Thursday 18 March 2021

Zebra


Naučnici smatraju da je jedna od funkcija zebrinih crno-belih pruga i ta, pored kamuflaže i termoregulacije, da životinju štiti od napada raznih insekata - po rezultatima nekih istraživanja, muve, komarci i ostala leteća napast više vole jednobojnu podlogu, dok ih šarena "sletna pista" zbunjuje i odvraća.
Kako bi potvrdili ovu teoriju, japanski naučnici su prefarbali u crno-belo nekoliko goveda i dobili rezultat koji zaista pokazuje da insektima u skoro identičnom procentu odgovara jednobojno sletište, dok je ono prugasto upola manje privlačno. Na procenat napada insekata uticala je i širina pruga (postojala je pogrupa podeljena na takav način), ali u daleko manjem procentu nego što je to bio slučaj sa životinjama ofarbanim skroz u crno ili belo. Japanski naučnici najavljuju dalja istraživanja, koja bi proširili na svinje i na upotrebu tačkaste umesto prugaste kamuflaže (smatraju da je efekat skoro isti).
Povod za ovakvo istraživanje leži u podatku da samo u SAD stočarska industrija trpi gubitke veće od 2 milijarde dolara godišnje zbog povreda, bolesti pa čak i uginuća goveda, izazvanih ujedima raznih manje ili više opasnih insekata. Farmeri su do sada koristili pesticide i insekticide, ali negativni efekti njihove upotrebe nisu nimalo zanemarljivi - od trovanja stoke do činjenice da pojedine vrste insekata veoma brzo razvijaju otpornost na moderne otrove. Zagađenje okoline ide kao obavezan prilog uz sve to, uz nezaobilazne štetne efekte i po ljudsko zdravlje.
Za razliku od japanskih, britanski naučnici su na jednoj farmi konja primenili drugačiju taktiku - umesto da prekreče u crno-bele pruge, oni su konje prekrili prugastim pokrivkama. Rezultat - identičan japanskom istraživanju. I oni najavljuju dalja istraživanja koja uključuju drugačiji dezen kamuflaže, kontrast i veličinu šara. Na kraju, zaključuju da bi bilo zanimljivo videti da li bi dosadni insekti smanjili napade i na ljude koji rade sa konjima (i stokom), ukoliko bi oni nosili prugasta odela.

Ovdašnji obermaneken prugastih odela je vođa bande koja svakodnevno, javno, bez ustezanja i trunke srama, građane Srbije smatra za stoku. Njemu bi zaista pristajao dezen iz uvodnog dela teksta - i to ne zbog dosadnih insekata (jer je on dosadniji od svih njih zajedno na celoj kugli Zemaljskoj), već...
Ne znam da li muve, komarci, stenice, buve i picajzle manje ujedaju po zatvorima u kojima su "štićenici" obučeni u prugasta odela, ali jedna stvar je itekako jasna: kao što zebrine pruge zbunjuju insekte i otežavaju im sletanje i peckanje četvoronožaca, tako i robijaške pruge šalju jasnu sliku ljudima oko onih koji ih nose.
Sikter! Što dalje od takvih i ne dajte im da vam se približe, jer dosadniji su i ujedaju gore od obada. Umeju da se opasno uvuku pod kožu, prodru u telo, mozak, polože svoje otrove i larve, zbune, slude i na kraju ubiju onoga na koga su sleteli.
Zoolozi kažu da pruge zebrama služe i da se međusobno prepoznaju i okupe u krda. Isto važi i za one koji vole da drugima pred nosem mašu prugastim košuljama pa potom (u toj istoj košulji) odu pred TV kamere da tancuju i od sebe prave idiote. Čisto vežbe radi.
Kradikalske zebre, kao posebnu sortu kamufliranih i veoma opasnih parazita, treba što pre opraviti odgovarajućim dezenom. Ne samo zbog troškova održavanja te i takve ovdašnje industrije, jer ima tu i daleko bitnijih stvari od para - od ekoloških do činjenice da je došao zadnji tren da sprečimo pretvaranje Srbije u Zombilend, u Zemlju mrtvih i utvara.
Jer upravo to je jedina agenda kradikala, koju ne mogu da zakamufliraju nikakvim prugama.


Zebra, tebra.
I tačka.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...