Friday 4 May 2012

Dug život, debela sreća i radost


Kada sam danas video ovaj stub oblepljen plakatima, pade mi momentalno na pamet jedan Ederlezi vic, onako baš mrsan, em pogan. A tako odgovarajući, shodno predizbornim obećanjima nalepljenih.
Hajde prvo vic:
. . .
Istrči ćerka iz kuće i viče:
- Mamo, mamo, sam sanjala nek' ćudan san, sve nešto dugaćko pa debelo pa crveno na vrh!
- Aaaaaa, saćtijarastumaćim taj san: to dugaćko toti dug život, to debelo to debela sreća, a ono crveno - e to je na rados'.

Čvrst san ili java?

Na to se otac Mika okrene, pa kaže:
- A bre Milevo, bešmeusta ak'to nije qrc!
. . .
Kome je gornji vic vulgaran ili težak za uši neka nastavi da gleda predizborno-propagandni program na malim ekranima naših TV-prijemnika. Tamo sve vrca od tolerancije prema mrtvim političkim protivnicima, dok živi imaju tretman stočnog fonda na koji Kandidat nikada spustiti ruku neće niti ga pomilovati. Za to vreme rome evrointegrišu sa jedne na drugu beogradsku deponiju, i to u kontejnerima kako je i red...
Eto, kako u vicu tako je i u životu. Dobili smo duga, debela i crvena obećanja. Ko se još s tim nije ispucao imao je fore do ponoći, pa posle u ilegalu - noćne akcije, cepaj-lepi, telefonska maltretiranja vasceli dan&noć, bacanje stranačkog đubreta po poštanskim sandučićima, sigurni i sigurnosni glasovi, brojanje i prebrojavanje do nedelje. I sve ostalo što uz to ide.
Ako još niste primetili, u toku je nekakva predizborna kampanja u Stradiji. Kao, neke partije se međusobno takmiče koja će od njih biti vlast a koja neće u opoziciju, plus ima i dodatnih atrakcija u tom cirkusu - poput izbora za tzv. predsednika tzv. Srboslavne Džamahirije.
Hajde redom, prvo parlamentarna trka.
Istupi!
U postu Seko, seko... najavio sam da će propagandnih ludosti i gluposti sigurno biti još. Vrlo proročki. Ovog puta čak nije bilo ni potrebe za PhotoShopom, budalaštine su smislili sami đurđevdanski trkači. Nema potrebe za nekakvim preteranim pisanijem, slike govore za sebe. Umetnuću kratke komentare, ako se baš nađe neko kome stvari nisu jasne.

Ovaj beli oglas je najkonkretnija poslovna ponuda prilepljena u kampanji, autor oglašava stvaran rad. Ali, neće moći jedne od prethodnih noći...

... lepkaroši su se našli pametni, pa prelepili po ko zna koji put ceo izlog.

Ostalo je samo farbanje.

iiijjaaaooooo...
Ako su im bilbord-polutke smetale u nedelju...
... zašto onda nisu pocepali i ovo, u četvrtak? U čemu je uopšte razlika?!

Ova tabla na zgradi negotinskog komiteta stoji još od 2001. godine. U toj zgradi se danas nalaze opštinski odbori SPS, DSS i DS, sindikalno veće, Savez rezervnih vojnih starešina, Pokret gorana, Udruženje boraca i unuka, Dunav Osiguranje, kotlarnica. Stvarno, Nova Demokratija pa cepa.

Eto, to beše to po pitanju trke za 250 skupštinskih skamija u kojoj trnu guzice za po 250 tisuća rajhsdinara mesečno. Kako stoje stvari, Negotin će imati najmanje dva poslanika a možda i trećeg, čisto da ne bude paran broj zbog baksuzluka. E sad, da li je treći-magareći, to vi bolje znate od mene. Bitno je da Negotin prosperira njihovim participiranjem u ludnici znanoj i kao Narodna Skupština Republike Srbije.
A šta ćemo sa drugovima-kandidatima za ajatolaha?
Deder da prvo vidimo ko su, pa potom i na šta liče.

Lista kandidata je objavljena u „Sl. glasniku RS“, broj 36/2012 od 20. aprila 2012. godine

