Monday 3 July 2017

Uzrok i posledica stanja


"Kuća se zida od temelja a ruši od krova. Ukoliko je obrnuto, ne ruši se uopšte: unapred je već srušena."

HIJERARHOLOGIJA (napredovanje do nesposobnosti) nije samo fora iz "Marfijevih zakona". Početkom osamdesetih godina prošlog veka o tome je bio objavljen članak u jednom vrlo ozbiljnom časopisu (Galaksija), gde je ukratko prenesena jedna američka studija o tom problemu. Čak je i "veliki" IBM imao situaciju da je u jednoj lokalnoj podružnici ostavljeno čitavo krilo zgrade gde je radio jedan čovek, nekoliko godina do penzije, na izmišljenoj funkciji ("generalni direktor odeljenja za savetovanje i logistiku istraživanja napredovanja" ili nešto slično, ne sećam se više tačno), samo da bi lokalni direktori sakrili od direkcije da su pogrešili u proceni oko kadriranja, zbog čega bi dobili zaslužene otkaze. U članku je navedeno još sijaset konkretnih primera i objašnjenja...
Ukratko, to vam je ono kad nepismen čovek ne ostane da bude svinjar ili čistač WC-a, nego napreduje do mesta direktora nekog javnog preduzeća - po partijskoj liniji.
Bio je to UZROK.


A ovo je njegova  POSLEDICA:
IDIOKRATIJA (društveno uređenje u kome najnesposobniji upravljaju svim po društvo važnim poslovima, od javnih preduzeća do upravljanja sâmom državom). Pristojni, kulturni i obrazovani ljudi se povlače pred bahatošću, beskrupuloznosti, laktašenjem, grubošću i prljavštinom nesposobnih i glupih. Ne žele da se "uprljaju" i prepuštaju idiotima da upravljaju. E sad, ko je tu i za šta kriv, i kako i zbog čega - to je već rasprava za filozofe, sociologe, a bogami i za psihologe i psihijatre.

Na osnovu prethodnog, kakvo je STANJE?
Stanje je SRANJE. Svi smo u govnima. Nesposobnima to ne smeta, navikli su, uživaju u tome. Pristojnima smrdi, ali ne bi da "se prljaju". Šta na to reći, koju "poslugu porati"?
Gde je tu pečat?
Da li je pečat uopšte važan?!


Pljuvaće nas i proklinjati za pedesetak godina.
Ko?
Naša deca i unuci.

...tol'ko...

Bratislav Rančić

Građanski krug (od istog autora):
- Post #606 (11.02.2014): Vox populi, vox non populari
- Post #1232 (26.06.2017): Nebitno je jedino bitno


"Zabole me glava od sedenja. Na njoj."

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...