Saturday 23 September 2017

Vihor rata


Vihor u kosi (i Tramp je čuo za sinoćnu vežbu)

Prestonica Srbistana je u petak uveče bila blokirana na par sati. Kažu - policijska (nije vojna) vežba pod kodnim naslovom "Vihor". Nekoliko minuta nakon što je neko to objavio na društvenim mrežama, počela je masovna histerija kako je "ubijen jedan političar". Nikakvih informacija, povoda, podataka, činjenica... niks. Pa ni istine. Bitno je da se krenulo sa masovnim baljezganjem o tome. Otišlo se toliko daleko, da su neki provereno tvrdili da je "ubijen Čeda Jovanović"! Aman bre, kako i zašto baš on, to verovatno nije jasno ni bolesnicima koji su to napisali, baš kao ni onima koji su saučestvovali u histeriji oko "ubistva političara" i širenju panike besomučno ponavljajući po fejsbuku i tviteru kako je sve to "zastrašivanje građana".
Nije zastrašivanje, dragi moji, već je u pitanju maltretiranje beograđana kojima je obavezno moralo biti sa zvaničnog mesta i blagovremeno objašnjeno da li je u pitanju samo vežba ili stvarna akcija, tj. koja je svrha i koji su rezultati sinoćne blokade delova grada. A širenje besmislenih i neproverenih priča je zapravo predstavljalo zastrašivanje (poput onog lupetanja o "hiljadama leševa koji plutaju ulicama Obrenovca" pre tri godine, zbog čega su neki kvaziantivučićevci bili privođeni, pa posle pojedenih govana počeli da rade za naše... ako već nisu i pre toga). Možda i ne verujemo u silna saopštenja drugova i drugarica Organa (prečesto opravdano, i to ne zbog stvarnih policajaca već zbog policiota koji su se tu uglavili strančarenjem i dupeuvlakaštvom svakoj vlasti), ali svakako nismo morali da se bacamo u paranoje i širimo paniku brže od kalifornijskih požara.
Sve to debelo podseća na foru iz Orvelove "1984" kada svaki čas na Pistu Jedan padne neka raketna bomba koju lansira Neprijatelj, mada ima i "bolesnika" koji ne vole Velikog Brata i uporno (i ne baš neopravdano) tvrde da to Okeanija bombarduje samu sebe - čisto zbog tonusa nacije.
Naravno, pored dežurne histerije bilo je i poštene zajebancije na račun sinoćne "akcije": od radio Vihora i AVnđelije, do priče kako "hapse AVulina, jer bruka AVođu" kao i da "to nije moguće jer AVulin uopšte nije tu, evo baš sad ode do Kanade po poslednju tetkinu ratu".
I tako, dođosmo do Vihora rata kao istine.
Šta, kao to nije moguće... a sve ono pre toga napisano jeste?
Moraću opet da parafraziram Ničea: stvarnost je onakva kakvom je vi vidite.


Vihor ili Promaja, pitanje je sad.
U Srbistanu na sve strane duva, lupaju prozori i vrata, opasnost od Promaje postaje sve realnija.
Realno, toliko duva da možemo i struju da pravimo.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...