I

Za kandidate za predsednika Republike, na izborima raspisanim za 6. maj 2012. godine, utvrđeni su:
1. PROF. DR ZORAN STANKOVIĆ, koga su predložili Ujedinjeni regioni Srbije,
2. VLADAN GLIŠIĆ, koga je predložila Grupa građana „Dveri”,
3. BORIS TADIĆ, koga je predložio Izbor za bolji život,
4. VOJISLAV KOŠTUNICA, koga je predložila Demokratska stranka Srbije,
5. PROF. DR ZORAN DRAGIŠIĆ, koga je predložila Grupa građana Pokret radnika i seljaka,
6. JADRANKA ŠEŠELJ, koju je predložila Srpska radikalna stranka,
7. MUAMER ZUKORLIĆ, koga je predložila Grupa građana,
8. DANICA GRUJIČIĆ, koju je predložio Socijaldemokratski savez,
9. IVICA DAČIĆ, koga je predložila Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS),
10. ČEDOMIR JOVANOVIĆ, koga je predložio Preokret Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska unija, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zelena ekološka partija - zeleni, Partija Bugara Srbije,
11. IŠTVAN PASTOR - ISTVÁN PÁSZTOR, koga je predložio Savez vojvođanskih Mađara - Vajdasági Magyar Szövetség,
12. TOMISLAV NIKOLIĆ, koga je predložila Srpska napredna stranka.

II

Ova lista objavljuje se u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

02 broj 013-331/12
U Beogradu, 20. aprila 2012. godine
Republička izborna komisija
Predsednik,
Predrag Grgić, s.r

OK, bio je to spisak. A sad, evo i faca kako ne bi bilo neke zabune pa da posle tvrdite da ne znate ko je ko od njih i da ste zbogzato pogrešno glasali.



Eto, demokratskoevrointegracijskonedamokosovski svi kompljet. Uniformni, baš po meri naroda i situacije, niko da ne štrči ili, nedaj bože, laže više od ostalih. Uočene razlike su sasvim dovoljne za jednu prosečnu srpsku biračku kokošku kratke pameti, kako bi mogla da se pravilno odluči dok nosi jaja, u koju će ih korpu spustiti. Da se pritom nikako ne zaboravi - žumance je žuto i tačka! Bez njega je jaje samo običan ćorak. Pa vidite kako ćete glasati.



Kad smo već kod žutila, evo mog favorita. Žuta Spužva je moj izbor na predsedničkim (na baksuznom #13) i na parlamentarnim izborima (tu je na prostom #19), gde je nosilac liste i svih 250 kandidata istovremeno jer je tako najlakše.

***
Elem, dođe to predizborno zatišje pred đurđevdansku nedeljnu buru. Ako vas neko pritisne propagandom do nedelje u osam naveče, vi lepo odmah u prvu izbornu komisiju i prijavite kršenje zakona. Slobodno to uradite, čudom ćete da se čudite odgovoru koji vam garantovano sleduje.
Da dodam i ovo: juče, na dan 3. maja, bio je svetski dan novinara i slobode javne reči. Kad bi se zezali, shodno onome šta su to jedni i drugi uz podršku trećih izglasali u jesen 2009. godine. Slobodni mediji, aha, taman koliko i Negotinski koji ne postoje.
A danas, šta imamo danas osim predizbornog "ćutanja"?
Pa, eto, na današnji dan je pre 32 godine riknuo Drug Tito. Tako kažu, ali niko nema dokaza da on još uvek nije živ, sa obe noge čvrsto na zemlji, sa kubom u jednoj i karabinom u drugoj ruci.



Ima sveti Toma Stiroporski sreću što je danas predizborna tišina, inače bi se, gledajući gornju sliku, već negde lanuo na račun Tadića. Onako, kao na račun Zorana Đinđića, za šta još uvek nije položio račune. Zorana su neki ubili metkom, neki cerekanjem i slavljem, a neki okretanjem glave. E pa krajnje je vreme za katarzu - kako za Toma&Džerija, tako i za sve ostale.
Dok se to ne desi, za mene su svi oni nepostojeći, nevažeći, ništice.
Nule.

11 comments:

Ж. Р. Драгишић said...

Blago tebi! Ti si olakšao dušu i sad možeš rasterećen na izbore u nedelju.

Radmilo Kračunović said...

Jes, mogao bih ja tako i da prekinem više sa mantranjem na blogu... olakšano, da prostiš. NIje ovo bila nikakva vrsta ispovedi bez popa, jednostavno - više ne dam glas uludo, na poček. Onaj nišlija koji je dao oglas kako prodaje glas za 9000 evra je najpametniji biznismen u Srbiji danas. Rešio je da na tržištu ponudi svoj trenutno najveći resurs. Zamislite samo još hiljade takvih glasača - ako to ne bi nateralo ove bitange kvazipolitičke da se debelo zamisle, onda ne znam šta bi drugo.
Naravno, mislim da ih strah od odlaska sa vlasti neće naterati da se promene i opamete, već samo da naprave spiskove za streljanje ukoliko ipak uspeju i ovaj put da se provuku. Jbg, neko će se već provući, i u Kragujevcu a i šire.
Sve to treba redom precrtati, učiniti glasački listić nevažećim dokle god ne shvate da svojim glasom ne dajem podršku njihovoj "politici", već im poveravam naredne četiri godine svog života u nadi da će biti bolje nego pre izbora. Koliko puta po četiri, toliko puta su zajebali narod, svi komplet bez izuzetaka.
E zato - sikter, fuckoff bre.

