Sunday 7 July 2019

Na čelu ti piše...



Zamislite svet u kome niko ne laže, ne govori ništa što bi druge ljude dovelo u zabludu, ne radi ništa nečasno. Makar na jedan dan? Cilj "Reci Istinu" dana je upravo to - govoriti istinu barem jednog celog dana u godini; možda će tako ljudima biti lakše da tokom godine uspešnije prebrode sve uvrede i povrede, ali i istine za koje bi možda bolje bilo da ostanu neizgovorene.

Sve je to lepo, i možda važi za daleki Svet. Makar malo.
Međutim, kod nas, u Srbistanu, dan ima 25 (marsovskih) sati.
Mrak vlada i u podne, a laž je istina.


Malo putovanje kroz vreme i obećanja Vučića

Pljačkaška Vlada Republike Srbije falsifikuje stvarnost i svoje građane obmanjuje kako im je dobro. U tome prednjači jedan čovek koji kontinuirano čini najteža krivična dela, siromašeći državnu kasu i sve nas. Radi se o mandataru Aleksandru Vučiću, koji je na brutalan način uništio i ono malo što je u Srbiji funkcionisalo i stvaralo profit. I nije samo uništio već je nezakonito poklonio i zemlju Arapima kako bi se hvalio maketom Beograda na vodi, a za sebe, svog brata i mafijaške kumove obezbedio višemilionsku dobit.
Trenutna ekonomska situacija u Srbiji se može uporediti sa onom hiperinflacijom u vreme Miloševića, ali to ne sprečava razgoropađenog i duševno poremećenog mandatara Vučića da nam saopštava kako smo lideri u Evropi po rastu BDP-a, iako je njegova računica u koliziji sa ekonomskim principima, formulama i parametrima.
Radi se o istraživanju koje je obuhvatilo 140 zemalja a kriterijum je bio koliko su te države sposobne/nesposobne da spreče odlazak svojih građana preko granice.
Stopa nezaposlenosti u Srbiji je oko 30%, međutim po nalogu izvršne vlasti Zavod za statistiku nas ubeđuje da je u pitanju samo 17,9%.
Srbija se našla na poslednjem mestu kao najnesposobnija u sprečavanju odlaska mladih, talentovanih, uspešnih, obrazovanih i radno sposobnih ljudi. Oni koji odu se automatski brišu iz evidencije nezaposlenih pa se time stvara privid da se stopa nezaposlenosti smanjila kao plod uspešnih Vučićevih reformi. Iako je ta stopa u poslednje dve godine drastično porasla.
Realnost je ipak drugačija - nezaposlenih je sve više, radnici i penzioneri su opljačkani, partijsko zapošljavanje doživljava procvat, fabrike se zatvaraju ili posluju sa gubicima a građani se zastrašuju i nasilno sprečavaju da se bore za svoja prava.
- Radovan Nenadić (Uzbuna Online, 2016)


