Tuesday 2 February 2010

Hronika Palanačkog Uma - II deo



ODSUSTVO TRAGEDIJE: SENTIMENTALIZAM I SARKAZAM


Da bi se ovaj stil održao u životu, iskušenja su smanjena na minimum; ovaj stil je doveden do samog ruba ništavila. Nema velikih odstupanja i velikih iskušenja života. Gde nema otpadnika od ovakvog stila, nema ni života tog stila.
Duh palanke onemogućava punu egzistenciju i tragediju, pa tako omogućava sentimentalizam, kao drugu veliku neizbežnost duha palanke pored podsmeha (sarkazma). On je lišen čistog humora i upućen na smeh u kome se očajanje meša sa mržnjom. Sarkazam i sentimentalizam se spajaju upravo zbog odsustva tragedije subjekta i njegove egzistencije - koji su upravo zabranjeni. Postoji samo prividan subjekt koji ne poznaje doživljaj a egzistira na samom rubu ništavila.
Sentimentalizam se javlja kao simulacija doživljavanja. Stvara se utisak da se život ne događa.
Palanačko-ćiftinska filosofija se ne može da pomiri nikako sa večitom problematičnošću duha.
Imanentna je silna "radoznalost" za tuđi život, koja se u palanačkoj verziji može nazvati "prekoplotovskim pogledom", a dolazi i od potrebe za izbegavanjem sukoba sa samim sobom. Javlja se nagon za "pričom koja se još nije čula", za "tajnom" koja je osvetljena i objavljena, "priča radi priče", bez dubljeg smisla i opasnosti doživljaja.
Palančanin veruje da je načelo prevare vrhovno u odnosima među ljudima ali i prema egzistenciji. Uvek je reč o tome ko će koga da prevari.
U odbijanju tragedije, duh palanke dolazi do tragedije nestvarnosti, tragedije praznine u ime "trezvenosti" veštačkog života, tj. ne-tragičnog života. Duh palanke je majstor ove prividnosti. Prevara koju namenjuje životu vraća se njemu samom - prevareni život je njegov život. Ovo je zatvoren krug, i nagonski-odbrambena sklonost ovog duha da oseća sebe kao tuđu žrtvu dobija sasvim novi podsticaj i to mržnjom, koja je neizbežna. Nju on odbacuje i prevazilazi neprestanim prebacivanjem na "svet", mada se to najčešće završava na drugim palančanima koji se optužuju za zlo na jedan pamfletski način, izrazito svojstven duhu palanke.


PAMFLETIZAM PROTIV TRAGEDIJE

Pamfletizam se ogleda u:
  1. prihvatanju sopstvene krivice za sopstvenu mržnju traženjem krivca "napolju", u "svetu", i
  2. neizbežnosti tragične egzistencije kao jedino stvarne
Pamfletizam je oblik simulirane tragedije, pokušaj da se i tragedija prevari; prenošenjem sukoba u samom subjektu na isključivi sukob sa svetom, sukob koji je prividan zbog same prividnosti subjekta.
Osnovno svojstvo pamfletizma je da duh palanke utvrđuje kao duh javnosti, društveni a ne filosofski, duh koji poseduje istinu - duh apriorizma.
Kolektivizam duha palanke se izražava duhom pamfletizma, baš kroz njegovu neporecivu službu duhu palanke. Pamfletizam se ne pita za istinu, on vojuje za nju. Istina nije problematična, već je to njeno izvršavanje, tj. problematičan sam samo "JA".
Pamfletizam je apriorizam na delu, jer je nepomirljiv prema svemu sa čime nije u saglasju, ali je iskazan i u mržnji usled sopstvenog zla, i žudnje za opredmećenjem krivca i vinovnika tog zla izvan sebe samog - u drugome, u "svetu". Pokušava da bude moralan time što odriče pitanja o istini, i pokušava da načelo prevare sprovede tako što će moralnost suprotstaviti pitanju o samoj toj istini. Ova "moralnost", tj. dokazivanje dokazane istine, zamenjuje pitanja o istini.
Sve je upućeno na sve, svako na svakoga - ovde je nesumnjiva "volja destrukcije". Ovaj svet je povezan razarajućom mržnjom, objedinjen njom i posvećen sopstvenoj zatvorenosti.
Ova mržnja zatvara istinu egzistencije odbijanjem otvorenosti istine, kao najgoreg prokletstva, čime se izražava duh plemena u agoniji. Duh palanke služi zatvorenosti kao i duh plemena i to destrukcijom mržnje.

