Friday 13 August 2021

Čovek sa četiri noge



Jovan Jovanović, privredni i društveno-politički radnik, tužio je sebe sudu. Njegova priča je nalik na komediju situacije: mlada susetka, zbog nestanka struje i patent brave, ulazi gola u njegov stan. Nova godina je, a on sam i, zatim, kao u vodvilju, iznenada se pojavi njegov pomoćnik, pa foto-reporter, onda susetkin suprug i kao vrhunac, njegova žena. Tada na videlo izlazi dvostruki moral i navijački, šićardžijski mentalitet javnosti. Zato je Jovan Jovanović tužio samoga sebe želeći da sazna zvanično mišljenje o tome kako treba da živi u savremenom svetu.
Čovek sa četiri noge je jugoslovenski film iz 1983. godine, koji je režirao Radivoje Lola Đukić.


Trideset osam godina kasnije, Jovana Jovanovića umesto Mije Aleksića glumi 
privredni i društveno-politički radnik Aleksandar Vučić, njegovu suprugu umesto Milene Dravić glumi Aleksandar Vulin a razgolićena komšinica više nije Tanja Bošković već Nebojša Stefanović. Sve ostalo i svi ostali - isti.
Anomični dvoklek Vučević-Komlenski podneo je nekakve prijave - oni ih zovu "krivične", dok pravna struka veli da seckanje novinskih članaka od kojih se ta prijava sastoji, s mozgom blage veze nema. Šizofreni dvosed rascepljenih ličnosti AVučić-AVulin na sva usta objavljuje da je spreman za poligraf kako bi udovoljio navijačko-šićardžijskom mentalitetu javnosti koju njih dvojica kreiraju, ne bi li saznali zvanično mišljenje sebe samih o sami sebi.
Zaista šizofreno.
Danas, na avgustovski petak trinaesti, zvanični komplet MKB10 dijagnoza F-13 (duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom hipnotika ili sedativa) na najprecizniji način oslikava stanje svesti u tzv. srbijanskom društvu. Tu su sve subdijagnoze, od 0 do 9: akutno trovanje, zloupotreba, zavisnost, apstinencija, delirijum, mentalni poremećaji, gubitak pamćenja, psihotičke posledice i svi ostali poremećaji koji uz to idu.

Kratka hronologija besnila:

Desetak dana kasnije, detektor laži se i dalje brani ćutanjem.


Eto samotužbe, eto samodijagnoze, eto samopoligrafa, eto zvaničnog samomišljenja.
Eto droge ljute.
Užasi života u savremenom društvu su to, druže Jovanoviću.
Drugovi & drugarice AVčić i AVlin to odlično znaju.

Nemojte se čuditi ako (već koliko sutra, nakon Velikog Pada) taj isti Vučević ladno kaže da je oduvek sumnjao u kriminalitet AVAV dvojca, i da je baš on - prvi & jedini - iste prijavio Organima koji nisu smeli da reaguju jer nisu imali petlju koju on jeste. Imao.
U stvari, uopšte me ne bi začudilo da sam Vučić kaže da je oduvek sumnjao u kriminalitet onog Vučića (i pripadajućeg mu Vulina), da je oduvek bio protiv tog i takvog, da je on (a ne Vučević) prvi & jedini raspetljao petlju i tog zločinca + njegovu udrugu prijavio, ali.. eto, pravosuđe je bilo u njihovim kandžama i tu se nije ništa moglo više učiniti. Znate već kako to ide.

E, da - na kraju obavezno ide ono čuveno "ali od sad radim za naše".
Bez toga nema budućnosti u kojoj verujemo.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...