Tuesday 31 August 2021

Pop-muzika za dušu


Patriotizam je poslednje utočište hulja.
- dr Semjuel Džonson, 1775


Lažni patriotizam (sa velikim P) jeste povazdan bio maska i utočište silnih hulja i patridiota - sami smo svedoci tome da su neki od danas najglasnijih politikanata u ovom narodu zapravo teški džeparoši kojima je mesto u zatvoru a ne u vlasti. Mada, čak ni grupa običnih bandita ne bi mogla da opstane bez kolovođe, a kamoli ovo čudo...
Da li je moguće sagledali razmere aktuelne patriotske pljačke?
Žestoke pljačke, jedne od najvećih u istoriji ovog naroda (ako ne i najveće, ukoliko u potpunosti sagledamo njene istorijske korene i tokove), koja se i dalje nesmetano odvija dok ovo čitate i koju nekoliko poslednjih dana pokušavaju sa prikriju propagandnim trikovima o navodnoj zabrinutosti za spas vaskolikog srBstva, praktikovanoj transdrinskim kvazizakonskim obesmišljavanjem ćiriličnog pisma (i ekavice) kroz prisilno nametanje istog svima koji se zateknu unutar srBskog m(j)ehura, što će biti propraćeno prvoseptembarskim podizanjem zastave dok himna svira po školama (ne kasarnama) širom naše zemlje ponosne, sve praćeno budnim četvorookim pogledom AV sa slika okačenih po učionicama koje, bezumnim fantazijama nadležnih ministara, sve više liče na mučionice u kojima se sistemski sprovodi mentalna tortura nad decom.
Ne trebaju vam diplome ekonomskog i pravnog fakulteta da ovo razumete, sasvim je dovoljno pogledati višegodišnji niz vesti  (koje se periodično ponavljaju) o parama koje se bez prekida nemilice upumpavaju u propagandnu mašineriju zvanu "SPC" a.d.
Ništa više.
I ništa manje od toga.


29.08.2021. Po ko zna koji put, Vlada Srbije odlučila je da uplati novu donaciju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i to za "završetak radova na izgradnji i uređenju Spomen-hrama Svetog Save". Kako piše u Službenom glasniku, iz budžetskih rezervi u te svrhe biće izdvojeno čak 720 miliona dinara ili oko 6,1 milion evra.
14.04.2021. Srpska pravoslavna crkva dobiće još 1,7 milijardi dinara za završetak radova na Hramu Svetog Save, objavljeno je danas u Službenom glasniku. Prema odluci Vlade Srbije taj novac će biti izdvojen iz budžetskih rezervi.
09.02.2021. Za izradu devetoro ulaznih vrata (troje velikih i šest malih) od bronze na Hramu Svetog Save u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva platila je prošle godine nemačkoj fabrici Strassacker Project gmbH&CO.KG čak 1.723.000 evra.
21.11.2020. Vlada Srbije je po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina odlučila da novcem građana Srbije pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu. Ovog puta iz sredstava tekuće budžetske rezerve na ime dotacije SPC izdvaja 230,3 miliona dinara ili oko dva miliona evra, i to za izvođenje radova na platou ispred Hrama Svetog Save.
20.08.2020. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je država Srbija u prethodne tri i po godine u izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu uložila 43 miliona evra, što je najviše u prethodnih 50 godina. Vučić je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i kompaniji Gasprom za donaciju od 10,5 miliona evra za izgradnju i naveo da očekuje prisustvo ruskog predsednika na otvaranju hrama.
14.07.2020. Vlada Srbije je rešenjem od 10. jula iz budžetskih rezervi opredelila još 200 miliona dinara (oko 8,5 miliona evra) za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) za završetak radova na obnovi i uređenju Hrama Svetog Save. Prethodno je Vlada 1. jula donirala milijardu dinara SPC-u za iste namene.
13.07.2020. Milijarde za SPC u doba korone
06.07.2020. Usred epidemije Vlada Srbije dala SPC milijardu dinara za radove na Hramu
07.11.2019. Zaradiš 76, a dobiješ 116 miliona: Kako država finansira Srpsku pravoslavnu crkvu. Ekonomisti i crkveni analitičari različito tumače odluku države da uplati Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) iz budžetskih rezervi dodatnih 40 miliona dinara. Radi se o novcu od prodaje poštanskih markica koji bi trebalo da ide u fond za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.
30.10.2019. Vlada Srbije izdvojiće skoro milion evra iz budžeta za sprovođenje uredbe o štampanju doplatne poštanske marke čijom prodajom treba da bude sakupljeno 76 miliona dinara za izgradnju Hrama Svetog Save. Vlada je 24. oktobra donela rešenje kojim izdvaja 116.137.000 dinara, ili 984.000 evra, za realizaciju Uredbe o izdavanju doplatne poštanske marke „Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save”, čijom naplatom se obezbeđuju sredstva za izgradnju tog hrama. Iz rešenja, koje je objavljeno u poslednjem izdanju Službenog glasnika, ne vidi se za šta je tačno potrebno dodatnih 116,1 milion dinara.
16.09.2019. Vlada Srbije donela je uredbu o izdavanju doplatne marke "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save" koje će koštati po 10 dinara a biti izdate u 7,6 miliona komada.
21.05.2019. Nakon nedavnih uplata od 10 miliona evra i 250.000 evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada Srbije je u roku od dva meseca odobrila i treću donaciju SPC. Na poslednjoj sednici odlučeno je da se Crkvi iz sredstava tekućih budžetskih rezervi uplati još 27,6 miliona dinara ili oko 234.000 evra i to kao "pomoć" za izvođenje radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u mestu Vrginmost u Hrvatskoj.
23.03.2019. Patrijarh srpski Irinej i rukovodilac za razvoj socijalnih projekata kompanije "Gaspromnjeft" Olga Andrejeva potpisali su u Ruskom domu Sporazum o nastavku ruskog učešće u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičkoj dekoraciji Hrama Svetog Save na Vračaru. Ovim sporazumom predviđeno je šest miliona evra za oslikavanje oltara Hrama, čija je glavna kupola prethodno oslikana takođe zahvaljujući pomoći kompanije "Gaspromnjeft".
31.03.2019. Vlаdа Srbije odobrila je nа dаnаšnjoj sednici dotаciju Srpskoj prаvoslаvnoj crkvi u iznosu od 1.183.000.000 dinara ili oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu.
22.11.2018. Vlada Srbije uplatiće iz državnog budžeta milion evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi i taj novac biće prosleđen za poreze i doprinose zaposlenih, objavljeno je u dnevnom listu Blic. Prema navodima lista, odluka je usvojena na sednici Vlade 20. novembra, a zahtev SPC bio je upućen premijerki Ani Brnabić zbog teške finansijske situacije Crkve. Uplaćeni novac vodiće se kao dotacija nevladinim organizacijama.
26.12.2017. Hram gotov do 2021. godine? Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara (11 miliona evra) na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save.
07.12.2016. Saopštena neverovatna cifra koja je potrebna da bi Hram Svetog Save bio konačno gotov: Predviđeni rok za završetak radova je 2021. godina, a za sada sve napreduje svojim tokom. Za završetak gradnje Hrama Svetog Save potrebno je još 19 miliona evra, od čega će donacijom Rusije od četiri miliona evra biti finansirano oslikavanje glavne kupole, dok će preostalih 15 miliona evra biti obezbeđeno iz donacija i izdvajanjem Vlade Srbije.
...
11.07.2006. Od naplate poštanskih markica od osam dinara za Hram Svetog Save na Vračaru u periodu od 16. januara do 22. juna ove godine sakupljeno je 118,6 miliona dinara, ili oko 1,39 miliona evra, rečeno je Danasu u Ministarstvu finansija. Obavezna kupovina poštanskih markica, ili kako su neki to nazvali "dobrovoljni harač", uvedena je Uredbom Vlade Srbije krajem decembra 2005, s rokom važenja od 11. januara 2006. do 8. jula ove godine. Propisano je da novac Sinodu Srpske pravoslavne crkve uplaćuje Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije, a do sada je uplaćeno 63 miliona dinara.