SREĆA OD NESREĆE KAO PRA-UZROK DETERMINIZMA

Pamfletizam se ispoljava najčešće u sukobu između pojedinaca, ali i sukobom pojedinca sa svetom palanke - tako pokušava da izbegne sukob sa samim sobom (tj. suočavanje), i sebe prikaže kao žrtvu tuđe volje. Doživljaj "SREĆE OD NESREĆE" je jedinstven u ispoljavanju duha palanke, ispoljava se kada se duh individualizma kod van-objektivnih palančana uplaši samog sebe, ali i istovremeno sebe doziva "u pomoć".
NESREĆA - optužuje duh palanke za sopstveno zlo
SREĆA OD NESREĆE - strah od sebe samog

***
Da li bi palanačka poslovica glasila: Preko preče, preko plota bliže od trača do istine? Naša palanačka učmalost zaista predstavlja privid kako se život uopšte ne događa iako svi vidimo da prolazi kraj nas, izgubljen je osećaj za realnost, za sam Život; lebdimo u izmaglicama sentimentalnosti o prividu nekakve bolje prošlosti koje više nema ili alternativne stvarnosti i budućnosti - eh, samo kada ne bi bili ovakvi kakvi smo!
Gde bi nam bio kraj ...
... palanke.
Teorija prirodnog stanja rata svakog protiv svakoga, našla je svoju obrnutu potvrdu baš u pomenutom palanačkom pamfletizmu, svako "mrzi" svakoga jer i iako su neraskidivo povezani i prihvatanjem stila duha palanke upućeni jedni na druge, mrze svoje "JA" zato što mrze druge jer mrze sebe koje mrze drugi jer ...
Srećni smo što smo nesrećni.
Jer i zato što nas mrzi da mrdnemo guzice i pobrinemo se sami za svoju sudbinu, ne čekajući pomoć da padne sa palanačkog "neba". O da, tu je i čuveni "ambijent", naravno. Samo što njega čine svesni i aktivni pojedinci (subjekti ...), a ne oni koji plutaju u njemu.
Ma, nesreća jedna ...

Nisu nam drugi krivi, "svet" još manje, što sebi od života pravimo tragikomediju i pravdamo je neminovnošću, sudbinom, dok svakodnevno sami sebe saplićemo - sa leđa.
Hranimo palanku ljudskim mesom.

24 comments:

Anonymous said...

Danasnji dan u nasem gradu obelezen je nizom dogadjaja. Ja se usudjujem da izdvojim dva.
Prvi
Koalicija G17+Zivim za Negotin objavila je listu kandidata za odbornike. SASTAV ZA POSTOVANJE kada je u pitanju skolska sprema. Za mene bitan uslov. Sumnjam da ce neka druga stranka izaci sa jacim sasatavom od ove.
Drugi
Gostovanje na TV Salas predsednika privremenog organa i dva dkirektora/Preduzeca za gradjevinsko zemljiste i JK Badnjevo/ KONTAKT PROGRAM. Na ekrani broj telefona na koji mogu da se jave gledaoci. Naivni pozvase broj i od telefonske centrale dobise odgovor: TELEFONSKA VEZA JE U KVARU, ali ISTOVREMENO na TV CUJE SE DA NEKO /navodno gledalac/POSTAVLJA PITANJE GOSTIMA U STUDIJU. Ponovo pozoves broj i ISTI ODGOVOR, a gosti slusaju kako neko postavlja pitanje!
Pa sad budi "pametan"
T........

Peščanik said...

Mozda je "samo" paradoks naseg vremena u kome zivimo, sto i sam rece DZ.K.komicar inace:
...imamo vise diploma, ali manje razuma,
vise znanja, a manje rasuđivanja,
vise strucnjaka a još vise problema,
vise znanja u medicini, a sve manje zdravlja...
Zaista tragedija.

No...ok.

SSS-VŠS-VSS said...

