Thursday 23 August 2018

Obavezan vojni rok... za dve, najviše dve i po godine?


Gospodin Država-to-jest-Ja, poznat u nekim krugovima i kao predsednik Republike Srbije, sav suzan & egzaltirano konsterniran uzletanjem, neobrušavanjem i nepadanjem dva remontovana MIG-a, izjavio je na aerodromu u Batajnici da "Država razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka 2020. ili 2021. godine, u trajanju od tri ili šest meseci", te da zna da su kritike neminovne bilo obaveznog vojnog roka ili ne. Na kraju, reče i da bi "oni koji vojsku završe (op.a. kaže se "odsluže vojni rok", ali to je tako kada ti hiperdoza dezertera Vulina udari u glavu) imali prednost pri zapošljavanju u javnoj službi".
Na društvenim mrežama već bukti pro-et-contra rovovska borba. Međutim, ima i komentara koji imaju daleko ozbiljniju konotaciju od standardnih "vojnička tradicija u Srba", "teorija i praksa naoružanog naroda", "on da brani, ona...", "militarizam je uvod u fašizam i ratove", "a ko će to sve da plati, odakle" i sličnog prepucavanja nacionalista i građanista.
Gordana Čomić, bez obzira na neminovne ad hominem (tj. ad feminem) komentare koji slede, jasno i glasno kaže:
- Svako ko je za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka - odmah, sada, da ide u vojsku;slobodno je i neobavezno. Imate pravo na izbor, možete odmah, budite primer onima kojima hoćete da nanesete obavezu služenja vojnog roka.
Manite se njenog lika i dela, ona zaista govori o samoj suštini ovog problema - ukidanje izbora.
Milan Mića Jovanović je još konkretniji u svom stavu:
- Rasprava o uvođenju obaveznog vojnog roka bez otkrića i kazne počinioca ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u vojnoj kasarni u Topčideru 5. oktobra 2004. godine moralno je nedopustiva.


Na ovo slobodno možemo dodati i šest članova posade helikoptera Mi-17, poginulih 13. aprila 2015. godine. Država "razmatra" uvođenje obaveznog vojnog roka uz tvrdnju kako "on nije bio ukinut, već samo nije više obavezan"... To je ona ista država (sa i bez navodnika) koja je u poslednjih 14 godina direktno odgovorna za smrt osmorice pripadnika svojih oružanih snaga, i to u mirnodopskim uslovima. Država, čiju Vojsku godinama unazad predvode likovi kojima je pre mesto u galeriji poternica što vojnih, što civilnih organa gonjenja.
Ne radi se ovde o tome da li je Srbiji potrebno obavezno služenje vojnog roka, prašinarenje, gutanje barutnog dima i suzavca, guljenje krompira u maskirnim uniformama i drilu koji bi umesto roditelja konačno vaspitao sve razulareniju omladinu po ulicama i trgovima naše zemlje ponosne.
Opet je aktuelno stalno prisutno licemerje vlasti, kojoj su za sve (po običaju) drugi krivi, iako ona sama sa sobom i svojim fiks-idejama ima sve manje veze, baš kao i sa stvarnim životom. Sve to, o čemu Čovek-Država "razmatraju i razmišljaju" u svojoj glavi, jednostavno se da odraditi nekom vrstom teorijsko-praktične (bez ocenjivanja) obuke u srednjoj školi, koja bi mogla da obuhvati elemente nekadašnje "Predvojničke obuke" (tj. čuveni ONO i DSZ) i "Obuke civilne zaštite i prve pomoći" (koja je takođe postojala, u različitim oblicima). Nešto poput obuke koja postoji u Nemačkoj ili Japanu, i koja ima itekako merljive rezultate u vanrednim situacijama.
Ali ne, sada treba malo podjariti ratničke duhove - Kosovo klizi iz znojavih i masnih ruku, pukla je šema sa crkvenim i plaćeničkim kampovima za decu, profesionalni oficiri i vojnici napuštaju službu zbog bezobrazno malih plata i uslova rada, a onaj tviter ukleti pršti od zajebancije na račun putinovog dvonaMIGivanja i Vulinovog padobranisanja s Marsa.


