Friday 22 September 2017

O miševima i ljudima


Kada je 1937. Džon Stajnbek objavio knjigu "O miševima i ljudima" (iste godine kada i Tolkin "Hobita"), teško da je mogao naslutiti koliko će naslov njegovog dela biti dugo i bolno aktuelan širom sveta, a posebno u kvazidržavi poznatoj kao "Srbija". Roman je dobio naziv po stihovima iz pesmice Roberta Barnsa ("Jednoj mišici", iz 1785.), koji glase:

I najbolji planovi miševa i ljudi, 
najčešće se izjalove.
Ne ostave nam ništa sem jada i boli,
za srećom obećanom!

Kim Jong U.N. za govornicom

U svakom dobu uvek postoji tako neki čovek koji bi od dosadnog komarca hteo da postane slon u staklari, ali kad zagusti onda bi da od slona preraste u miša koji šmugne u prvu rupu. To otprilike izgleda ovako:

"Situacija u svetu je vrlo komplikovana, a za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje je da budemo tihi i van svakog radara, te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše dece. Naše je da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemalja, koje je danas u pakao slao američki predsednik, da vodimo pamentnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno - a jeste - bolje je da i ja kao predsednik ne pokazujem ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pritom, interese Srbije i naših građana. Pažljivo sm slušao govor američkog predsednika, a porazgovarao sam o njemu i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, sa kojim sam imao bilateralni susret u sedištu UN, kao i sa predstavnicima Sejšela, koji u zdanju svetske organizacije sede pored nas, a veoma su nam važni, ne samo zbog odnosa u Unesku. Predsednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku reč predsednik Trampa analizirati. Videla se duboka, duboka podeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN. Sve drugo što bi komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu. Analiziraćemo ozbiljno, danima i nedeljama ćemo raditi na Trampovom govoru, kao i na govorima nekih drugih, da bismo mogli da pronađemo prave zaključke za vođenje srpske politike u narednom periodu. Tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za našu zemlju...
Znate šta, ja nisam boginja Kali pa da imam dva-tri para ruku, rukovao sam se s njim četiri puta. Bez vađenja. Najmanje jednom je imao brkove, jednom je bio crnac a jedared je izgleda bio i žena iako se krio iza brade. E da, jednom je bio pljunuti Lavrov, a jednom je ličio na Sejšele.
I znate šta još? Ja nisam kao neki koji se kriju iza pene, ja svoje stavove, saveznike i patrone nisam menjao nikada u svom životu. A ne, jok ja!
Vaš, A."

Ki miš, što bi rekao prost narod.


điha, điha, četir' puta
sva četiri kruta
(A.V. Zmaj od Zemuna)

Svaki put kada se sa nekim rukuješ i pomisliš da ti je najbolji drug - da li ti se to samo tako čini? Bez obzira na to da li će možda biti neke koristi, ili makar nagoveštaja kompromisa, rukovanje nije ništa drugo do suptilan način da ti neko kaže "odjebi", jer ugovori i dilovi su ono što garantuje čak i najbolja prijateljstva. 
Ovo su danas moderna vremena i svi se utrkuju da nađu patrona, nešto ćeš morati i ti da daš.
Svaki put kada se rukuješ s nekim sa kim ne deliš ni boju ni poreklo, moraćeš da preskačeš naslage istorijskih prepreka koje su prepune prikrivenih strasti, nepoverenja i netrpeljivosti na kojima leže temelji modernog društva, u kome umesto harmonije postoje samo klase i rase.
Ovo su danas moderna vremena i svi se bore za dominaciju, nešto ćeš morati i ti da daš.
Ja verujem u jedinstvo i spreman sam za kompromise, ali neću da lažem niti prodam svoju dušu. I zato, svaki put kada se s nekim rukuješ, to pokazuje na kojoj si strani. Ukoliko ne umeš da braniš svoje stavove, onda je bolje da braniš samog sebe i obavezno izbegavaš rukovanja. Jer nešto ćeš ipak morati da daš.



Bad Religion "The Handshake"

Preporuka: ovaj spot staviti na "reply 4x".
Ni rukohvat manje.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...