Wednesday, 19 September 2012

47. Mokranjčevi dani - 6. kata


Hajde da vidimo šta to ima na meniju večerašnjeg, šestog Mokranjčevog dana:20:00 Mala scena Doma kulture (Bioskop "Krajina")

Počasnica Stevanu Mokranjcu
Koncert ansambla "Bass Chorus"
bez video streaminga

Ovoga puta za izostanak prenosa uživo nisu kriva autorska prava i promoterske agencije već, gle čuda, "slab internet" u zgradi bioskopa. Ajde bre! U prevodu na običan srpski jezik to znači: mrzi nas da prebacujemo opremu za stream iz Doma kulture u bioskop, pa posle opet vraćaj nazad da bi prenosili sledeći koncert...

Po završetku ovog koncerta sledi poklon iz Doma kulture, u kome nema problema sa internetom.20:00 Dom kulture
dirigent Fedor Vrtačnik


Konačno jedan prenos uživo.

***
Od nedelje se nebo nad Vlašingtonom baš natuštilo, onako zemunski, ali to više ne može da spreči Galeriju na otvorenom da radi. Kakva kiša, vlaga, omorina i ostale prirodne katastrofe, posteri sikter na fasade - i tačka. Dela&remek dela su konačno okačena na žice i holšrafove, pučanstvu na uvid, da posle ne bude kako je neko uz'o pare a kulturu servir'o nije.
A danas, na pijačnu sredu, ogreja nas Sunce iz vedra neba. Ničim izazvano.

I galeriju, da ne zaboravim.


Šta se, zapravo, krije u toj Galeriji pod vedrim nebom? Za početak, evo originalnog spiska tih reprodukcija, koje su okačene u centru grada:Kako se iz spiska da videti, na zgradi snek bara nisu tri, već dve slike (pod brojevima 12 i 13).Zgrada butika? Izgleda mi sve OK.


Na zgradi opštine, kako se čini, sve su slike na broju.Mokranjčeva kuća? Od 10 najavljenih, svih 10 su tu.

Pa kako onda, najavljeno je 23 a ima ih ukupno 22?!! Koja nedostaje, i zašto?
Na prvi pogled, radi se o slici #11, "Čiči Ibi" Žorža Ruolea, jer nedostaje treća slika na zgradi snek bara (po spisku). Problem je što to nisu odgovarajuće dimenzije slike koja nije izložena.Po dimenzijama mi ova pocepotina pre liči na sliku "Mala Dubravka" Jovana Bjelića. Neki kažu, to je portret žene Save Šumanovića... Kako bre, kada takve slike nema na spisku?! Jedino što se zna je to, da je slika već probušena i raskupusanog rama stigla u Negotin - iz Zrenjanina, gde je bila prethodna postavka.

Eto još jedne misterije u Uspavanoj Dolini, poznatoj i kao Negotin.
Kao da onaj nedostajući, dvadesettreći čovek nije dovoljan.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...