Wednesday 6 March 2019

Klanica-Pet


"Sve se ovo zaista dogodilo... manje-više. Svi prošli, sadašnji i budući trenuci su uvek postojali."


Mart 2019. je mesec kada knjiga američkog pisca Kurta Vonegata "Klanica-Pet" (Slaughterhouse-Five) puni tačno pola veka svog postojanja. To je sasvim dovoljan razlog da malo pažnje posvetimo tom metafikcionom romanu.
Ukoliko ste pročitali knjigu, onda vam je jasno otkuda toliko interesovanje za nju. Ukoliko niste - opustite se, ali moraćete da verujete na reč onima koji jesu jer "Klanica-Pet" nije od onih knjiga koje se jednostavno daju opisati i objasniti. Pokušaj da se ona prepriča lako može ispasti smešan, pa čak i besmislen.
Pa ipak, hajde da probamo:
"Klanica-Pet" je priča o čoveku koji nije u stanju da napiše knjigu o užasnoj traumi zbog događaja koje je doživeo u ranoj mladosti, ispričanu kroz lik Bilija Pilgrima, pomoćnika kapelana. Bili se našao u čudnoj situaciji: "iskliznuo iz vremena", on se kreće kroz vremenske petlje pod uticajem Tralfamadoraca, vanzemaljaca koji ga drže u nekoj vrsti zoološkog vrta za ljudsku vrstu. Možda ste nakon ovoga pomislili da ste ipak nešto ukapirali o radnji romana, sledi napomena da se radnja ne odvija linearno. U stvari, ovo je priča o bombardovanju Drezdena u Drugom svetskom ratu. Uprkos toj tragičnoj i užasnoj temi, "Klanica-Pet" je odličan roman i zaista vredi pročitati tu toplu, ljudsku i (na momente) humorističnu priču.
Roman je veoma brzo postao klasik. Od samog početka, recenzije su bile nadasve zanimljive:
  • "Zabavno, satirično, neodoljivo, nečuveno, maštovito, zajedljivo, plodno, i da podvučemo - otkačeno štivo." (Los Angeles Times)
  • "Poput fantastičnog poslednjeg napora da se nađe smisao u ludilu univerzuma. Ali, ima još podosta toga u ovoj knjizi. Ona je dosta teška ali i veoma zabavna; ona je i tužna i divna; u njoj ima smisla." (New York Times)
  • "Na koji način se jedan um može nositi sa iskustvom poput drezdenskog? Ovo je najčudnija, najdirektnija i naizgled iskrena ratna priča već godinama unazad. Razarajuća i do krajnosti ljudska." (The Guardian)
Ukoliko ste još uvek zbunjeni oko radnje ovog romana, pogledajmo neke od neprijatelja koje je ovaj roman sebi doneo. Prati ga reputacija jedne od knjiga koje stalno izbacuju iz školskih biblioteka širom Amerike. Kada je 1972. godine izbačena sudskim nalogom iz škola u okrugu Ouklend (Mičigen), sudija je to obrazložio na sledeći način:
  • "Ovo je iskvareno, nemoralno, psihotično, vulgarno i antihrišćanski."
Još gore, izvesni Vesli Skrogins iz Ripablika (Misuri) za Springfield News-Leader izjavljuje:
  • "U ovoj knjizi ima toliko poganog jezika, od koga bi i neki mornar pocrveneo zbog sramote. One reči "koja počinje sa J" ima na skoro svakoj stranici. Sadržaj baulja od golih muškaraca i žena nagomilanih u kaveze kako bi drugi mogli da ih posmatraju dok imaju odnose, pa sve do Boga koji ljudima preporučuje da se ne petljaju sa onom gubitničkom skitarom od njegovog sina - Isusom Hristom."


1969-2019

Izdanje objavljeno povodom 50-godišnjice ove knjige sadrži jedno pismo samog Vonegata koje je napisao svojoj porodici, u kome detaljno opisuje iskustva koja je imao kao ratni zarobljenik na prisilnom radu u savezničkim bombardovanjem razorenom Drezdenu (sredinom februara 1945); takođe, tu je i rana skica prvog poglavlja, kao i zahvalnice Ričarda Heringa, Robina Insa, Kejt Etkinson i drugih.




Po knjizi "Klanica-Pet" snimljen je istoimeni film, kod nas nazivan i "Petorka iz klanice" (1972). Film je dobitnik Nagrade žirija festivala u Kanu, kao i SF-priznanja Hugo i Saturn.
Inače, pun naziv Vonegatove knjige glasi "Klanica Pet ili Dečiji krstaški rat: Prisilni ples sa Smrću". Ovaj, po mnogim kritičarima duboko antiratni roman, uvršten je na listu 100 najboljih romana XX veka napisanih na engleskom jeziku.

***
Na kraju, da se podsetimo čuvene, i za naše prilike nadasve zanimljive izjave Kurta Vonegata:
  • Naš prekrasni Ustav sadrži jednu tragičnu grešku, i ja iskreno ne znam kako se ona može ispraviti. Činjenice su jasne - ovde samo ludak može da poželi da bude predsednik. To je tako od malih nogu, čak i u srednjoj školi. Samo se očigledno poremećeni likovi kandiduju za predsednika odeljenske zajednice.
Baš.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...