Sunday, 16 July 2017

Tri kineske kletve


Evropski Savet 14.07.2017.
(obraćanje medijima)

Zaključci predsednika Donalda Taska nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem


Dobar dan. Drago mi je da danas poželim dobrodošlicu u Brisel predsedniku Vučiću. Srećan sam što sam mogao i lično da mu čestitam povodom njegovog izbora.
Dozvolite mi da započnem podsećanjem da je podrška Evropske Unije evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana nedvosmislena. To su jednoglasno potvrdili njeni lideri u Evropskom Savetu u martu. Što se tiče brzine procesa pridruživanja, on će zavisiti od vašeg napretka u programu reformi.
Jedan od primera saradnje Evropske Unije i Srbije u rešavanju zajedničkih izazova jeste pitanje nelegalne migracije. Dozvolite da se zahvalim na vašoj podršci, kako tada tako i danas. Nadam se da Evropska Unija i nadalje može računati na Srbiju, baš kao što i Srbija može može nastaviti da računa na to da će joj EU obezbediti neophodnu podršku.
Takođe, dopustite mi da vas pohvalim zbog vaše lične posvećenosti stabilnosti i bezbednosti tog regiona, koji ostaje strateški prioritet Evropske Unije. Tokom prvih pedeset dana vašeg mandata, imali ste sastanke sa skoro svim vašim susedima i regionalnim partnerima. Ohrabrujem vas da nastavite taj posao. Vaša uloga je apsolutno jedinstvena.
Nakon poprilično turbulentnog početka godine, Srbija se danas uključuje u dijaloge - u međusobne razgovore, ne u priče - i ja pozdravljam vašu stalnu posvećenost dijalogu između Beograda i Prištine i vašu spremnost da i dalje, kako na domaćem planu tako i sa kosovskim kolegama, utičete na  buduće odnose.
Po meni, završnicu tog dijaloga i srbijanskih reformskih napora predstavljaće punopravno članstvo Srbije u EU. To smo u Solunu obećali i spremni smo da ispunimo. Nedavno ste ponovo naglasili da je Srbija napravila svoj geostrateški izbor i da tu nema povratka unazad. Mi očekujemo da će se vaše akcije voditi za vašim izborom.
Konačno, ohrabrio sam predsednika Vučića da sprovodi reforme u cilju jačanja vladavine prava podjednako energično i dosledno kao što je sproveo napredak u ekonomiji. Čvrsta i snažna vladavina prava predstavlja konačni signal da ste spremni za ulazak u EU. Hvala vam."Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju. Ali zadovoljan sam onim što sam čuo. Ubedio me je da računaju na Srbiju, verujem mu. I mi imamo dosta da uradimo. Mislim da smo čuli da postoji jasna opredeljenost, odlučnost da, ako uradimo svoj deo posla, da ćemo postati član EU, kako je EU i obećala. Videćemo, uradićemo naš deo posla. Moje mišljenje je da bi naši ljudi bili bolje motivisani ako znaju rok za ulazak u EU, ali danas nije bilo moguće dobiti konkretan rok. Jasno je da u ovom mandatu ne možemo da postanemo članica, ali se nadamo da bi to moglo da bude moguće u sledećem mandatu Evropske komisije, do 2019, 2020.
Razgovarali smo o procesu dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU i perspektivama i našim predviđanjima u vezi sa tim. Šta mi vidimo kao mogućnost da završimo taj proces, kako to da uradimo i kako da budemo podjednako zadovoljni ili nezadovoljni u Beogradu i Prištini. Kako da uradimo nešto za trajni mir u regionu.
Dobili smo neke sugestije (oko spoljne politike Srbije op.). Učinio sam sve da objasnim naše stavove. Donald Tusk je prijatelj Srbije, ume da se stavi na naše mesto i razume naše stavove. Ima stvari koje treba da se uzmu u obzir ili da se promene u budućnosti ako želimo da budemo članica EU. Naše je da se nadamo i uradimo svoj deo posla."

(Tanjug, Informer i ostali AV sajtovi)

#
OK, dosta citiranja ljubavnih razgovora evrobirokrata i izabranog predsednika, nego, odmah da ste izneli transkripte ovih izjava na sunce! To jest, trebaju Ani da ih odnese tetki za lek... u rusku ambasadu.


p.s.
Zanimljivo je (a i nije) koliko lajkova, retvitova i komentara ima gornji Vučićev tvit, ali još je zanimljivije ko ga sve lajkuje. Eto, našao se među lajkerima i zvanični tviter nalog Saobraćajnog preduzeća "Lasta" AD, onog istog kome Savamali trenutno ruši centralnu autobusku stanicu. Šest tvitova, tri praćena, jedan pratilac i 22 striktno AVfilična lajka za godinu i po dana - pa malo li je za službeni tviter nalog jednog (paradržavnog) preduzeća?!
Lajkuj majstore, nova stanica je u pitanju.


p.p.s.
Zanimljiv je i sat na Vučićevom sajtu:
Oni su u 15:37 (GMT+1 vremenska zona) ladno na njuz-traci ("najnovije") danas objavili da je u 15:43 Vučić itdetcblablabla. Dakle, taj sajt je definitivno u naprednoj, GMT+1.06 vremenskoj zoni, baš kao i osoba po kojoj se zove. To je ta +6minutna budućnost u koju veruju. Ne verujem da ne umeju da naviju veker, ili nedajbožemesakloni da ga "internetski" sinhronizuju.
Garant je tako, il' nikako.

***
Stvarno, zanimljivi neki ljudi, sajtovi i vremena. Baš kao u prvoj od tri drevne kineske kletve:
1. Dabogda živeo u zanimljiva vremena.
2. Dabogda te primetili važni ljudi.
3. Dabogda našao ono što si tražio.
Zanimljivo je i da su sve tri kletve poodavno ispunjene.
I ništa.
Kineska roba, jbg.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...