Thursday 20 September 2012

47. Mokranjčevi dani - 7. kata (finale)


Sedmoga dana, Mokranjac sede i reče: 
- Hajde to, što će me kanonizovati, nego da vidim šta su bre to ovi moji uradili u prethodnih nedelju dana?!

Poslednje festivalske večeri, na repertoaru Mokranjčevih dana trostruki program. Sudeći po sumanutom opštinskom sajtu, broj tri (3) je verovatno nekome baš srećan, zato ga je toliko puta danas rabio.


19:00 Mala scena Doma kulture (Bioskop "Krajina")
koncert: Gudački kvartet "Mokranjac"
be3 video streaminga, 3nate i 3bog3ašto...

21:00 Dom kulture
Pasija Svetoga Kne3a La3ara, kompo3itor Rajko Maksimović
koncert: Dejan Čavić (ka3ivač), Mihailo Šljivić (bas), Tanja Obrenović (me33osopran), Vasa Stajkić (bariton), Pavle Aksentijević (pojac), hor i orkestar RTS, hor "Obilić" (AKUD "Branko Krsmanović").


22:00 Dom kulture
To svečano 3atvaranje podra3umeva sledeće ra3dele:
- Dodelu pri3nanja 47. Mokranjčevih dana
- 3avršnu reč selektoke Festivala, dr Branke Radović
- 3atvarajuću reč nepo3natog predsednika opštine koji se 3ove ... (Tritačkić, sudeći po one tri tačke na opštinskom sajtu). 

I tu je kraj 47. Mokranjčevih dana u Negotinu. Bolje reći - 3avršetak, nekako je lakše uhu da podnese.

+++
Svečanost 3atvaranja Festivala...
Ukoliko ovako smušenu formulaciju naziva završne svečanosti Mokranjčevih dana nisu smislili pod uticajem aktuelnih vizija prepodobnog Aleksandra V. Čvorovića - secite me gde sam najtanji.
U prošlonedeljnom Danasu bilo je najavljeno da Festival zatvara predsednik SO mr Milan, koji to danas više nije (kako bi u petak postao nešto drugo). Koliko znam, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsednika lokalnog Parlamenta u odsustvu u svemu zamenjuje potpredsednik. Pa, zašto onda tako ne piše u najavi, već stoji onaj tačkasti zečititis? Aha, jer je "u ostavci"! Zato je i Vlajko-u-ostavci polagao vence Mokranjcu pred noge. Dakle, 47. Mokranjčeve dane obeležili su Početak-u-ostavci i Završetak-u-ostavci. Isto kao i spominjano prekucavanje i dokucavanje svečanog otvaranja, po pitanju naziva nadležnog ministarstva i imena ministra (tj. predstavnika), koji se, tokom ovogodišnjeg Festivala, u Negotinu nisu pojavili nijednom. Zero. Nada. Null. Ništa.



Na današnji dan, sudeći po opštinskom sajtu, Negotin nema predsednika opštine, njegovog zamenika, opštinsko veće, konačno i predsednika lokalne skupštine. Ima samo potpredsednika SO, koji zakazuje u četvrtak sednicu za petak, onu istu za koju su odbornici dobili materijal još u ponedeljak. Ili je ta sednica ipak zakazana ranije (sudeći po datumu na zvaničnom dokumentu, tj. Sazivu 22. sednice), samo što nije smelo da se o tome pisne ukoliko se se ne nađe čuveni (ne 3. već) 23. čovek.
Da li se to neko igrao matematike i gatanja, sazvao i obavestio samo odbornike ali ne i javnost, zlu ne trebalo ako bi sednicu morali da odlože usled nedostatka dovoljnog broja poslušnih odbornika? Da li je to opet politika iskoristila umetnost i kulturu da odvuče pažnju javnosti sa kukoljisanja ispod žita?
Ne bih vam znao kasti. Ionako će se reći samo, i to vrlo brzo.
Ukoliko su predsednik i zamenik 1. i 2. čovek, onda je predsednik skupštine 3. a od sutra bi treći trebalo da postane prvi. Negotinskih 3 u 1, i to još na kant. O tom kantanju nećemo danas, već sutra.

Ispoštujmo Mokranjca, kada već oni to ne mogu.
I pored bezobrazluka Ministarstva u sadejstvu sa web adminima opštinskog sajta, ovogodišnji Mokranjčevi dani su u svemu ispunili očekivanja stručne javnosti i publikuma.
Ovo JESU bili dobri dani Mokranjca, pravi negotinski, s početka jeseni 2012. godine. Sve čestitke organizatorima, učesnicima (njih oko hiljadu iz sedam zemalja) i, naravno, negotincima koji su znali da procene koliko mnogo ovakva dešavanja znače i nedostaju našem gradu, i to podržali svojim dolaskom na koncerte svih sedam dana Festivala. Bez izuzetka.

***
Kao predjelo La3arevoj finalnoj večeri, u Todorčetovom konaku je večeras otvorena izložba pojaseva Etnološke zbirke Narodnog muzeja u Zaječaru, pod nazivom "Večiti krug". Pored izložbe garderobnih pojaseva, izvedena je i pokazna vežba uvećanja ekvatorijalnih telesnih pojaseva u vidu etnološko-enološke degustacije, plus "na čačkalicu". Ovo drugo uzmite off-the-record.
Evo nekih sličica sa otvaranja izložbe.


Dejan sa svojom izložbom obilazi Srbiju, ali i susedne zemlje. Želi da pokaže kakvim bogatstvom raspolaže naš narod, isti onaj koji vreme gubi na tako beznačajne stvari kao što je politika...Da malo parafraziram autora:
Ovdašnji narod je obraćao veliku pažnju na pojas, jer simbolizuje trojstvo:
1. seksualnost i plodnost, 
2. zaštitni krug, od uroka i zle magije,
3. zamena za sveto belo platno

Pojaseve naročito vole narodni predstavnici. Oni gaje sopstvene, neguju ih i usavršavaju, sve u sklopu ova tri mistička značenja kojima se i dan-danas još uvek obavijaju.

Ne vredi, i dalje ih svi vide kak'i su, na šta stvarno liče.
Stvarno, baš je začaran, taj večiti krug.

p.s.
22:45 Završnu reč 47. Mokranjčevih dana daje dr. Ninoslav Dimitrijević, potpredsednik Skupštine opštine Negotin. Trenutno jedini legalno imenovani funkcioner lokalne samouprave. Nema nijednog od onih u ostavci. Da li se to meni samo čini, ili među njima ipak ima makar trunke razuma?
Kako stvari stoje, možda mi se pričinilo i da izlazeći Vlajko i ulazeći Stojko nisu bili u velikoj sali Doma kulture...

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...