@Anonimus od 00.07

Šta mene briga gospodine a. što neka trula koalicija ima sastav za poštovanje sa visokim školskim spremama!!?? Takve sastave je nekada imala i Gedina kampanela, i to još respektabilnije od ovih danas, koji vjerojatno, nikada i nisu sjahali sa scene posle 2000-te...Nemojte se hvaliti sa takvim stvarima jerbo to niš ne znači danas. Pozdrav

Peščanik said...

...Pa kaze imedju ostalog....Ovo je veme kada ima mnogo toga u izlogu, a nista u skladistu. Vreme kada vam tehnologija moze doneti ovo pismo i vreme kada mozete odabrati da li ce te ga podeliti s nekim ili samo obrisati, ili ga pak, ostaviti samo za Vas onako intimno..

Аналитичар said...

Добисмо и имена за кандидате за одборнике двеју коалиција. Остала имена још се чувају у тајности. Веома су интересантне ове две листе.
Прва објавлјена је коалиције ПжН - Г17 ПЛУС и делује веома импресивно. Водило се рачуна о свему, јер на листи поред највећег броја кандидата са ВСС има и приватника и који по који пензионер,али и студената. За сваку похвалу.
Веома је интересантна листа друге коалције ЛДП-Радмила Геров. На њој нема ниједног из ЛДП-а, већ је комплетна листа ПНТК која је објављена 8. јануара. Иако је 19. јануара на блогу ПНТК објављено да це ОО ЛДП имати 6 кандидата, до овога није дошло. Како сада ствари стоје нема ни једног. Да ли је ово грешка (штампарска) приликом објављиванја овог поста или не, остаје нам да у скорије време и видимо. Углавном на овој листи најмлађи кандидат има 28 година, и нема ни једног студената, а доста велики број је пензионера чак и од 77 година.

Anonymous said...

Postovani u 00,40
Ne znam koju skolsku spremu imate Vi. S.toga Vam se obracam sa duznim postovanjem.
Vas stav, sto se mene tice, je okej.
Mene nesto drugo bvrine, a to je sto je izostao Vas stav o drugom dogadjaju.
Da li mogu da zakljucim da IMATE DVOJNE STANDARDE?
T.........

Anonymous said...

RainDog/ Ne polemisite sa G17+,i ledrom njihovim. Videcete da li ce Bosko da im dozvoli pojavljivanje u medijima. Sve je to pomalo cudno, kao da ce svi oni doci da budu predsednici Negotina. Pa nece Bosko doci iz Zajecara da vodi Negotin, Toma iz Beograda i tako dalje. Uostalom, neka kazu zasto smenise direktora televizije Zajecar. Vi iz Bora ste nerodavni da govorite o vlasti njihovoj. Ne zelim da Negotin bude u sluzbi Zajecara. Inace, sada su pojedini iz g17+ zauzeti desavanjima u DS to je ocigledno. Ne sme se dozvoliti da dr Sujeranovic bude prvi. Sujeta ili...

ПУЛС - ПНТК said...

odgovor analitičaru
Ne znam iz kojih razloga kažete da na izbornoj listi Liberalno demokratska partija - Radmila Gerov nema ni jednog člana LDP-a. Razlozi su verovatno samo Vama znani. Na izbornoj listi je 6 kandidata predložio LDP u skladu sa sporazumom o saradnji.
Da je i druga koalicija (za čiju listu kažete da je impresivna)pored imena i prezimena, napisala i godište kandidata mogli bi da govorimo o starosnoj strukturi predloženih kandidata. Sigurni smo da če našoj izbornoj listi građani u najvećemo broju ukazati svoje poverenje na izborima 07.marta i da će ova izborna lista pobediti na izborima.

Anonymous said...

E ala dajka Rada laze. Brze bolje izmenila listu i stavila onu pravu. Nocas je stajala lista ono sto je objavila ranije kada je prijavila, a sada su ubacena imena iz LDP. Sva sreca da su mnogi to videli i komentarisali pre nego sto to izmenila.

Anonymous said...