Deder da vidimo šta je sve to Pinokio istinito rekao u monologu za današnji dan, 7. juli 2019. godine:
  • MMF kaže da će BDP per capita do 2023. iznosti skoro 10.400 dolara po glavi stanovnika. Što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za 44 odsto. To je najveći rast u poređenju sa susednim zemljama. Prema Svetskoj banci, do 2020. godine Srbija će biti prva po rastu u regionu, a u naredne tri godine BDP će kumulativno porasti za 12,5 odsto. Očekujem da za godinu dana Srbija bude prva po visini plata na Zapadnom Balkanu.
  • Što se tiče Elektroprivrede Srbije, vidite... [pauza] šta radi podsvest. I nekad je... [pauza] dobro analizirati to. Mi ne samo da ne mislimo da prodamo EPS, mi mislimo da kupujemo elektroprivrede u okruženju. Na žalost, to je uvek političko pitanje i zato mnoge zemlje ne žele - iako imamo novac - ne žele da nam prodaju svoje elektroprivrede. Mi smo na berzi kupili 11% crnogorskih elektromreža. Mi smo spremni da kupujemo brojne elektroprivrede u okruženju - dakle, mi hoćemo da širimo EPS. Mi hoćemo da jačamo EPS. Da proširujemo EPS. Hoćemo da EPS bude najveća kompanija na Balkanu... a ne da ga prodajemo. Ali, pošto znaju da EPS mnogo vredi, on [Đilas] valjda računa da bi u jednoj takvoj transakciji mogao opet da 500 miliona evra za sebe zgrne. Nama to ne pada na pamet. Nećemo da prodajemo, ni EPS ni Telekom. Za Telekom smo pogrešili bili u jednom trenutku, a danas nema više potrebe da ga prodajemo. Drugačija su vremena. Izdržali smo užasno teška vremena, građani su izdržali dve, dve i po godine... [pauza] teškog izlaska iz bankrotstva u koje su nas doveli. Tada nam to je bilo potrebno, sad nam nema potrebe za tim. Svakako ne većinski paket. Većinski paket akcija uvek će biti u srpskim rukama. EPS u celini a Telekom svakako više od 51%.
  • Sve što su rekli, lagali su. Ja sam dobio zvanične podatke za dve zemlje iz okruženja, za Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju - i to su lagali... [pauza] za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, u prva tri meseca. Iako se ne meri na mesečnom nivou, to za nas služi samo kao prolazno vreme, već se meri na godišnjem nivou. Oni su i na tom tromesečnom nivou imali značajno niži rast nego Srbija - mi 2,5 posto (očekivali smo 1,8-1,7 čak i manje), oni su imali 2,1 i 2,2. I to su slagali. Ali vam ovo govorim zato što ... [sleže ramenima] ... ničim drugim se ne bave već neistinama. Kako može, uostalom, 340 evra da bude više od 463? A kako će 340 eura da bude više od 500, što će već biti u novembru? Pa ne može da bude veće.
  • Deco [sa severa Kosova i Metohije], Beograd je bio i uvek će biti vaš glavni grad. Učite, budite vredni, slušajte roditelje, radite i verujte u sebe. I borite se da ostanete i opstanete na Kosovu i Metohiji. Ko će od vas da bude predsednik? Bar troje ili četvoro od vas bi to moglo da postane.
  • Razmatram uvođenje kontramera Prištini, koje ću objaviti nakon razgovora sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije.
  • Našem narodu na Kosovu je za nijansu lakše nego pre četiri dana. Srbi na Kosovu će i dalje dobijati pomoć države i imati snabdevanje, a to se i dokazalo u poslednja četiri dana, jer se sve odvija mnogo lakše, a ići će i iz vazduha ako treba.
  • Pitanja, koja sam pre nekoliko dana postavio u vezi ubistva Olivera Ivanovića, izazvala su histeriju i nervoznu reakciju pojedinih političkih predstavnika u Prištini, i još nervozniju nekih u Beogradu, i to govori da su ta pitanja pogodila pravo u sredinu. Naši nadležni organi će nastaviti istragu i verujem da će ta istraga dati rezultat u narednom periodu. Boriću se za istinu i pravdu uprkos svemu, za to da jedna mala zemlja ima pravo na pravdu, činjenice, da postavlja pitanja.
  • Neće me oni pobediti nikada, niti mogu, tako nesposobni i korumpirani ljudi, poput onih koji vode taj savez, kako se zove. Skloniću se ja, u jednom trenutku sigurno, sa političke scene - ali do tada korumpirani čelnici opozicije neće moći ni da mi se približe po izbornim rezultatima uopšte. Ne želim da preciziram kada će da dođe do mog povlačenja iz politike, da li posle parlamentarnih izbora sledeće godine ili u nekom drugom terminu, ali javnost će o tome biti obaveštena iz stranke kojoj pripadam. Podsećam vas da moj mandat predsednika Republike traje još 2,5 godine, i da narod u Srbiji ceni marljivost, poštenje, posvećenost i patriotizam.

Eto, tako je na današnji dan govorio Aleksandar Zlatousti.
Istinu, i samo istinu.

***
There's not a word of truth in anything that I say
I don't really want to listen till they go away
I haven't finished and I never cry
If you ask me why, I just lie
I'm a liar, liar
I never tell the truth


The Damned "Liar"

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...