Monday 13 May 2019

Dan




Danas je ponedeljak 13.
Maj.
U verskom kalendaru UDB-e stoji: sv. Ilija Čvorović
Fiksni praznik.
Crveno slovo.
Sve ostalo crno - k'o u kuhinji Danice Čvorović, preterano naivne domaćice.
Zajebana stvar, ta kuhinja...



Od obrenovićevskih sreskih špijuna i žandara, preko Crne pa Bele ruke, karađorđevićevskih batinaša, večitih cinkaroša, Krste Mišića, poljske straže, posleratnih komunjarskih kožnokaputaša na Cindapima, Leke Rankovića, Dolanca, udbe, debea, vebea, supa, milicije, policiota, Crvenih beretki, Miloševićevih mupovaca, sindikalaca "prvog poziva", "svedoka"-saradnika, do koštunjavog Bulatovića, protivpožarne policije, komunalne policije, hilfspolicaja, građanskih i jezičkih trojki, Dačića, sije, bije, Bate Santosa i svih ostalih Balkanskih špijuna, Profesionalaca, gviruša, uhoda i uholaža iz naših sokaka - na današnji dan, njihov praznik, poručujemo:

Nikom nije lepše nego vam'
Zato nam je 'vako svaki dan


Odeljenje za zaštitu naroda (OZNA) osnovano je 13. maja 1944. godine, zbog čega je taj datum bio obeležavan kao Dan bezbednosti, sve do ukidanja 2001. godine. Nema sumnje da je i to jednim, makar malim, delom bilo razlog za 12. mart 2003. U proteklih 75 godina, ta "firma" je doživela brojne transformacije u nazivu - i skoro nikada u suštini. Red bi bio da ovo čudo koje imamo danas, a koje su tetošile sve "vlasti" (naročito u poslednje tri decenije), ipak nazovemo svojim pravim i primerenijim nazivom:

OZONA - Odeljenje za zaštitu od naroda.

Drugačije se ne može nazvati silno orvelijanstvo koje ovde vlada otprilike koliko je stara i Džordžova knjiga - 70 godina. Prava sitnica.
Nema tu mesta ni za kakvo "ako se sete" - kod njih, ama baš niko i nikada nije zaboravljen.
Jednom u službi - uvek u Službi, jednom u dosijeu - uvek u Arhivi.
A sad, svi na svoje zadatke. Praznik je, kao i uvek, maksimalno radni.
Značka - obavezna.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...