U stvari, opet se sve vrti oko spomenutog gospodina Država-to-sam-Ja, njegovih verbalnih i misaonih lupinga koje je slao u etar u toku poslednjih par godina. Podsetimo se samo, šta je sve iz te glave izašlo na ovu temu:
Za sve koji vole vojsku: Uvodi se dobrovoljni vojni rok od decembra, 3 umesto 6 meseci! Služenje vojnog roka kao vid obaveze za državljane Srbije prestalo je da važi 1. januara 2011. i od tada se sprovodi po principu dobrovoljnosti. Mladi koji hoće dobrovoljno da služe vojni rok sa oružjem dovoljno da se prijave u svoj vojni odsek.
Srbija neće ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka jer za to nema novca, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. "Redovno služenje vojnog roka nije realno. Oni koji to predlažu neka nađu novac za to. Mislim da je dobro da imamo profesionalnu vojsku. Nemamo ekspanzionističke namere."
Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da država razmatra da od 2020/21 godine ponovo uvede obavezni vojni rok, u trajanju od tri ili šest meseci. On je rekao da to zavisi od analiza Ministarstva odbrane i toga da li finansijska sredstva to budu dozvoljavala. Kako je precizirao, u zavisnosti od analiza i finansija, razmatra se mogućnost da on potraje tri do šest meseci, ali da nikakva odluka još nije doneta. "Nije opcija godinu dana, mislim da je to predugo. Još uvek o svemu razmišljamo" kazao je Vučić. Vučić je pojasnio da se trenutno razmatraju svi aspekti tog eventualnog poteza, do koje godine i na koji način bi on bio sproveden. Kazao je i da bi oni koji vojsku završe, imali prednost pri zapošljavanju u javnoj službi. On se osvrnuo na kritike javnosti koje bi mogle da uslede posle takvog poteza i naveo da su one neminovne u svakom slučaju, bilo obaveznog vojnog roka ili ne. Rekao je da kada se pomene ponovno uvođenje, kažu "opet biste da ratujete", a do juče je bilo zašto nema vojnog roka. "Dogovorite se sa sobom šta hoćete od države po pitanju vojske, Kosova i ekonomije i svega... Ne plašim se kampanje protiv služenja vojnog roka, narod je dovoljno pametan da prepozna ko radi u njegovopm, a ko protiv njegovog interesa" rekao je Vučić, istakavši da su "do juče govorili da su nam deca postala slabići, jer nemaju vojnu obavezu".


Ko završi (obaveznu?) vojsku, imaće prednost pri zapošljavanju u javnoj službi...
Kakve bre veze ima "završena" vojska sa radnim mestom lekara, nastavnika, inženjera, iznosača smeća, opštinskog službenika, poštara, radnika u telefonskoj centrali, šofera gradskog prevoza, direktora javnog preduzeća, inkasanta u elektrodistribuciji, naplaćivača parkinga, komunalnog policajca ili poreskog inspektora?
Ništa Ustav, ništa Zakon o radu, sloboda tržišta i prometa robe, novca i rada, školska sprema, jednakost mogućnosti - sve ono (i još mnogo toga) što upravo država treba da garantuje svojim građanima? A krivično delo podstrekivanja na kršenje Ustava i Zakona, ili zloupotreba najviše državne funkcije - opet ništa?
I sve to, iz glave premijera/predsednika/države koji sopstveni narod na sve strane olajava i rasprodaje. Pa malo li je, aman više, čak i od "takvog" Jednog...
On ne može da zine bez čuvenog "za dve, najviše dve i po godine", pa to ti je.
Kao papagaj, dok mu se ne pokvari ploča.


Vojni rokovi, migovi, kampovi, zidovi, mostovi, platne kartice, trgovi, betoni, španci, fontane, kule, lutrije, lapsusi, nemanjići, izbori, privatizacije, fudbali, špijunaže, atentati, malinari, partizani, četnici, tviteraši, đokovići, miškovići, vulini, krstići, preletačevići, zadruge, ratovi, uniforme, ustaše, migranti, vaučeri, penzije, izvršitelji, rehabilitacije, diplome, pinkformeri... sve mamac do mamca, varalice za lakoverno i sjebano pučanstvo.
Nego, deder ti - Gospodine Državo - reci već jednom jasno i glasno šta si to obećao, potpisao i sporazumeo se oko Kosova... ako smeš, delijo. I dosta više za zajebavanjem i zamajavanjem svih, pa i samog sebe.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...