Monday 18 May 2020

TV manijak


Ljudi u domovima prate program
Oni sjede i šute
Noć je bez tajni
A TVman
TVman
On ide
- Haustor "TV man"


Opšte je poznato da srpski predsednik vlada, osim uz pomoć vanparlamentarnih fikus-uredbi i omladinskih udruženja, i putem medija - kako nacifrekventnih televizija tako i prodržavnih i debelo budžetski finansiranih tabloida. Jednostavno, jednom je i to moralo da se desi: za sve monade koje radi i sumanute poteze koje povlači, opleo ga je baš jedan tabloid. Svakako, jedan od onih koji nisu pod njegovom kontrolom... Manje je bitno što je taj tabloid londonski Daily Star, ima on i tamo prijatelja - ne samo gazda-indusa one gvožđare u kojoj je prodavao kobasice i bele bubrege, tu je i "prijatelj Boris". Indeed!
Elemdaklem, da vidimo šta to - i zašto - Daily Star ima da kaže.

Predsednik Srbije održao "jeziv i distopijski" virtuelni miting sa svojim pristalicama
Aleksandar Vučić vodi kampanju uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za sledeći mesec, ali pandemija koronavirusa ga primorava da menja način njenog vođenja. Rezultat je takav da je neke gledaoce spopala jeza od onoga što su videli.

Predsednik Srbije je sa svojim pristalicama održao virtualni miting koji je izgledao kao scena direktno preuzeta iz serije "Black Mirror" (Crno ogledalo). Iako je Vučićeva predizborna kampanja u toku već nekoliko nedelja, aktuelna epidemija koronavirusa je primorala njegove pristalice da ostanu kod kuće, što je njega nateralo da prilagodi način vođenja kampanje. Od rezultata tog prilagođavanja zaista podilaze žmarci, ukoliko ste imali prilike da to pogledate. Snimak, koji je na Tviteru postao viralan, prikazuje Vučića koji se obraća desetinama svojih pristaša, od svojih kuća uključenih u direktan prenos iz studija. Oko podijuma su tri zida od ekrana, sa kojih ga posmatraju pristalice.
Da stvar bude još jezivija, njihov aplauz se čuje nakon svake ključne tačke njegovog obraćanja kako bi se dodatno stvorila iluzija da se on zaista uživo obraća masi. Desetine hiljada korisnika društvenih mreža su do sada pogledale, delile ili komentarisale taj snimak (više od trideset hiljada puta samo u subotu, kada je bio prikazan).


"Predsednik Srbije je upravo održao virtuelni miting sa svojim pristalicama koje su mu aplaudirale putem video strima", rekao je Sergej Dojčinović, koji je na Tviteru podelio ovaj video. "Bilo je tako distopijski i jezivo."
Sergej priznaje da se, kao i mnogi drugi koji su gledali ovaj video, zapitao da li se ovo zaista desilo ili je u pitanju samo montaža. "Zaista sam morao da pozovem neke prijatelje i pitam ih da li se ovo zaista dogodilo. Da, ne radi se o montaži, predsednik Srbije je zaista ušao u studio, stao pred pedesetak TV ekrana i održao virtuelni miting na kome je iz nekog mračnog kutka studija sve vreme vikao i mlatarao rukama."
Mnogi političari, širom sveta, koristili su video pozive i konferencije da nastave sa svojim redovnim aktivnostima tokom raznih ograničenja uvedenih zbog epidemije - sa manje ili više uspeha. Jedan od onih koji su se "opekli" prilikom takvih aktivnosti, bio je brazilski predsednik, u emisiji "Zoom" (samo dan pre Vučićevog TV-mitinga) tokom koje je na jednom od ekrana viđen u potpunosti nag muškarac koji je nakon uključenja u program zaboravio da isključi kameru na svom računaru.



Eto, nisu ga nešto mnogo opleli u komentaru, pored toga što su preneli Dojčinovićev tvit i komentar na njega. Pa opet, i to je više nego što bi propagandnim terorom zatrovan lik (poput njega) mogao da podnese. Ipak je sve što predsednik Srbije radi njenim građanima daleko distopijski jezivije nego što bi to urednik nekog britanskog tabloida mogao da zamisli i napiše.
Ili da ga oplete.
TV man, ili bolje reći TV manijak je to, koga u malim ekranima naših TV prijemnika ima čak i kada su isključeni, crni. Crno ogledalo je to, crni telekran u kome se on non-stop ogleda, iz koga se sve više mršti i sve glasnije viče na sve nas kako bi smo ga čuli čak i kada ga nema. Jer...


TVman
On ide

On to dobro zna, zbog čega postaje sve "distopičniji i jeziviji".
I tek će biti.



p.s.
Zbog toga kako izgleda Vučićev virtuelni miting, ne bih se u potpunosti složio sa Dojčinovićem da je AV stajao pred ekranima i držao govor dok su mu kradikalčići iz njih aplaudirali. Možda su ga zaista slušali uživo i na štopericu tapšali (tj. da snimak nije montiran, poput svega ostalog u ovoj zemlji što Vučići Uveoci montiraju, jer se neki od ekrana povremeno zatamne ili ugase), ali nema šanse da je on stajao pred "tri zida od ekrana": iz kog god ugla da su ga snimali, a to se lepo vidi na snimku, ekrani se nalaze nasuprot kamere - i to uvek isti. Istih par desetina likova. To je nemoguće ako imate samo tri zida, je se isti ekrani vide i kada Vučića kamera snima spreda; dakle, tu je i četvrti zid (iza njega). U stvari, ceo studio je najverovatnije bio "zeleni ekran" na koji se posle lako dolepe kompjuterski generisani ili obrađeni likovi.
Eto, sad DJ Žeks i Beba Popović slobodno mogu da krenu u snimanje nastavaka Džeksonovih verzija "Hobita" i "Gospodara prstenova". Saruman, orci, trolovi, dve kule (na vodi), Mordor... svi su tu - nisu od onomad nigde ni išli, još otkako je Sauron proteran pod lipu.
Bojim se da se svet zbog svega ovoga više smeje nama nego njemu.
Niko normalan to ne bi trpio.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...