Friday, 5 February 2010

Hronika Palanačkog Uma - III deoATEIZAM KAO NAČELO JAVNOSTI


Filosofija palanke je filosofija zatvorenog kruga koji ne dopušta otpadništvo nigde i ni u čemu, i ne dopušta slučaj (nikakav), a prostire se svuda, sve mu je pristupačno i za njega nema tajni. Kolektivizam duha palanke je prostorni i vremenski, i izražava se težnjom za preživljavanjem metodom uopštavanja svega što je pojedinačno-smrtno.
Misterija nije svojstvena duhu palanke, jer on ne voli ništa što je nedokučeno - on je okrenut protiv svake misterije.
Bog je norma, "vrednost" duha palanke kao opšteg nad-JA, koji se poziva na boga kao na vrhovnu volju, ali, u stvari od njega stvara samo svoju funkciju zadržavajući ga u racionalno-pojmovnoj sferi. Bog je nad nama, sveznajući i svevideći, a naše je da ga sledimo i da izražavamo njegovu volju, a ne da se pitamo o njemu - da ga "SAZIVAMO".
Duh palanke traži opšteg, normiranog i normativnog boga sa kojim se ne može opštiti, sa kojim se ne sme opštiti, jer lično opštenje znači i "ličnog boga" = LIČNO, što konačno vodi otpadništvu od duha palanke. Takođe, to važi i za misticizam, kao vid ličnog opštenja sa bogom.
U suštini, sav ovaj palanački "teizam" je upravo ATEISTIČKI, jer boga stavlja u sopstvenu funkciju socijalnog života.
U svojoj zaverenosti protiv "zla", palanka se okreće protiv boga.


SMRT I FILOSOFIJA PALANKE

U duhu palanke izjednačavaju se smrt boga, smrt "zla" pa i smrt same SMRTI - ne priznaje se apsolutna smrt, nema čiste smrti - i smrt sama je u funkciji palanke, a ne iznad nje.
Društvo je iznad smrti.
Smrt se svodi samo na jedan čin u okviru palanke i ima svoje puno značenje samo u tim okvirima.
Smrt je neminovna, a naša svest o njenoj neminovnosti je izraz naše zrelosti i razumnosti. Palanački duh odbija svaki misticizam, pa time odbija i smrt kao mogućnost za oslobođenje od ovog zatvorenog sveta. Taj duh poziva na oslobođenje od ropskog odnosa prema smrti, a zapravo se misli na slobodu od egzistencije. Tamo gde nema priznavanja tragedije nema ni priznavanja smrti; i tragedija i smrt predstavljaju opasnu egzistenciju. Smrt predstavlja mogućnost otvaranja pukotine u zatvorenom svetu palanke. Smrt je rušilačka, tj. načelno PREVRATNIČKA u odnosu na zatečeni "red" (palanačkog) sveta, ona je svest o zamenljivo-prolaznom, trivijalnom i relativnom - ona otvara sve što je apsolutizmom "zatvoreno".
Za pojedinca, smrt je jedinstven čin, pa je shodno tome i njegov život jedinstven - što vodi poricanju palanačkog apsolutnog, koji se trudi da je racionalizuje i "humanizuje" svaki odnos sa njom, pretvara smrt u jedan simbol/znak, a sve u cilju spasa od sopstvene propasti koju smrt nagoveštava.
Kao i bog, i smrt je za palanku "svetska" - tj. neprijateljska. Pošto ne može da je protera iz svog kruga, palanka se trudi da smrt ritualizuje i učini "plemenskim" činom, trenutkom u preživljavanju plemena i ničim više. Smrt se svodi na samo još jedan obred plemena, čin - smrt prolazi a pleme ostaje. Ništenjem smrti pojedinca slavi se kolektivistički duh i opštost palanke.
"Plemenska" smrt je jedino prirodna u plemenu: što se više udaljavamo od plemena (i ovakve smrti) bliži smo istinskoj smrti, smrti pojedinca, jedinstvenog kao i smrt njegovog univerzuma - bez "potpune" smrti nema ni doživljaja smrti ni njenog punog osećanja - rođenog u nemirenju pojedinačnog sa svojim nestajanjem, za šta je sposobna samo svest o pojedinačnom.
Svako izlaženje iz plemena i palanke u pravcu građanske kulture, ima i naglašeno "osećanje", interesovanje za smrt.
Dar za smrt je dar za pojedinačno.
Duh palanke se, u svojoj nerazrešenosti u odnosu prema smrti, odlikuje "radosnim osećanjem" od smrti, željenim pesimizmom, mešanjem želje za saznanjem o sopstvenoj smrti sa radošću rođenja, koja bi se pre mogla nazvati "grobljanskom radošću" ispunjenom jadikovkom i lelekom.