Lepo postoji narodna izreka da su dobar i budala braca. Mi smo mazohistican narod, mi volimo patnju, strah i batine. Ko je od vladara, predsednika, direktora ili sefova kod nas prosao dobro a da je bio dobar, NIKO! Ne cenimo mi dobrotu, mi uzivamo u tuzi , patnji i kukanju. Namrstene, turobne face ovde vladaju, da ne smes da im pridjes , da se plasis da im kazes koji te problem muci, STROGA DISTANCA IZMEDJU VLADARA I POTCINJENOG, da se nikako ne sazna vladareva nesavrsenost, spetljanost i neukost! Taj ko lupi sakom o sto, taj je za vladara, taj ko ti oduzme i ono malo sto ti sleduje takvoga glasaj. On te smatra za gnjidu, nista i nikog. Ali to ti je sudbina mali Srbine, naucio si ti da te biju, vredjaju i kinje, to je postalo deo tvog zivota, tvog nacionalnog bica, deo sebe samoga.

ПУЛС - ПНТК said...

Poštovani, Anoniman od 03. фебруар 2010. 15.21

Lista koja je sinoć postavljena na blogu PNTK
http://puls-pntk.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html
je apsolutno identična današnjoj, jedino što je promenjeno je boldiranje (podebljanje) imena zbog bolje preglednosti. Naglašeni su već predlozi LDP-a, ali može i ponovo:

10. Миодраг Коцић
12. Гордана Пауновић
29. Љиљана Рајчић
38. Маја Радовановић
41. Мирослав Лучић – Луча
42. Никола Стајковић

Ukoliko imate bilo kakav dokaz o iznetoj neistini, vi slobodno iznesite, mada to je apsolutno nemoguće.

Administrator bloga PULS-PNTK

Anonymous said...

Ma imamo mi snimak bloga stavicemo ga na ostale blogove jel to vama ne odgovara jer na vasem blogu necete da objavite

Anonymous said...

Gerovka nisi nam rekla sta ces da uradis ako dodjes na vlast sa viskovima radnika, da li ces i ti da pravis spiskove bez kriterijuma ili neki novi metod. Objasni ljudima!

Anonymous said...

Čudne stvari se izgleda dešavaju u DS-u, čini se da postoji neko dvovlašće, na blogu DS-a se puštaju samo komentari koji odgovaraju Ljubiši, i dalje su njegove slike, izgleda, glavni predizborn adut, dok se s druge strane, od rukovodstva iz Beograda pravi kampanja bez njega. Da li će uopšte biti na listi DS-a

све Радмиле овога Света said...

Молимо се Богу Господу да Љубиша буде на листи.

SSSkala said...

Dosadni ste!

Radmilo Kračunović said...

Tragikomično, zar ne ...
I dalje se ne bavimo sobom. Pojede nas bre palanka, do koske.

Anonymous said...

CIJA JE REC ZADNJA?
Ovo pitanje mi se nametalo juce-celog dana, citajuci komentare ili bolje reci polemiku ili u Laletovom zargonu "Mlacenje prazne slame", koja se odevijala na blogovima politickih stranaka u Negotinu.
Zasto se uvek nadje "neko" ko smatra da TREBA da se odgovori na primedbu ili kriticki stav NA NESTO NA STA CE SE DOBITI ODGOVOR 7.3.2010.g.
Ako je nesto laz to je ocigledno!
Ako je neko nesto primetio, primis to kao saznanje i izvlacis pouku ili se ne obaziruci na to - IDES DALJE!
Razmisli dobro da li ovakvim ponasanjem NANOSIS VISE STETE, prvenstveno sebi, a i ONIMA KOJI VERUJU da su svoj potpis dali PRAVIM LJUDIMA.
Potpise date u ovoj fazi izbornih aktivnosti, OVERAVAJU se 7.3.2010.g.
T.........

Anonymous said...

Ih gde vi odete.

Anonymous said...

Lale kuj je ta iz komunala na listi za odbornike Gea

Radmilo Kračunović said...

#5

Anonymous said...

Lale dali je moguce da je na tvom blogu vreme stalo,nemogu da verujem da ti citaoci vise ne pisu.Daj nam jos koju informaciju,sta ima novo na politickoj sceni

Radmilo Kračunović said...

Bije se teška bitka za listu DS.

Svi su se razleteli po selima i kućama po gradu. Informacije se ili kriju ili daju striktno na kašičicu. Najviše je dezinformacija. Ovo važi za sve trkače na predstojećim izborima.

Besni specijani rat kao u najbolja JNA vremena POiV-a.

Odvratno.

Anonymous said...

Lale budi konkretniji mi koji smo novi na blogu ne razumemo bas sve



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...