Saturday, 20 June 2015

Lepa sela lepo gore


Omladinska reprezentacija Srbije je jutros postala svetski prvak u fudbalu. Naravno da su po samom okončanju utakmice, na tzv. društvenim mrežama krenule čestitke i pozdravi za ispunjenu želju.
Uobičajene.


Golman reprezentacije Srbije Predrag Rajković je Negotinac. Dok sa jedne strane već kreće kampanja dodele mu zvanja počasnog građanina (zaslužuje ga daleko više puta od buljuka bezlikova koji se tim zvanjem kite), sa druge pljušte idiotizmi poput ovog na fejsbuku. Po Beogradu je danas oko 10 sati prepodne, ponovo proradila lična PVO povađena iz soški, narod je uskliknuo s ljubavlju sproću loptaša. Po Negotinu bi po ustaljenoj praksi - da pale. Jer generacija koja je odrasla na Dragojevićevom filmu, smejala se umesto da plače nad prikazanim, radost ne može da iskaže drugačije osim da nešto zapali, digne u vazduh, uništi. I lajkuje.
Nadam se da je ovo ipak samo stupidarija nekog euforičnog klipana, koji ne ume da napiše ni gramatički ispravan status, kamoli da sklopi smislenu rečenicu ili se iskreno raduje sportskom uspehu bez razbijanja i uništavanja.
Bojim se, opravdano, iz iskustva koje se do sada više puta ponavljalo prilikom svakog od tih "istorijskih" hepeninga, da će već nekog od narednih jutara po Negotinu osvanuti prevrnuti kontejneri, razlupani izlozi, zapaljene ulične kante za smeće, oboreni kandelabri, izgaženo cveće po lejama (u centru od štampanog betona), polomljene grane i sadnice, fontana iz koje se preliva pena, razbacan inventar kafića, parkirani automobili koji tokom noći "sami od sebe" naokolo šetaju poput onog kamenja po čileanskim pustinjama...
Sačekaću naredni broj Republike, da vidim da li su o ovoj vrsti ekstremizma - indukovanoj od malih nogu - nešto rekli sociolozi na jučerašnjoj tribini.

Stvarno: da li će zaista Timočka Krajina pevati a Srbija slaviti dok gori Negotin, i da li će šampioni na vreme stići da vide to veselje?

***
Kao što rekoh, omladinski reprezentativci Srbije su jutros postali svetski prvaci u fudbalu, za šta im upućujem najiskrenije čestitke. Tu treba stati i povući ručnu; preko te crte počinje uobičajeno palanačko bezumlje, koje ne može da postoji ukoliko nema saučesnike.
Ne saučestvujte, sprečite i svoju da decu da to urade. Ili tako ili se noćas pokrijte preko glave, pa sutra ujutru na ulici opet žmurite.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...