INDIVIDUALIZAM KAO FUNKCIJA DUHA PALANKE

Palanački duh (ne-JA) poriče svaki smisao stvaranja i volje, njegov mentalni stav je "prljav" i konfuzan a u sebi duboko protivrečan - ne kaže ono što hoće jer ne može da "hoće".
Usamljenik je u palanci pojedinac u strahu od sopstvene pojedinačnosti ali i u želji za njom - on je u sukobu sa svetom.
Pojedinačna smrt pojedinca (individue) načelno je protivrečna duhu palanke, pa taj duh onda poseže za individualizmom ne bi li se i tu uspostavio, i to kao:
  1. duh zatvorenosti i
  2. duh sigurnosti
kao duboko protivmetafizički i vulgarno-pozitivistički. Individualizam je u svojoj protivtežnji pojedinačnoj smrti, zavaran od strane palanke putem sigurnosti i statičnosti, "sigurnost" je oličena u uopštenosti, a nepokretnost oličava "statičnost" jer je tu nemoguće otpadništvood stila palanke. Jedinstvo se ogleda u ništavilu koje poriče otpadništvo, to je norma koja se održava u životu minimalnim odstupanjima od nje.
Kao i apsolutni kolektivizam, individualizam je statički-nekomunikativan. On uspostavlja isti svet palanke koji ga je motivisao i rodio kao svoju negaciju, pa je i njegova pobuna u službi palanke.
Pobuna protiv svake simbolizacije i uopštavanja koja je u korenu ovog idealnog i nedostižnog materijalizma koji na kraju završava u očiglednosti činjenica, vraća individualnu svest u okrilje filosofije palanke, gde taj duh prevazilazi smrt pretvarajući je u činjenicu ili čin sveta palanke.

***
Cvet = život, lobanja = smrt, klepsidra = vreme.
Mrtva priroda.
Žan Meslije je bio sveštenik - i ateista. Borio se protiv palanke oko sebe, ne za nju.
A palanka k'o palanka.

Sve se više bojim da ću počev od 8. marta ove godine morati da menjam ime ovog bloga u Grobljanski Krug. Sve se više bojim ...
Da se razumemo odmah, uopšte ne mislim na kraj Knez Mihajlove ulice u Negotinu. Mislio sam na isparcelisanost.

52 comments:

Anonymous said...

Mudro i spretno!?!?
T.........

Anonymous said...

Lale
Da Te potsetimm islim da bi bilo red da odgovoris anonimnom od o4.12.2010.g. lepo Te je zamolio.
Moja primedba: Dok drugi blogovi relativno m iruju Tvoj "kljuca".

Lale said...

Hm, voli narod da čita o palanačkoj filosofiji ...

A koje to pitanje nije dobilo odgovor?
Šta se dešava? To?!

Ništa što se već nije dešavalo.
Šta reći kada npr. sastanak OO DS Bor traje do 20h i najviše kenjaju o Negotinu, Radmili i Bošku, dok istovremeno sastanak DS Negotin traje do bliže ponoći nego razumu i niko ništa ne zna, ni oni što su bili tamo niti oni što nisu.
Svi lekari iz MC su na nekoj listi? Pa dobro, nisu baš svi. Ima i poneka pametna među njima ... naravno.
Buva o novom/starom direktoru MC i poklonu mesta direktora Doma zdravlja SPS-u kada ga odvoje od Bolnice, kao hvala za podršku?
Postizborna koalicija LDP + DS (+SPS privezak) u Negotinu, po diktatu iz Beograda, bez Ljubiše ali možda i Radmile?
Prvi dr. na mestu predsednika Opštine od 8. marta (ne računaju se predsednici skupštine)?

Ma ko to bre zna više, koga to interesuje, kome to treba. Živi bili pa videli ... pa ko preživi.
Šta će nam sve ovo u životu, dajte da povedemo računa o sopstvenom unutrašnjem miru, ovakve stvari - REMETE. Sve me više zabole za njih, ima pametnijih stvari o kojima ćemo da pišemo na blogu.

Anonymous said...

