Tuesday 28 August 2018

Dno dna


Ne postoji veće zlo od korupcije u zdravstvu. Ne možeš ljude ucenjivati sopstvenim životima.
Nijedna država i društvo, koji sebe smatraju normalnim, ne rade aktivno na tome da iz njih beže oni koji su se školovali i svoj profesionalni život posvetili lečenju i spašavanju života drugih ljudi.
Ne postoji debilnija reklama za učenje stranih jezika od one koja upravo zdravstvene radnike poziva na bežanje iz zemlje, ma kakva god da je. Fora u stilu "pobrinite se za svoje guzice, šta vas briga za tuđe" i slične baljezgarije u stilu "sine, učlani se u Partiju i teraj kera, šta te briga, ako ti nećeš ima drugih koji hoće a ti i dalje glumi nešto"...
Upravo reklame ovakvog tipa pozivaju na korupciju u zdravstvu: korupcija (iskvarenost, trulost) nije samo mito već i ravnodušnost, licemerje, nebriga za ljude (čemu je taj "zanat" de profundis posvećen) koji je upravo od vas očekuju, plaćaju (delom) vaše školovanje i plate i zauzvrat traže minimum pristojnosti i maksimum profesionalnosti.
Bežanje od odgovornosti koju si svojevoljno prihvatio sticanjem diplome, zvanja i znanja. Pozivanje da se to i tako radi. Da, i to je korupcija.
Naravno, reklama gađa zaposlene u državnom zdravstvu (a ne u privatnom), one koje svi plaćamo bez obzira da li smo zdravi, bolesni ili "bolesni".


Svakako će se već naći dečki iz neolibtardirane ekipe koji odmah koriste priliku da bulšituju o "slobodi i pravu na izbor", "privatna je to firma za strane jezike, šta tebe briga, šta ti hoćeš", "ne možeš nikoga da zadržiš na silu" (a ko je to rekao?), "samo gamad državna, parazitska, komunističko-fašististička može nekome nešto da brani", "regulacija je smrt"... Sorry boys, ali ono što svima takvima fali u glavi zove se Društvena Odgovornost (na ovo se odmah pozivaju na Tačerku i njenu frazu da "društvo ne postoji", iako je taj deo istrgnut iz duže izjave čiji je kontekst još gori od prvog utiska na skraćenu verziju). Ne radi se ovde o zabrani zdravstvenm radnicima da uče strane jezike ili menjaju posao (i zemlju), već o vulgarnom kvaziliberalnom stilu marketinga (i života) koji se besomučno samopropagira. I odnosi se na sve, ne samo na zdravstvo - idite odavde ako vam se ne sviđa, bando neuklopiva i bundžijska, gubite se odavde, "izadžite i zatvorite vrata za sobom"! Kome je mio Zoran Lilić i njemu slični, neka ga vodi onda svojoj kući umesto da ga citira. Molićufino. Ne, nije reč o zabrani nečega takvog, već o društvenoj odgovornosti i obavezi svakog normalnog pojedinca da od toga ne okreće glavu i zabija nos u svoje prkno, već da jasno i glasno kaže - da, ovo je zlo. Na prvom mestu, to je obaveza tzv. stručne javnosti u toj branši; mada, teško da će se "lideri" na tom polju (u domaćem ataru), poput Šapera, Krstića i sličnih, odlučiti na javnu kritiku marketinga sa neprimerenom konotacijom. Dobrim delom su baš takvi, poput njih, kreatori tog i takvog "marketinga".
No, ostavimo budale po strani, činjenica je da je ova reklama gora od samo "stupidne". Ona poziva na najniže emocije ljude koji su položili Hipokratovu zakletvu. Iako je užasavajuće veliki (koliko god bio mali) broj takvih, koji se zapravo ponašaju kao da su položili Hipokritovu tj. zakletvu Bogu Licemerja, ova i ovakve reklame za bilo šta vređaju zdrav razum svih koji i dalje drže do sebe, svog znanja i zvanja. Onih koji i dalje nose beli mantil bez fleka.
Ovakav marketing vređa i sve pacijente - kako sadašnje tako i buduće.
Ko sve ovo ne zna, ne razume ili to ne želi, ovde mu neće biti objašnjavano po ko zna koji put - zašto. Jer ne bi u tolikoj meri bilo uzaludno, koliko licemerno i uvreda za svakog sa zdravim razumom. Zato što ljudi ne razgovaraju sa magarcima - oni koji to rade i sami ispadaju magarci. Uvek.
O učenju "bez nastavnika" (bez onih koji su školovani da druge uče) bilo čega, pa i (stranih) jezika, nema smisla diskutovati jer je to isto kao i učenje "sa segamega nastavnicima". Šta te briga, daj pare, "nauči" i pali brate. Ko jebe luzere, ha?
Podsetimo se, ovo jeste privatna, ali postoji i državna verzija iste marketinške škole, čuvena reklama koja je išla na nekim američkim televizijskim kanalima, u fazonu: "Srbija - zemlja jeftinih obrazovanih radnika i lepih žena"...
Ružno, kao i mnogo toga u ovoj zemlji.
Strašno, jer se sve svodi samo na ovakve komentare umesto da idiotarije budu svedene na minimum.

***
Šlag na tortu:
Ovo je podmetnuta ("preporučen post") reklama na fejsbuku. Njihov Duh iz mašine je procenio da se tako nešto "sviđa" upravo onima kojima je podmetnuta. Nije jasno po kom kriterijumu to rade, šta god da kažu, baš kao ni razlog za besomučno brisanje potpuno neutralnih postova koje danima unazad priređuju svojim korisnicima. Pa i Fejsbuk je privatna firma, zar ne? Ko vas tera da koristite njihovu platformu? Privatna škola jezika je pošteno platila svoj oglasni prostor, a vi promenite svoje virtuelne navike ukoliko ne želite da vam takve reklame skaču po ekranu. Ko vas tera da...
Ali... niko, tačno.
Svakome mora odmah biti jasno da ne postoji nešto tako poput "fejsbukoklasta" - antifejsbuk boraca na fejsbuku (i drugim sličnim, duboko antisocijalnim "društvenim" platformama).
Upravo je Fejsbuk firma koja ne bi mogla da postoji bez korisnika; "besplatno" je samo mamac za naivne i odličan izgovor za ucenjivanje. Sami biramo da nas oni svojim "administriranjem" i reklamama zajebavaju i ispiraju mozak. Alternativa je prosta - ne korisititi uopšte, koristiti minimalno samo za rođendanske čestitke i lajkovanje slika dece i kućnih ljubimaca, ili koristiti maksimalno upravo protiv njihovih loših "navika" - ukazivanjem na to što rade, zašto je to loše. Ili se borite protiv korupcije u zdravstvu, ukazujete na to, ili učite strane jezike pod stare dane i bežite glavom bez obzira, što dalje. Prosto, zar ne? U stvari - nije, ali i sloboda sužavanja izbora je sloboda (u nekim usijanim ludajama), ne samo kada je državna već i kada je privatna.
Pa ako od toga nema ništa, da se onda lepo raziđemo i pogasimo svetla, pobegnemo u neku manju Neslobodu.
Ili da se ipak nađemo negde u stvarnom životu.
Za početak.
Kod nas je oduvek bilo lakše praviti bezbroj nastavaka, a bez pravog početka. Zato nam je ovako kako nam je.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...