Saturday, 15 September 2012

47. Mokranjčevi dani - 2. kata


Kao što sam juče napisao, aktuelni kulturno-umetnički boršč u režiji Narodnog muzeja, neizostavno je morao da doživi proreknutu katarzu već sa prvom kišom. 


Jutros su kulturni radnici uredno izneli dela i remek dela na šrafove pobijene po fasadama zgrada galerije pod otvorenim nebom. Međutim, čim se nebo zaista otvorilo, izložba kopija slika koje poseduje Narodni muzej preseljena je tamo odakle je subotnjeg jutra i izneta pod Sunac međ oblacima. D&RD možda jesu od vodootpornog papira, ali ramovi za goblene nisu - i tačka. Preciznije rečeno, najslabija tačka.


Tako im treba, kada ne umeju da naprave SWOT analizu, čak ni za jednu običnu izložbu uramljenih postera. Lako je trustu mozgova u Narodnom muzeju, oni imaju onu skelu i mrežu oko zgrade muzeja, pa niko ne može da vidi toliku pamet, niti da pouzdano utvrdi ima li unutra živih duša ili tom institucijom caruju duhovi i aveti prvih petoletki i petrolejki.
A vodootporna Mina Karadžić, Dama u plavom i ostala dela, ostadoše u izlogu, zajedno sa karo košuljama i onim freaky lutkama bez ruku, koje reklamiraju modu po poslednjem kriku iz Saw horor serijala.

***
Dugujem fotografije sa sinoćne izložbe iz Doma kulture u Negotinu - skice i slike Save Šumanovića.
Evo ih, otporne na sve elementarne nepogode.Neke od slika baš i nisu jasno ispale, refleksija dnevne svetlosti kroz prozore galerije - sorry. Nadam se da ćete ipak biti zadovoljni, ne može nam kiša ništa jači smo od promaje.

Elemdaklem, šta se to dešava drugog festivalskog dana?


Galerija Doma kulture, u 19h otvaranje izložbe "Eho muzike". Radovi ovogodišnje 13. Likovne kolonije Doma kulture Negotin i Muzikološke radionice, njihov zajednički projekt pod nazivom "Muzika i vizuelne umetnosti u različitim istorijskim epohama".


Pod budnim okom muzikologa Jelene Arnautović, stvarali su sledeći hudožnici: Perica Donkov (FLU), Milica Lazarević (FPU), Miodrag Miško Petrović (FLU), Vera Stanarčević (FPU), Pablo Munjoz (FVU, Veracruz Mexico), Mirjana Živković (FPU), Isidora Živković (FPU), Dušanka Botunjac (FPU) i Mile Simić (FPU).


Radionica je bila osmišljena kao ciklus od šest tematskih celina:
1) Muzika i vizuelne umetnosti do romantizma,
2) Muzika i vizuelne umetnosti u XIX i prvoj polovini XX veka,
3) Muzika i vizuelne umetnosti u drugoj polovini XX veka,
4) Muzički festivali u Srbiji,
5) Muzika u medijskoj kulturi (radio),
6) Muzika u medijskoj kulturi (televizija).

Od 20h, u Domu kulture sledi koncert hora Salutaris iz Belorusije, pobednika natpevavanja horova prošlogodišnjih Mokranjčevih dana #46.


Za kraj večeri je predviđen koncert Beogradskog džez trija, u muzičkom paviljonu. Ukoliko vremenski uslovi budu neodgovarajući, a sve mi se čini da će baš tako biti, usled silnog vetra, koncert će biti održan u sali Doma kulture. Livestream ovog događaja još uvek nije potvrđen.
21:25 Upravo je zvanično najavljeno da će koncert BG džez trija biti ipak u Domu kulture, od 22h, kako je i bilo predviđeno Programom. Dakle, večeras double feature na poklon.


Beogradski džez trio:
Filip Bulatović - električni klavir
Milan Pavković - bas gitara, kontrabas
Miodrag Đino Maljoković - bubnjevi
Gosti:
Marko Đorđević - truba (džez orkestar RTS)
Etno grupa "Klasje", Negotin


Eto, toliko za danas.

No comments:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...