Lale, tako je, vazan je unutrasnji mir i zezanje. Ko sisa politiku i poso. Postavih nocas pitanje na blogu PZzN u vezi finansiranja i dobih odgovor da se niko jos iz Negotina nije javio da zatrazi neke detalje oko toga, a da druge opstine vec jesu. Posle ce opet neko da nam bude kriv sto kod nas nema nista, nista ne radi. Zezanje brate je zakon.

Anonymous said...

Lale nevernice jedan
Nemoj da te boli jer ce da te lece.

Anonymous said...

Kristijane, pored najboljih zelja ispade ti smesan. Jurcas i ti po Beogadu, krisom. Vidis da je Ljube jak. A i tvoji pajtosi pihvatise da idu bez tebe. Palanka, nema sta

Diogen 8 said...

Velja dobio po pički,nije kao Berluskoni katedralicom,već po naški pesnicom po njušci...Ako...Dosta se on busao kao neki šibadžija a ono mućak...

Prle said...

Nagledah se batina na Yu tubu.Samo postoji i krivicno delo ucestvovanja u tuci gde se vidi kako poslanik Mrksic i jos neki udaraju pocinioca dok ga drzi policajac.Da vidimo sad tuzioce da li ce pokrenuti nesto protiv njih.Sumnjam,Srbija je to, zato podrzavam momka sto je s..... zalepio sljagu ,tako treba sve politicare koji nas deru kao ovce na ulici pljunuti i sutnuti u debele guze.Nek zive u svojim vilama i neka nam se obracaju samo preko TV ovako nemam oci da vidim te debose.Neki samo razumeju recnik sile ,pa zar nije i ona izasla iz raja kome tezimo.Peace brate

Anonymous said...

Postovani gospodine Zorane
Kada sam napisao svoj komentar na sinocnu emisiju TV Sezam u opste NI JEDNOG TRENUTKA NISAM IMAO NAMERU DA VAS POVREDIM. Ako je to "uteha" za ucinjeno, ja bih Vam bi zahvalan.
Ja sam iskren i drugaciji ne mogu da budem.
Ja sam Vase komentare video kao Vase nastojanje da uticete na formiranje misljenja birackog tela u sirem smislu.
Videh danas prvu "provokaciju" na blogu koji je zatvoren za anonimne.
Ako ste voljni da osvetlite ulogu PzK u Boru, bez uporedjenja sa Negotinom, vec da u nekoliko nastavaka, kao hronicar svog vremena, na ovom blogu /nisam pitao Laleta, ali mislim da ce Vam dozvoliti/ iznesete "iskustvo" iz Bora, koje bi bilo hronologija dogadjaja i ponasanja PzK, OD POJAVLJIVANJA DO DANAS, posebno ponasanje gospodina Nicica - SVE KAO VAS PRILOG Laletovom postu "Hronika palanackog uma".
Mislim da bi ovakvim pristupom pomogli razjasnjenju pojave gospodina Nicica, na politickoj sceni Negotina, imajuci u vidu da je on nosilac izborne liste u Negotinu.
S. postovanjem
T.........

RainDog said...

A ti li si taj... za srce si me ujeo. :))
Zezam se, eto, opet.
Šalu na stranu, pisao sam dovoljno o Ničiću i njegovima.
Mrzi me više, a i nema svrhe.

Anonymous said...

I Ticu postavise za direktora.Sto ce sad biti veselo.

Anonymous said...

Palanacka osveta:

Iznerviran i izneveren sto nije broj jedan,Bisha se sastaje sa lokalnim liderima g17 i sps-a.Pada odluka da se lider g17 podrzi za direktora zdravstvenog centra,a da kad se dom zdravlja odvoji od bolnice mesto direktora pripadne nekome iz sps-a.Opet je politika razorila jedno dugogodisnje prijateljstvo,bas kao i u slucaju ljigavog ucitelja sarkamenskog i bivseg direktora biblioteke.Eh,sta ti je palanka...

Anonymous said...

U marketu 18 slike Mike i Ljubise. Nekad tak okacise Tita. Dobro je sto ovo nije fotomontaza, kao za prosle izbore. Bravo Ljubisa za Medicinski centar. Okrece se kolo srece, doktoreee nije prvi ko je prvi. Vi, bre doktori tamo u DS svi pomalo ispadnete interesantni. Gosim Kristi ide po Beogradu i Nisu s paktasima, on izvisi oni kod Ljubise. Ovaj drugi prvi na listi , a nije prvi. Kakav li je osecaj kad ti neko kaze, ajd budi prvi na listi ali samo kobajagi.