Ж. Р. Драгишић said...

Jedini je problem što ni 10 procenata glasača (namerno upotrebljavam taj izraz jer su oni koji biraju u promilima), ne izlazi na birališta razložno i "sa razumevanjem". Uglavnom izlaze stranački ostrašćeni. Liči to, pomalo , i na vojsku. A ja se bojim neke vojske, koja bi mogla "svom vojskovođi" da donese pobedu, bez provere kakav je taj vojskovođa.

Anonymous said...

Što Ti je lojalnost.
Sasvim ozbiljno - najlepši predizborni lokalni plakat (LDP)
nije našao mesto na Tvom postu. A izlepljen je i na bunaru u Sikolu na izlazu iz sela prema Stevanskim livadama.
Malo objektivnosti nije na odmet.
Miša

Marvin said...

Kakav svetac - takav i tropar;

Radmilo Kračunović said...

A koji je to "najlepši predizborni plakat"? Ovde ima i fotki LDP, npr. na banderi. Skojevski.
Najviše je slika DS, SPS i SNS jer su totalno pomahnitali i prave budale od sebe, pritom misle da narod to ne vidi. A hoće vlast... Propast.
Svrha ovog foto-albuma nije da sve njih ulepša nego da ih građani vide koliko su blesavi. Što bi pa ja reklamirao te krpelje, kao da nije dosta što su olešili budžet za tu svoju "kampanju". Lepe i cepaju besomučno te svoje plakate i bilborde po nekoliko puta dnevno, voze dupeta po celoj Srbiji, gaze sveže posejane njive, plaše stoku, urlaju i vrište na svim televizijama. Plaše narod jedni drugima, kao da nisu svi isti.
Zato u nedelju - turski šah.
0/0

Lojalnost ne postoji, osim kada je porodica u pitanju.

Radmilo Kračunović said...

Da ne zaboravim na Žiku Dragišića, nije red:

Ne mogu da kažem kako Žile nije u pravu. Ali čak i za ovako razuman stav postoji ono naše, srpsko specifično "ali"...
Ko je taj od aktuelnih ponuđenih vojskovođa a da ga ne poznajemo ko je i kakav je? Pravi vojskovođa uvek kreira svoju armiju, i ako je pametan ume da pobedi većeg protivnika sa što manje trošenja resursa i gubitaka. Plus, pametan vojskovođa ne vodi unapred izgubljene bitke.
To si lepo rekao, svi oni iza sebe imaju stranački ostrašćene ili naplašene glasače koji žive u konstantnoj atmosferi paranoje i latentnog straha da ne budu pojedeni od strane druge, "neprijateljske" vojske. Plaše se svi, oni koji prete i deru se, podjednako kao i oni drugi koji biraju shodno ličnoj percepciji gabarita ponuđenog zla. Živ dokaz su uvijene i prikrivene pretnje koje preko medija upućuju lokalni naprednjaci poslednjih dana. To je njihov stil hrabrenja, folklor neko bi rekao. E pa jbg, dosta je folklora ima li tu neko ko zna nešto da radi?! Kada vidim koštunjavu bandu koja se ušaltovala u SNS, svaka dalja rasprava je bespredmetna. Sa druge strane, koštunjare dobrim delom nose i funkcije kod lokalnih demokrata, tako da... Da ne zaboravim, koštunjara ima u svim - SVIM partijama u Negotinu, i vrlo efikasno i ekspresno istiskuju kilave "starosedeoce" koji su mislili da poseduju tapije na trajnu ličnu partijsku kartu, pa je propili.
Nije bitno da li neko ovako razmišlja ili posmatra politiku. Naravno, ovo je moj lični stav.
Zato neka svako lepo pogleda u novčanik i ako nađe: švedski standard, 1000 evra, lidera regiona, Veliku Srbiju, Srce Srbije u gaćama, stvarne granice ove države, investicije, sigurnost, nezavisno sudstvo, slobodne medije, lekare umesto birokrata u belom, decu koja se obrazuju na savremen način a ne budalaštinama i na Fejsbuku, narod koji živi i radi za budućnost a ne od falsifikovanih mitova, prave političare i ekonomiste namesto lažovčina i džeparoša... onda neka zaokruži u nedelju onog ko mu je sve to omogućio.
Ili neka ih od sada pa nadalje sve precrta dok se konačno ne pojave oni koji zaslužuju glas i podršku građana, koji delima stoje iza svojih reči, koji ne menjaju stav kao na promaji i uvlače biračima u dupe zarad još jednog mandata drugiput - trećiput.
Politika je kao i svaki drugi posao, neko radi a neko zabušava i dobacuje sa strane. Kakvo nam je društvo u celini takvi su nam i političari. Ne možete očekivati da oni menjaju društvo, dokazali su da su za to nesposobni. Društvo mora da se samo menja, od pojedinca pa naviše, i tek onda ćemo imati i bolje političare, državu i sam život. Sve ostalo su samo izgovori za nečinjenje i opravdavanje postojećeg i postojećih.
Društvo mora da menja sebe pa političare. Oni će se uvek truditi da se građani i društvo ne promene, zato što znaju da su u suprotnom gotovi.
Nula za nule i ništice.

