Sunday 27 November 2016

Uređivačka politika se neće menjati


O, o, o, tko će shvatiti to
Ljevica, desnica, centralno...
(Darko Rundek)


Sami su krivi za ovu Coraxovu karikaturu.
Ne mislim na Informer, naravno.

Otkako je ministar istine Aleksandar Vučić uništio Našu Borbu krajem oktobra 1998. uz svesrdnu pomoć tadašnjeg "vlasnika" tog lista, u Srbiji više nema normalnih dnevnih novina. Beše palo neko sitno glumatanje posle 5. oktobra 2000. godine, ali i to je vrlo brzo bilo razvejano.
Danas se polako, kroz tekstove svojih "kolumnista" i prenošenjem "vesti" koje se prave u vremenskoj zoni dva sata pre naše, pretvara u još jedno populističko glasilo pravdajući to uređivačkom politikom i krijući se iza nekolicine preostalih poznatih pera. Nema ništa od toga, pa ni povećanja tiraža i prihoda; oni koje takve "vesti" zanimaju, kupuju jefitniji cirkusantski Informer čiji otrov zaborava i besmisla deluje daleko brže i efikasnije od umivene gospodske varijante skoro-pa-istog koju nude Danas, Novosti i Politika. Corax je komotno na levu stranu karikature mogao da stavi logo bilo koje od tri pomenute novine, i ne bi pogrešio. Miloševićeva Politika do 2000. godine, Koštuničine Novosti posle 2000. i Tadićev Danas od 2005. prodaju istu kvazidemokratsku maglu umotanu u naoko različite naslovne strane. Siledžijsko otimanje (ili gašenje) novina, koje je Milošević sprovodio preko Šešelja i Vučića, stiglo je do poslednje stranice.


Šta, tj. bolje reći - ko je sledeći na levoj strani ove karikature? Tipujem na Vuka Jeremića - Miloševićevog mladosocijalistu, osobu koju sve više zovu "Mali Koštunica", omiljenog učenika nekadašnjeg omiljenog razrednog starešine Tadića. Svi su tu, na okupu. Kampanja može da počne.
Nekada sam redovno kupovao (do gašenja) Našu Borbu, (od osnivanja) Danas i Vreme. Od njih, danas, više ne kupujem ništa.


Javno dezinformisanje iz 1998. je ove godine postalo punoletno, osamostalilo se u formi D.J.Vučićevića i sličnih, a niko da pustu suzu. Ove godine, takođe, definitivno je prestao da postoji i časopis Republika. Tiho i u sebi.
Sve suze srpskog nezavisnog novinarstva su isplakane.

"Uređivačka politika se neće menjati" reče novoizabrani glodur, onomad.
Neće ni uvređivačka, kod onih desno. Mada, sve je teže shvatiti ko je levo, desno, centralno...

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...