Odakle huljama uopšte ideja da, čim se dokopaju vlasti prvo postave znak jednakosti između patriotizma i (ne religioznosti, već) crkve? 
Zapitaće se svako dobronameran i sa makar malo više grudvica soli u glavi od poljskog miša: Zašto baš crkva?!
Zbog viševekovnog profesionalizma u terenskom radu na uterivanju praznoverja, ignorantstva, kolektivističke anomije, podaništva i obaveznog straha od svake vlasti blagougodne onima kojima redovno isplaćuje tantijeme kojih se ni nosferatu Elizabeta II ne bi postidela. Za taj teški terenski rad, naravno.
Odatle i fiks-ideja da je ćirilično pismo ekskluzivno srpsko (patriotsko), iako je u najvećoj meri nastala kombinacijom grčkog alfabeta i pojedinih slova latinske abecede, i da je baš sada brani niko drugi do ona ista crkva koja je pre dva veka anatemisala Dositeja i Vuka baš zbog opismenjavanja naroda ovim istim (današnjim) srpskim jezikom i srpskom ćirilicom a ne crkvenoruskim bukvicama i pojanjem.
Jer, ako niste primetili, upravo su obznanili nameru da ćirilicu (a ne azbuku) pretvore u žvazbuku. Ko? Pa onaj isti radikalski nakot - koji licemerno potura himnu obrenovićevske Srbije iako su upravo radikali odgovorni za brisanje te dinastije sa lica zemlje, i podjednako licemerno za svoje ime u 21. veku uzima ime svojih najvećih političkih protivnika iz 19. veka - naprednjaka.
Ako su hteli da brane srpsko pismo i jezik, AV & kradikali su prvo morali da odaju počast nikome drugom do Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću kao izvornim srpskim prosvetiteljima, a za himnu po hitnom postupku usvoje "Vostani Serbije".
Ali ne. Jokmore.
Svi ovde isuviše dobro znamo zašto, baš kao što je to pre 250 godina znao i Vukov kolega, jedan od autora Rečnika engleskog jezika - Semjuel Džonson.
Zato što to jesu hulje.
Kradikali.
I zato, kao poruka hordama bezglavih sendvičara, botova, vikara, poltrona, cinkaroša, plopova, grebatora, preletača, dvostoličara, plastifuksi, kriminalaca, dobošara, huškača, analitičara, nezamenljivih stručnjaka opšte prakse i ogromnoj većini od svih njih naprosto prestrašenog naroda, možda bolje od početnog zvuči još jedan citat Semjuela Džonsona:

Onaj ko slavi svakoga, ne slavi nikoga.

Zvuk love koja samo kaplje, ne prestaje...
Koliko para za dušebrižnike, toliko pop-muzike za dušu.
A duša je, izgleda, sišla u pete.
Otud silno unezvereno tabananje po oboru.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...