ko ce da vas cita.
Normalno, ko bi trpeo uvrede.To jednostavno ne objavljivati.

RainDog said...

@Tihomir: Da, možeš da jednostavno preskočiš budale, slažem se. Samo sam naveo način koji može da ih se otera. Svakako da bi to smanjilo broj komentara pa sad... na vlasniku bloga je, normalno, odluka. Ja lično nikada to nisam primenio.
@Sauron: I? Šta si hteo da kažeš? Što se RainDoga tiče, nije teško saznati sve podatke. Čak i broj mog mobilnog može da se izgoogla ako ti je to važno u životu.

LALE said...

Čekajte bre malo - ne radi se ovde o prihvatanju. Ne pitam se ni ja ni Rain niti bilo ko, nego Google, a oni ne prave razliku.
Pa, ništa od svega pomenutog nema veze sa čitanjem, već sa komentarisanjem. Druga je stvar ako neko čita samo komentare a za postove ga zabole.
Postoje vrlo posećeni blogovi na kojima uopšte nema komentara. Pa?
Komentari, po meni, treba da postoje radi iznošenja stavova o samom postu a ne fekalisanje u širokom mlazu - što je na žalost učestalije od prvopomenutog.

Tihomir said...

Najveću dnevnu posetu imali smo na jednom postu koji je imao samo dva komentara.
Lele je (kao i uvek) u pravu. Čitanje i komentarisanje su sasvim dve zasebne kategorije.
A vaspitanje treća.
P.S. Lale, hvala za "blogger instruktažu" ! Pa, ko voli - nek izvoli.

Anonymous said...

Na uvrede ne odgovaram. Necu da se spustim na taj "nivo".
Ako nesto neznam ne dajem za pravo da to komentarisem.
Porucujem svima (ako mi je dozvoljeno)ako ne mozete da otrpite provokacije (koje su imale za cilj da pokazu narodu pozitivnu stranu tvoje licnosti) ja se prdrzavam pravila "CUTANJE JE ZLATO" i (izvini Lale sto cu Te citirati) A man narode dosta je bilo, i dodajem svoje BAVI TE SE ONIM ZASTA STE SE SKOLOVALI. Ne delite pravne savete ako niste pravnik i ne propisujte "lekarske recepte" ako niste lekar.
Vide ce se 7.3.2olo da li sam u pravu.
Stari Ribar

Anonymous said...

Hvala LALE
Danas za ruckom dao sam REC svojoj zeni, koju iznad svega cenim, da se vise necu javljati.
Ovo moram da odgovoprim Tihomiru:
Vi (jer Vas postujem) ste znali ko sam ali ste me uvredili do srzi - do neba kada ste Laletu porucili
PROCITAJ SVOJU PORUKU od 5.1.2o10 pa mi ulice kazi.
Ja znam da si mislio na mene kada si to napisao. Stidim se sto sam Ti rekao ko sam. A TI? Hvala Ti sto si me spustio na zemlju. Ja sam rec dao svojoj supruzi. ONI KOJI ME ZNAJU -ZNAJU DA SAM UVEK ODRZAO REC.
Stari Ribar
p.s. ZNAM DA SE MNOGI INTERESUJU KO JE STARI RIBAR. TEBI PREPUSTAM DA LI CES IM RECI KO SAM.
To je odgovor na TVOJU DANAS IZRECENU TVRDNJU.
Stari Ribar rece otvori usta i "udavi se" - MOJ NEKROLOGRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...