Sunday 19 January 2014

A true hero


Emanuel Džozef Bišop je šesnaestogodišnji tinejdžer iz Graftona u Ilinoju (USA). On svira violinu, drži solističke koncerte zajedno sa raznim simfonijskim orkestrima. Poliglota je - govori četiri jezika (maternji Engleski, Španski, Francuski i Latinski). Zanima se za umeće govorništva i drži govore na konferencijama širom sveta. Šampion je u golfu, biciklizmu i plivanju na nacionalnom nivou. Ukratko - čudo od deteta.
U sebi nosi trizomiju sa viškom 21. hromozoma - poznatiju kao Daunov sindrom.
Emanuel beskompromisno pred sobom ruši sve zidove predrasuda.


Dok je većina klinaca njegovog uzrasta gubila vreme na obaranje rekorda u video igricama, on je je učio i usavršavao se u raznim oblastima: počeo je da čita sa dve godine, u trećoj je naučio da čita na Francuskom, sa šest je već držao pozdravni govor na konferenciji Nacionalnog udruženja Daunovog sindroma (US), i to na tri jezika pred više od 600 prisutnih u publici. U to doba je počeo da uči violinu. Sa osam godina se takmičio u biciklizmu i osvajao medalje na Američkim paraolimpijskim igrama, gde se takođe takmičio i u golfu i plivanju (tu je osvojio medalje na 200 i 400 m slobodnim stilom).
2010. godine, svirao je zajedno sa simfonijskim orkestrom u Turskoj, povodom Svetskog dana posvećenog Daunovom sindromu. Kao desetogodišnjak, bio je učesnik resitala u Dablinu, povodom 10. Svetskog kongresa o Daunovom sindromu.
Pa ipak, u mnogim zemljama, nažalost, ovaj dečak ne bi imao čak ni pravo da živi, zbog tog jednog hromozoma viška. Čist apsurd, neko bi rekao. Zapravo, mnogo je lakše reći da je Emanuel veliki u bilo kom smislu te reči, da je zaslužio dostojanstven položaj koje današnje društvo prečesto uskraćuje mnogim ljudskim bićima. Emanuel sopstvenim dostojanstvenim stavom daje veliku lekciju celom svetu, koji se prečesto krije iza lažnih estetskih i "moralnih" kriterijuma. Svojim javno izrečenim stavovima i porukom, uspeo je da pobije sve argumente onih koji zastupaju uvođenje obaveznog abortiranja trudnica sa bebama kod kojih je otkriven Daunov sindrom.[1] Pokazalo se da su demonstracije takvog stava bile beskorisne, u poređenju sa idejom da je svako ljudsko biće vredno življenja bez obzira na stanje koje se očekuje. Za one koji sumnjaju ili u to ne veruju, Emanuel snagom i radošću kojima živi svoj život - kao i mnoga druga deca sa T21 sindromom - narušava ovaj dominantan i uprošćen stav javnosti, unosi nemir u stereotipno poimanje "savršenstva ljudskih bića".


Emanuel se trudi da svetu pokaže i dokaže da su ljudi sa određenim nedostacima isti poput svakog drugog, da imaju harizmu i kvalitete iznad svojih nedostataka; svoje stavove i ciljeve ostvaruje konkretnim akcijama - demonstriranjem umeća, talenta, dara i potencijala dece sa istim nedostatkom. Suprotstavlja se svim predrasudama o Daunovom sindromu. Pokazuje i dokazuje da radost života nema nikakve veze nedostacima. Pa opet, pored svega toga, i dalje postoje pokušaji da se umanji uticaj i značaj svega što je postigao svojim aktivizmom o sindromu i ljudima koji ga imaju. U najvećem delu su to oni koji ga nemaju.
Ovaj talentovan i nadasve neobičan i nesebičan momak, proveo je ceo svoj dosadašnji šesnaestogodišnji život u težnji da pomogne drugima. Posle svega, ko sme da kaže kako i on nije imao pravo da se rodi i živi?

Emanuel Džozef Bišop dokazuje da je nemoguće samo ono što se ne pokuša, i ništa drugo.

***
Možda ste odgledali odličan francuski film "Osmi dan (Le huitième jour)" koji je snimljen 1996. godine. Bilo bi baš fino da jeste. Manje komedija a mnogo više drama, film žestoko emocionalno govori o svima nama, bez obzira da li imamo višak hromozoma ili manjak pameti i poštovanja za sebe i druge.


Političari, seljačine, palančani, prostaci i kvazielito, svi vi što tako volite da budete vickasti i fašistički podli prema onima koji su različiti od vaših besmislenih stereotipa i nabeđenja, ili vaših sopstvenih nedostataka koje tako nevešto i bezuspešno pokušavate da sakrijete, poruka je sledeća:


Probajte vi, takvi, umišljeno savršeni i bezgrešni kakvi ste, da uradite makar isto sve to što je ovaj dečko uradio i postigao - takav kakav je. Pa se onda slobodno podsmevajte sami sebi, koliko ništa ne znate i ne razumete o Životu.
Jebao vas vaš evolutivno-životni ciklus svinjca - od datosti Nebeske, preko socijaldarvinizma, pa sve do Mengelea.[2]

----------------------------------------------------
[1] Apsolutno sam protiv nadrinaučnih "principa" eugenike i "društveno opravdanih" prisilnih prekida trudnoće. Zalažem se za pravo na izbor majke, a ne lekara, popova, ili palanke. To nikako ne treba mešati sa onim za šta se zalaže Emanuel Bišop, čiji trud podržavam.
[2] Prvobitna namera je bila da kompletan tekst bude napisan na Engleskom jeziku, odatle i ovaj naslov. Odustao sam od te namere zbog pobrojanih, koji ne poznaju ni "soBstveni" kako treba, a kamoli neki tuđ jezik.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...