Monday, 5 June 2017

Kraj tananih šadrvana


Čim se u Negotinu uhvate za kockastu fontanu, odmah znaš da idu neki izbori. Stalno se nešto oko nje prčka čim krene priča o izborima, vanredna ili redovna (mada je kod nas uvek vanredno stanje redovno). Do lokalnih, ovdašnjih, ima manje od godinu dana. Verovatno je tako i sa onom vanzemaljskom na Slaviji, jer svi znaju da će gradskih izbora u Beogradu biti, samo što ne znaju tačno kada.
Pa biće, i to je dovoljno za početak.
Kakva je to čudna veza između fontana i izbora u Srbiji, nauka još uvek nije našla odgovor.
Za ovu negotinsku je svojevremeno komunjarski pa potom i agrodžiberalni bašibozuk na vlasti tvrdio da predstavlja "prirodni klima-uređaj" novog štampanobetonskog centra grada, baš kao što to isto sada mantraju kradikalski botovi za prestoničku raspinkovanu fontanu.
Oduševljenost: max level, pred ključanje
Klimatanje: standardno

   

U opticaju je više izraza, domaćih ili stranih - fontana (fountain), česma (ҫeşma), izvor, bunar (well) - ali kao najprikladniji nametnuo se jedan koji je u naš jezik stigao (izgleda) sa prave strane, mada smo i to morali da malo zavrnemo u izgovoru kao i sve drugo strano a (p)odomaćeno:
ŠADRVAN (tur, pers) - vrsta javne česme koja se gradi u dvorištu džamija, medresa, tekija, karavan-saraja, hanova i u javnim kupatilima sa osnovnom svrhom da omogući istovremeno obredno umivanje većem broju ljudi ali i da deluju dekorativno

Tuđe glave damo, al' fontane&šedrvane...
Tako je to kad imamo silne arapske prijatelje i braću.
Na vodi.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...