Wednesday 24 June 2020

Dvobesmisao


Napredni fejsbuk protiv naprednog tvitera:

FB
  • Kome ne odgovara pobeda Vučića nek ide iz zemlje!
TW
  • Komšija, naprednjak, kome su oba sina u Nemačkoj, jutros sav srećan kaže: "Jel vidiš komšo kako smo pobedili." Rekoh, "Svaka čast, sada će ti se sinovi vratiti". A on će, "Pa nisu ludi da se vraćaju ovamo". Priznajem, zbunio me je.

Na stranu to što danas svaka nepismena sumanuta budala može da "piše" šta hoće po (ne)društvenim mrežama, ali ove dve kradikalske "misli" predstavljaju klasičan primer koliko je naše društvo duboko zabrazdilo u orvelijanštinu.
Na prvi pogled, ove dve izjave su suprotne iako ih izgovaraju ista partijska usta, smišljaju isti partijski možganji. U stvari, kod njih to drugačije i ne može: razvili su do savršenstva čuvenu "dvomisao" iz Orvelove "1984", oksimoron u kome je potpuno besmisleno tražiti smisao, logiku ili zdrav razum.
Nema.
Izađu sami na izbore (jer se upravo to, činjenično, desilo u nedelju) pa istovremeno pobede sami sebe i izgube od sebe samih. Osvoje oko 2/3 svojih glasova. Kradu, da ne bi bili pokradeni. Lažu, da ih ne bi lagali.
Pomažu "opoziciji" da izađe na izbore samo da ne bi ušla u Parlament.
Ne skidaju se sa mobilnih telefona kojima besomučno dele propagandu protiv 5G signala.
Uzmu 100 evra da glasaju za one koji će im posle uzeti plate i penzije. Opet. I opet.
Iz zemlje isteruju Julije i Vinstone, da im se ne bi vratili sinovi i kćeri koji se (sic! prc!) listom zovu Vinston i Julija. Budu ludaci da im se deca ne bi vratila u ludnicu.
Mole boga da EU (u kojoj su im deca) što pre crkne kako bi se formirala orvelijanska Evrazija, pa da zajedno sa Istazijom konačno zarate protiv Okeanije klete. Mada, tamo su im braća Donald i Boris, tako da će morati i sa njima da sklope nekakav pakt protiv istazijske braće Sija i Kima.

Rat je mir.
Sloboda je ropstvo.
Neznanje je moć.
Poraz je pobeda.


Jedna za drugom, u neprekidnom nizu, množe se i roje dvomisli bez ikakvog smisla.
Zbir 2+2 je ovde oduvek bio - 00.
Srbija jeste zemlja dvobesmisla.
I tačka.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...