Anonymous said...

Ne dovodite nas, sovijaliste ni u kakav kontekst manipulacije. Mi se time ne bavimo. Najpristojniji smo od svih. Mi samo istinom pobedjujemo laz. Mi prevrtacima ne verujemo. Dr direktor ce ici u koju god stranku ne bi li bio direktor. Dosta nam je takvih, imali smo takve koliko hocete. Mi ciscenjem , odnosno neciscenjem puteva ne bojkotujemo Ljubisu, on sam sebe bojkotuje. Srecno svima, idemo dalje

Anonymous said...

Vraćena lista DS na doradu!
Ovi žutaći ni osnovne stvari neznaju.
Ipak je Ljubiša tamo najpismeniji.

Anonymous said...

Demokratama vratili lusti nezvanicno saznajem. Da li je tacno, zbog SPO. Ljubisa, nista nije slucajno, sve to radi neko namerno

Lale said...

Vratili su im listu iz istog razloga kao i Gerovki za Puls-NTK. Njoj nije pisalo da je GG, njima ne piše da su koalicija sa ostalom bulumentom.
Po prijavi LDP.
Trt, de sad da ih vidim, kada ima ko i njih da stisne iz Geograda.
Tj. Čeda Jovanović.

RainDog said...

Jao majko... Negotinci, svaka čast, u udžbenike ćete da uđete na kraju. Ima da vas izučavaju na fakultetu političkih nauka.

Anonymous said...

20 je godina od kada je obnovljen rad Demokratske stranke, a meni se čini kao da je juče bilo, sećam se takođe hotela Inex, kada je iste godine, formiran inicijativni OO DS, pa bih molio da se, tim povodom, oglasi Ljubiša Đorđević, kao nastariji aktivan član DS.

Anonymous said...

Da li zbog toga ili sto su na listi pored kandidata ovi iz SPO piali SPO. Ako je zbog toga sto ne pise koalicija onda niko to nema ni Bosko cak

Anonymous said...

hahahahaha...ovi iz demokratske su smesni,mislim da su jedinstveni slucaj u istoriji,po drugi put im je odbijena lista...ahahaha...da li ima nekog tamo pametnog,nekog ko je prosao bar jedan izborni ciklus da ih necemu poduci?! I oni ce da pobede,sa ili bez Ljubise...hahahaha...

Lale said...

BuoraSikuole je pisao isti prigovor kao oni protiv Radmile. A ako su pisali pored imena SPO to je samo dokaz kakva im je koalicija.
KAOlicija.

Anonymous said...

Da li to znacida moraju ponovo potpise da sakupljaju. Sta li Rimljanin sad radi

Anonymous said...

Kako cujem,bata Bisha nije bio na predaji liste,navodno bio na putu.Ima tu neceg simptomaticnog!

Anonymous said...

Hvala.
P.s. moja molba bila je "inspirisana" slikom, narocito "dubokom pozadinom"!?
T.........

Anonymous said...

Poruyka je bila za RainDoga.
T.........

Anonymous said...

A on naivan, Ljubisa prihvatio da Kristijan ne ide, odnosno trazio da on ne ide jer ga Unogovic nagovorio jer bi ga ovaj razbio u Dusanovcu. Sad je namera da prikazu Ljubisu nesposobnim da bi ga opravdano sklonili. I dobro to je jos jedan plus sto je pomogao Tici da dodje u MC opet kao disa.

Lale said...

To za MC neki kažu da je buva drugi da nije.
Al' ujeda.

Anonymous said...

Polako videcemo, ali ima dima ceka se ponedeljak, zato se i zurilo s listom da se nosilac ne naljuti

Anonymous said...

A vidi se stabilnost koalicije kad su morali a naznacavaju pored imena iz koje je ko partije.

Diogen 8 said...

Ovo je bolje nego grupa TNT i Alan Ford.

Rimljanin said...

Greska ali nije kardinalna, tehnicke prirode otklonice se .Ne moraju da se sklupljaju potpisi ponovo.
Pametni se uce na tudjim greskama samo se budale uce na svojim,a ne kao sto neko rece ovde ........

Rimljanin said...

@20.15 Upravo je u tome greska sto pored kandidata stoji stranacka pripadnost.Nekome iz administracije se potpkrala greska.

Lale said...

Dakle, čija je to greška?
Tuđa?

