Wednesday 20 November 2019

Apsurdistan


Koja je umetnička instalacija apsurdnija: protivpožarni hidrant na obali mora ili Aleksandar Vučić na mestu predsednika Srbije, koji je pritom još i brani od nekoga ili nečega? Ne žurite sa odgovorom, potražite dublji smisao u apsurdnosti ovog pitanja. Jer...
Čist konceptualizam.


Kada vidite nekog cirkuskog klovna, da li ste se ikada zapitali zašto je ljudski rod stvorio jedan tako zanimljiv a istovremeno čudovištan lik? Da li su vam se umetnička dela u nekoj galeriji, kada ih sve zajedno pogledate, učinila pomalo (ili previše) apsurdnim? Današnji dan, 20. novembar, posvećen je upravo apsurdima sa kojima se čitavog života svakodnevno susrećemo. Eto, na današnji Dan apsurda, možete blenuti u dela raznih umetnika koja deluju potpuno besmisleno, možete pisati besmislene stihove, obući nešto blesavo i ceo dan u tome šetati po gradu i prolaznicima objašnjavati principe ekonomije (ili bilo čega drugog).
Apsurdisti su, kao pokret, nastali po završetku Drugog svetskog rata, u senci pretnje atomskim bombama, hladnog rata i bola zbog tragedije koju su čovečanstvu naneli nacistički konclogori. Povezani sa filozofskim pokretima poput egzistencijalista i nihilista, apsurdisti veruju da mi nikada nećemo moći da spoznamo istinu ima li smisla u svemu oko nas, pa stoga svoju ideologiju istražuju kroz iznalaženje apsurdnih značenja u svemu oko sebe.
Sve je započelo Teatrom Apsurda, sa umetnicima poput Semjuela Beketa, Ežena Joneska, Harolda Pintera, Žana Ženea i drugih (mada je temu apsurda proučavao još Alber Kami u svom "Mitu o Sizifu" iz 1942), koji su u svojim dramskim i scenskim delima proučavali i širili ideju apsurda. Apsurd je u ovim komadima predstavljen u obliku čovekove reakcije na svet bez smisla ili kao čovek kojim se upravlja kao marionetom od strane nevidljivih spoljašnjih sila. Iako se izraz primenjuje na širok spektar predstava, postoje neke opšte karakteristike koje su zajedničke za većinu komada: komedija koja se meša sa tragičnim i stravičnim slikama, likovi koju su uhvaćeni u beznadežnim situacijama, primorani da ponavljaju besmislene radnje; dijalog pun klišea, igra reči i gluposti; zavere koje se ciklično ili apsurdno ponavljaju; parodija ili bežanje od realizma i koncepta "dobro napravljena igra". Pokret apsurdista još uvek postoji i širom sveta brojne su pozorišne predstave i umetničke izložbe koje rabe ideju apsurdnosti i besmisla kao smisla.
I tako, neko se našao pametan pa 20. novembar proglasio danom kada se slavi Sveti Apsurd. Ako ne plivate u filozofskim vodama, možete se makar zabaviti tako što ćete se ponašati blesavo - ukoliko to već ne činite tokom cele godine, ili godinama unazad, kao "neko" koga ovde svi dobro znamo. Na današnji dan možete tražiti smešnu stranu svakodnevice i običnih životnih stvari, stvoriti "umetnička dela" po sebi i za sebe i tako prkositi okoštalim društvenim normama. Možete obući neku šašavu garderobu i pozdravljati prolaznike na ulici (napomena: nije baš preporučljivo obući se kao Penivajs, klovn-ubica iz romana Stvena Kinga; da ne bude posle "nisam znao"). Kačite šašave mimove po društvenim mrežama, spremite bezukusan obrok, pišite besmislenu poeziju, recite prijateljima da je danas dan da se bude šašav. Naravno, ovo ipak nije dan namenjen kršenju pravila, naročito ne onih koji vam potom mogu upropastiti budućnost. Ponašajte se danas šašavo, ali uz oprez, i neka bude zabavno svakome ko vam se priključi.


Kad pročitate podatak da svaki peti penzioner u Srbiji nema para da plati struju ili grejanje pa zbog toga zimske dane provode u toplim čekaonicama domova zdravlja ili sličnih ustanova, onda morate biti apsurdista veći od tvoraca "Teatra Apsurda" Beketa i Joneskua, da biste pisali ili pričali o bilo čemu drugom, osim o životnoj stvarnosti u našem razorenom društvu. Jer kradljivci države su nam živote pretvorili u besmisao.

***
Osim svega prethodno navedenog, možete danas držati i beskonačne političke tirade na više televizija odjednom i to na svaku smislenu i besmislenu temu, samo ako vam se ukaže prilika da to uradite ili - što je još bitnije i apsurdnije - ako vaša "publika" nema gde da pobegne od vas i vaše pameti koja ne prestaje da kulja iz vas.
Bitno da je apsurdno i da se baš dobro provodite.
Naravno, radite to sve dok vam ne zaprete hospitalizacijom, čisto da ne bi ste upropastili budućnost u koju verujete. Ako ste blesavi.
Nema veze, danas je Dan apsurda.
U Apsurdistanu je tako svaki dan.


No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...