Tuesday 5 February 2019

Godine koje su pojele svinje


Danas počinje kineska nova godina, u znaku "zemljane svinje".


Kinezi smatraju da će godina u ovom znaku biti dobra, jer Svinja sa sobom donosi napredovanje, sreću, dobre šanse za finansijski i profesionalni uspeh - pod uslovom da ste prethodno završili sve započete poslove, stavili tačku na sve veze koje vas ispunjavaju negativošću i troše vam snagu, ukratko - da ste se oslobodili svega što vas opterećuje.
Baš super, ali mi nismo Kinezi.
Nama ne počinje godina Svinje, ciklično, na svakih 12 godina.
Nama su svinje pre trideset i kusur godina okupirale farmu, nahuškale svoje džukele na sve ostale (gle čuda, prethodna 2018. je bila kineska godina Psa), razjurile ljude i nepodobne živuljke, promarširale na dve noge, uskočile u gospodska odela i ljudske fotelje i krenule da kroje sudbine svima. Poput kineske Velike Partije, njena ovdašnja posestrima (SNSPSRS) takođe praktikuje dinastičko arčenje javnih i partijskih funkcija, decenijama praktikuje "prvobitnu akumulaciju kapitala" bez trunke namere da negde zastane ili nedajbože porazmisli kolektivnm mozgom gde sve to vodi.
Hah, "kolektivni mozak"... oksimoron koji je moguć samo na farmama poput naše, na kojoj je dopušten jedino mozak kolektivizma i ničiji više. Biser, dostojan onih koji farmom upravljaju.
Nakon svih ovih godina, da li je uopšte potrebno iznova objašnjavati tvrdnju da su nam ih svinje pojele? Dovoljno je setiti se kroz šta smo sve prošli, počev od političkog "streljanja" Dragiše Pavlovića 1987, preko Trećeg balkanskog rata u kome je bio streljan svako ko im je natrčao na nišan (od beogradskih ulica do svih susednih zemalja), NATO bombardovanja, streljanja Stambolića i Đinđića, pa do besomučne pljačke koja je sve vreme trajala - do dana današnjeg. I koja još uvek traje, bez trunke naznake da su se svinje zasitile naših godina i života.
I svinjice, umalo da na njih zaboravimo.
I gde se tu uklapa onaj Vučićev "nemački kralj mesa", bez obzira da li je on Napoleon ili Tönnies?

Pig dynasty: Tata, mama, šćer & Pantelija

Te svinje su nam sve pojele, a naše stvarne bisere - decu i pamet - proterale odavde. Sa ove Životinjske farme su čak i neke svinje počele da beže. Međutim, koliko god loše stanje bilo - a očajno je, Srbija ipak nije farma svinja.
Svinjarija.
Svinjac.
Ovde još uvek ima živih ljudi, koliko god stoka bila glasna.

Neka je i počela, ta kineska nova godina Svinje.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...