Friday, 5 September 2014

Patuljkop


U Majdanpeku, gradu koji topografski više podseća na vulkansko grotlo nego na neko naseljeno mesto - pa još i administrativni centar jedne srbijanske opštine - ovih dana ključa. U punom jeku je predizborni festival narodnih i naprednih igara i poskočica pod poznatim nazivom "Napredni Homoljsko-Porečki običaji". Discipline koje tradicionalno izazivaju najveću pažnju publike, jesu bacanje vlaške magije s ramena bez zaleta i, ponajviše, takmičenje u nadgornjavanju u vrzinom kolu.


Ove godine se za zlatni trofej utrkuje sedam veličanstvenih vokalno-instrumentalizovanih ansambala:

1. SNS (Samo Napred Svomsnagom - u što dublje i nove jame i kopove koje smo upravo otkrili našom najnaprednijom tehnologijom, novim ultrazvučnim aparatom 4D)
2. SPS (Srpska Patuljačka Stranka - to seek the pale enchanted gold - punih 15 godina nismo, zapustio nam se zabran)
3.  DS (PopovićPop-muzika za sve, još samo da propevamo)
4. GG "Okupljanje za Majdanpek i Porečje" (ovo je nešto na lokalnom govoru, inače se prevedeno na srpski izgovara: Boško Ničić i Agrodžiberaldemokratska partija za M&P u pokušaju da preokrenu... opet; btw. ovo je probni balon formule koju je ta ekipa namenila svim gradovima u Istočnoj Srbiji, kada ih bude spopalo izborno bukarenje)
5. Vlaška stranka (al' stvarno, ona bez George Vukadineskua)
6. GG "Dosta je bilo - Saša Radulović" (stvarno, dosta je bilo - Golum ove godine namerava da pobedi na takmičenju u zagonetkama, neće taj više tako lako dati svog Prekrasssnog tamo nekom šortiju)
7. SPO - Iskreno za Majdanpek - Vladimir Božić (štbr?!... ne kaže se iskreno, već vaiskreno)

Sledi jelovnik nedeljnog ručka, ili cenovnik - kako kome:
Sve gore izloženo usko je povezano, iako na prvi pogled ne izgleda tako. Ima toga još, ali i ovako je previše za želudac. Divlji Istok je ovo, bre.
Fakti: Ovonedeljni lokalni izbori u Majdanpeku nisu redovnog već vanrednog karaktera.
Razlog: LDP se prošlog leta iz vladajuće koalicije sa DS preokrenuo i unapredio u vlast sa SNS i SPS, a potom su se svi, tako preokrenuti, uneredili i prizvali vanredne izbore.
Zbog toga su se poslednjih dana u majdanpečko grotlo (da se razumemo, rupa je rezervisana za Negotin - i tačka, neću ništa da čujem, sedi) sjatili oborknez zaječarski i Sveta Peenteka negotinska, Beoslonova zaječarska i Sosina borska frakcija SNS (ta šutka će tek dobiti na intenzitetu kada se u nju uskoro umešaju i ultrazvučni negotinci), poznati SPS ispirači zlata i mozgova, bivši Vučićev ministar sada resetovan i restartovan, uz Vučićeve tu su i Vukovi četnici-gusari, navalica je i nekih pacijenata ubrzanog vremena poluraspada kojima su pobrkane žuta i slepa mrlja usled čega im je kuknjava glavna politička agenda. A vlasi? Pa, oni su odatle, ali to ionako nema veze.
Važno je biti ružan, pametan i mlad. Pa ko se upeca.
Po potom u nove preokrete.

***
Far over the misty mountains cold, 
to dungeons deep and caverns old
We must away ere break of day 
to seek the pale enchanted gold.


Izbori u Majdanpeku su u nedelju, a orci se već pobiše oko patuljačkog rudnika zlata. Ili su to možda onih sedam patuljačkih kraljeva, opsednutih pohlepom za zlatom i alem-kamenjem, pod uticajem uvaljenih prstenova privida moći i onog jednog, Prekrasnog, što za njima seže i u tami ih sve veže. Majdanpečki je to zlatni kop, nije zajebancija.

Sve u svemu, očekivano neoriginalno.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...