Anonymous said...

@ Marvine
Ti si mlad, ali ja sam svedok:
- Da je hala sportova izgrađena ISKLJUČIVO zaslugom Mileta Petrovića(koji je uzgred PRVI ostvario malogranične sportske susrete sa Rumunijom_tada smo se prevozili preko Dunava jednim malim brodičem).
Šteta je što se grad ne oduži tom čoveku, velikom sportskom entuzijasti, i hali sportova da ime po njemu,
- Da je veliki parking kod pijace izgrađen zahvaljujući tadašnjem predsedniku SO Negotin Dragoljubu Popoviću.
- Da je zahvaljujući gospođi Gerov dok je bila predsednik opštine urađeno i to:
1. fekalna kanalizacija i povezano na nju preko 800 septičkih jama,
2. kišna kanalizacija, tako da u vreme kiša više nemamo, po gradu, danima bare,
3. Uređena centralna zona grada i ulica Borisa Kidrića(od centra prema vašarištu).
Toliko o svecu i troparu.

@ Lale
Prema porodici se iskazuje vernost, a lojalan može biti građanin ili član partije.
Miša

Radmilo Kračunović said...

Veran je pas.
Porodica se voli.
Građanin, u punom smislu savremene definicije tog pojma, nikako ne može da bude lojalan, jer to isključuje mogućnost da pita i dobije odgovor.
E baš zato me zabole za partije. Svi su oni nevažeći.

Anonymous said...

Otvorio je Dragoljub Popović još jedan parking. Na par kilometara od granice sa Bugarskom, odmah pored puta do graničnog prelaza Mokranje. Parking je bio privatan, namenski i svaki ulaz se naplaćivao jednu dojčmarku.

Radmilo Kračunović said...

Otvorili su Tito i Ranković Goli Otok. Mrkonjić svaki čas nešto otvara. Otvorio je Đilas most koji je koštao stotine milione evra a koji još uvek nije u svojoj funkciji iako se ljudi njime voze. Otvorio je Buljiša Novostilski granični prelaz Đerdap2. Otvorio je KRadovanović 2000. stambene zgrade u Negotinu koje su bile sjebane pre nego što su se ljudi u njih useljavali. Otvorila je još 2005. godine svojim idiotskim odlukama PNTK-SRS-G17 vlast mogućnost da na mala vrata privatna beogradska bitanga 2009. preuzme toplanu Borska i totalno sjebe taj sistem, gore nego što je to uspeo Aca Ročulj - još jedan od Koštunjara koji je danas u SNS. Hteo je i Puljec da otvori sebi mauzolej za života 2002. godine, nameravajući da ceo centar Negotina poploča mermerom, što je kasnije ipak uspelo Radmili ali sa štampanim betonom.
Milošević je otvorio Pandorinu kutiju Balkana iz koje je pokuljalo svo zlo nagomilano godinama.
Svi oni sve vreme kao nešto otvaraju, a zapravo sve nas, celu zemlju zatvaraju u njihove glasačke kutije. Kroz onaj otvor na vrhu ubacuju svoje posrane propagandne letke i flajere da se narod unutra ne oseti zaboravljenim i ostavljenim na miru.
NIKO od njih nije otvorio neku ljudsku firmu u kojoj bi mogli da se zaposle Negotinci. Uvek, i jedino su samo svoja dupeta gledali i radili na tome da napune svoje kese, kao da će to u grob da ponesu. Dokazi već postoje da nekima to ipak nije uspelo.
Toliko o njima. Usrali su se i to mnogo. Ponovo spremaju krađu kao 2006. kada su falsifikovali referendum o Ustavu. Ekipa je ista.
Živ je Skot Požarevački, umro nije. Svi oni su njegova deca.

RIK je večeras prosledila uputstvo da iako je listić precrtan, našto napisano ili nacrtano, listić se ima smatrati važećim ukoliko je zaokružena i barem jedna lista na njemu.
Pokažite im svima koliko su bedni i koliko je vama stalo do njihovih mandata i privilegija. Koliko je odvratan sistem koji su kreirali kako bi vas lagali i kontrolisali.
Zato, sutra obavezno izađite na biračka mesta i precrtajte sve na glasačkom listiću. Jedno veliko X.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...