Wednesday 2 October 2019

World Farm Animals Day



Domaće životinje su simpatične, što važi i za one koje uzgajamo na farmama, i imaju važnu ulogu u savremenom društvu. Svetski Dan posvećen domaćim životinjama (World Farm Animals Day), nastao je kao posveta Gandiju koji je verovao da sva živa bića zaslužuju da se prema njima ophode s poštovanjem; ovaj Dan je posvećem brizi za domaće životinje koje se čak i danas širom sveta na mnogim mestima gaje i drže u zaista očajnim uslovima, koji god razlozi bili za taj "uzgoj i držanje"; koliko god im životi bili (u perspektivi) kratki, to ipak ne znači da treba da ih provedu u mukama.
Svrha ovog Dana je upoznavanje ljudi, koji su ionako samo jedna od živih (životinjskih) vrsta na ovoj planeti, kako dece tako i odraslih, sa životinjama koje gajimo na farmama, po inkubatorima, kod kuće; da i te životinje, iako su tu samo da bi od njihovih tela bilo za naše potrebe iskorišćeno što više, imaju pravo na nekakav vid poštovanja. 
Da shvatimo kako i one, baš poput nas, podjednako mogu da osećaju i pate.

***
Nije vam jasno zašto ovde svaki čas podsećamo na činjenicu da Srbija neodoljivo podseća na Životinjsku Farmu iz istoimenog Orvelovog romana?
Nije vam jasno da nas ovde uzgajaju samo da bi od svih nas, koji činimo jedinstveno biračko telo Republike Srbije, bilo iskorišćeno što više zarad njihove alave potrebe da "pobede" na "izborima"?

Ovde važi spoj dvaju izreka: da su "izbori praznik demokratije", kao prve, i one druge, domaćinske - "će prikoljemo nešto za praznik". Usled tog "spoja", vlasnici ovdašnjeg izbornog prava imaju tretman kakav imaju, kako od vlasti tako i od opozicije - koja je sada bivša vlast, baš kao što je sadašnja vlast bivša opozicija.
Građani Srbije zaslužuju daleko više od formalnog poštovanja koje im tzv. Predsednik ukazuje svakodnevnim obraćanjem punim laganja i ludila, kako svog tako i svojih. Zaslužuju poštovanje i od tzv. opozicionih pretendenata na presto, umesto svakodnevnog nadurenog polivanja fekalijama svakoga ko iskreno jeste protiv ovakvog načina praktikovanja vlasti - ali i opozicije koja više liči na vlast nego na sebe.
Iako je Svetski dan domaćih životinja, 2. oktobar je u Srbiji ipak lokalni Dan Životinjske Farme.
Praznik.
Za neke.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...