Anonymous said...

administracija u izbornom stabu DS-a...muahahahahaaha...Uzgred,Rimljanine,jel se vratio Ljubisa iz Sapca?

Lale said...

Šta, ima i zimski v(L)ašar po tamo?

Anonymous said...

ima,ima,a na blč se ne ide without banji :)))))

Lale said...

Imam jedno pitanje za sve koji pišu komentare ispod ovog posta:

Vidi li iko od vas uopšte bilo kakvu vezu komentara sa ateizmom, smrću i individualizmom u kontekstu filosofije palanke?
Ne zanosite se da je nema, nego pitam da li je vidite.

Mislos S. said...

Pa naravno da ima. Mada, nekako mi se cini da je ceo svet palanka. Ateizam, smrt i individualizam su svuda prisutni. Ili ceo svet je jedno globalno selo-palanka.

Anonymous said...

Sad je u Vidrovcu jede uvojke kod sarme

Anonymous said...

A sta bi sa plucima?
Smog brale!!!
Nekom su "zakrecene mozdane figure"!?!?!?

Anonymous said...

Kako je DRŽAVNA SEKRETARKA dopustila da njena koaliciona lista bude pravno nevažeća?I kakvo je to dopisivanje SPO pored imena.Mora da su mnogo poznati.Ili da se razlikuju od poznate DEMOKRATE?

Anonymous said...

Neko je objavio "program razvoja Negotina"
Lako je njima kad im je tatko glavni bos za pare!?
P.s. zna on da smo mi uvek bili "glasacka marva", pardon "glasacki bastion".
Za uzvrat uvek "mucak".

Anonymous said...

Lale
Tvoje "nulice" mnogo su "aktuelne"
E pa "vizionar" si brale...)}

Anonymous said...

Ovi iz g17 su totalno poludeli! Program su im pisali komunisti, po onoj cuvenoj: nemamo skolu,napravicemo; nemamo dece, napravicemo i decu ( 1. tacka njihovog programa ), a drugu tacku pozajmili od Ljubise, on je prosle godine obecavao da ce za 4 godine nezaposlenost svesti na 0%, ovi obecavaju 1000 radnih mesta u naredne 4 godine!!! Da li vi sami verujete u te gluposti koje predstavljate kao svoj izborni program?!

Anonymous said...

@Anonimni od 07. фебруар 2010. 13.29

Šta tu ima sporno??
Ljudi su experti, od jednog radnog mesta prave, dva, od dva prave četiri.
To su i dokazali svih ovih godina.
Ne verujete??
Primer Zdravstvenog centra Negotin.
Ima ih preko 800 zaposlenih. Eeee, preko 800!!!
Svi su na budžetu, naravno. A samo pre 20 godina, bilo ih je oko 400 zaposlenih. Tada je Negotinska opština imao oko 50000 ljudi koji su živeli i radili ovde, a danas ih ima oko 40000. Šta se to u medjuvremenu promenili da su morali da dupliraju broj zaposlenih, pitanje je "stručnjake" i "experte".
Ne smem ni da zuamislim šta će se tek dešavati kad se bude Dom zdravlja prebacio na teret lokalne samouprave. Leleeee....si ga nama....

Anonymous said...

I ruzicasti sluzbeni automobili...

Anonymous said...

Lale nesto si nam zataio neznam dali si primetio da na nijednom blogu nema novih informacija,sta se to desava ako imas bilo kakvih informacija obavesti nas

Prle said...

Programi partija su samo dokaz kako se glupi ljudi mogu uspesno baviti politikom i jos uspesnije manipulisati stokom koja se inace zove narod.
Jer takvi u zivotu nemaju mnogo interesovanja i jedino gde neulazu nista svoje osim svog slobodnog vremena koga imaju na pretek je politika,a dobit 1:1000 000.
Sta mislite zbog cega se u Srbiji i njoj slicnim zemljama politikom bavi 80% ljudi,i to ne oni koji su dobro placeni vec gologuzani i debosi,ajd pokazite nekog sa Djerdapa ko se bavi politikom ili Jugopetrol,imaju ljudipametnijeg posla ovo je za poluretuse i njihove obozavaoce.
Baj baj Srbijo

Lale said...

Boli koliko je tačno.

Anonymous said...

Nesto kao u VB, siromasni i bogati. U delu siromasnih politicaranje , svadje, a bogati broje oblake punih stomaka.
Ma nece ni njihova goreti do zore!

Anonymous said...

Objavite listu ako imateRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...